Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Gymnasieelevers syn på undervisning

Publicerad:2011-12-12
Uppdaterad:2012-03-22
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

I avhandlingen Students experiences and perceptions of good teaching practice har Kyriaki Doumas undersökt grekiska gymnasieelevers erfarenheter och uppfattning av undervisningen i litteratur och fysik. Utifrån ungdomarnas berättelser kunde hon urskilja tre huvudaspekter av god undervisningspraktik.

Kyriaki Doumas

Född 1960
i Grekland

Disputerade
2011-10-28
vid Lunds universitet

Avhandling

Students’ experiences and perceptions of good teaching practice

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Som lärare i litteratur under 20 år blev jag intresserad av frågan om vad som utgör en god undervisning och vad som är undervisningens själ. Platons dialoger och specifikt Symposium och Sokrates tal om eros var en avgörande inspirationskälla. Att utforska frågan utifrån elevernas perspektiv var primärt eftersom undervisningen syftar till deras kunskapsutveckling och det därför är viktigt att deras upplevelser och tankar belyses.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den handlar om utforskandet av kvaliteter i god undervisningspraktik, som de upplevs av gymnasieelever. Fokus ligger inte bara på kunskapsmässiga men även känslomässiga, etiska och estetiska dimensioner av elevernas erfarenheter, som viktiga förutsättningar för utveckling av deras kunskap. Gymnasieelevers erfarenheter och uppfattningar av god undervisningspraktik i litteratur och fysik undersöktes genom 57 djupintervjuer under ett skolår i åtta gymnasieklasser i första, andra och tredje årskurs i Grekland.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Tre sammankopplade huvudaspekter av god undervisningspraktik urskiljdes genom en explorativ analys av studenternas berättelser: Fördjupande undervisning och förståelse av ämnet, Dialogisk interrelation och reflektion, och Lärares engagemang i elevernas lärande och i undervisning av ämnet. Dessa tre aspekter utgjorde tillsammans karaktären hos den uppskattade pedagogiska erfarenheten. Betydelsen, förekomsten och innebörden av varje aspekt varierade inom och mellan klasser, ämnen och årskurser.

Vad överraskade dig?

– Studenternas beskrivningar av hur de gradvis med lärares stöd – lärde sig att våga uttrycka sina tankar i relation till ämnesinnehållet (för några elever), att genom dialogen inse att det finns varierande sätt att förstå och förhålla sig till ämnet, och vidare, att acceptera olikheter och till och med låta sig själva påverkas av varandras tankar, medan de tillsammans brottades med att fördjupa sin förståelse och nå personlig mening. Denna process beskrevs som väldigt betydelsefull för dem.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla som är intresserade av undervisning och förståelse av ett ämne i skolan och speciellt av litteratur – och fysikundervisning. Undersökningen genomfördes i Grekland. Vissa aspekter av resultaten är möjligen specifika för den konkreta grekiska kontexten. Men de kvaliteter/aspekter av god undervisningspraktik som beskrivs har, såsom tidigare forskning visar, observerats i andra sammanhang, och är relevanta i en mängd olika sammanhang. Det är intressant hur svenska elever och lärare känner igen sig och förhåller sig till resultatet.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev