Hoppa till sidinnehåll
Elevhälsa

Goda relationer bra grund för sunda vanor hos elever

Publicerad:2018-08-28
Uppdaterad:2018-09-04
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Ulrica Paulsson Do

Född 1980
Bor i Uppsala

Disputerade 2018-05-28
vid Uppsala universitet

Avhandling

Psychosocial Vulnerability Underlying Unhealthy Behaviours in Swedish Adolescents

Bra relationer med kompisar, föräldrar och lärare borgar för sunda hälsovanor. Det visar Ulrica Paulsson Do som forskat om sambandet mellan psykosociala faktorer och levnadsvanor bland unga.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag är folkhälsovetare i botten och blev intresserad av barns och ungdomars hälsa under utbildningen. Det är viktigt att ungdomars hälsa främjas i skolan och att alla ska få samma möjligheter till bra hälsovanor.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om svenska ungdomars levnadsvanor samt psykosociala och sociodemografiska faktorer relaterade till deras levnadsvanor. Jag har genom enkäter och fokusgruppsintervjuer frågat högstadieelever om deras sociala relationer och studerat hur relationer är kopplade till deras levnadsvanor. Jag har även tittat på psykosociala och sociodemografiska faktorer och hur de indirekt hänger ihop med ohälsosamma vanor.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att nästan 60 procent av 15–16-åriga ungdomar har minst två ohälsosamma beteenden, exempelvis rökning, alkoholkonsumtion, låg nivå av fysisk aktivitet eller osunda matvanor. Dåliga sociala relationer och lågt välbefinnande hänger ihop med ohälsosamma beteenden.

– Gemenskap och nära relationer är associerat med goda levnadsvanor. Skolan, familjen, vänner och sociala medier är alla viktiga för ungdomarnas livsstil. Ungdomarna uttrycker att gemenskap med andra bidrar till välbefinnande och hälsosamma vanor medan upplevelsen av press från skolan har samband med lågt välbefinnande och ohälsosamma levnadsvanor.

Vad överraskade dig?

– Att ungdomar som går på skolor med en årlig hälsovecka har fler ohälsosamma levnadsvanor än ungdomar som går på en skola utan något särskilt hälsofokus. En gissning är att skolor som har hälsoveckor ser ett behov.

– Jag överraskades också av att endast 20 procent av ungdomarna uppgav att de bryr sig om vad lärarna säger om hälsovanor. Samtidigt visade det sig att dessa 20 procent har fler ohälsosamma vanor jämfört med ungdomar som inte bryr sig om vad lärarna säger.

Vem har nytta av dina resultat?

– Föräldrar till ungdomar samt lärare och annan personal i skolan. Kanske även politiker.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev