Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Historielektionernas berättelser formar elevernas identitet

Publicerad:2012-11-22
Uppdaterad:2012-11-28
John Miller
Skribent:John Miller
Ingmarie Danielsson Malmros
Ingmarie Danielsson-Malmros

Född 1959
i Helsingborg

Disputerade 2012-10-19
vid Lunds universitet

Avhandling

Det var en gång ett land… Berättelser om svenskhet i historieläroböcker och elevers föreställningsvärldar

Ingmarie Danielsson-Malmros har i sin forskning intresserat sig för historieämnets berättelser och hur de formar elevernas identiteter. – Det är viktigt att visa för eleverna hur vi konstruerar föreställningar om oss själva och andra, säger hon.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har arbetat som lärare i historia och religion sedan 1990-talet. Under de här åren har jag arbetat mycket med berättande, både mitt eget, som eleverna får utmana, och elevernas eget berättande. När jag började på forskarutbildningen mötte jag en teoretisk begreppsapparat som gav djup till det jag redan gjort som lärare. Jag har funderat mycket på varför det oftast är lättare att undervisa och engagera eleverna i religion än i historia. Vi tappar en existentiell dimension i historieämnet, att det handlar om oss själva. Jag tror att det är lättare att engagera eleverna om man fångar denna dimension.

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag har studerat 52 historieläroböcker utgivna mellan 1931 och 2009 samt samlat in 54 texter där elever har fått skriva om Sveriges historia. Vilka berättelser om Sverige finns i läroböckerna, hur har de förändrats under den här perioden, och varför? Vilka berättelser eller berättelsefragment från läroböckerna återkommer i elevernas berättelser?

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Jag har hittat fem dominanta berättelser i läroböckerna: neutralitetsberättelsen, berättelsen om välstånds- eller välfärdslandet, berättelsen om demokratins föregångsland, berättelsen om främlingen och berättelsen om världens mest jämställda land. Berättelserna förändras och närmar sig varandra under olika perioder. Alla läroboksberättelser finns i elevernas texter, men de omtolkas och får ibland en annan sensmoral. Gemensamt för både läroboksförfattarna och eleverna är att de framställer Sverige som ett moraliskt föregångsland, vilket är anmärkningsvärt.

– Jag ser att de teman som diskuteras i det offentliga samtalen dyker upp i läroböckerna med en fördröjning på cirka tio år, till exempel föreställningen att den svenska kvinnan inte är så jämställd. Min poäng är att samtliga berättelser har stor betydelse för hur vi har konstruerat svenska identiteter.

Vad överraskade dig?

– När jag först gick igenom läroboksmaterialet såg jag inte berättelsen om Sverige som ett demokratiskt föregångsland. I elevtexterna uppträdde denna berättelse däremot otroligt tydligt. Detta var inte något som överensstämde med min förförståelse, utan elevernas texter gjorde mig uppmärksam på denna berättelse.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla som arbetar i skolan måste vara medvetna om hur elever konstruerar sina identiteter och vad som ingår i deras föreställningsvärldar. Om man diskuterar detta med eleverna ser de på sin egen identitetskonstruktion med nya ögon. Avhandlingen är också speciellt angelägen för historielärare eftersom identitet och historiebruk finns omnämnda i de nya styrdokumenten. Avhandlingen kan också inspirera till att börja arbeta med ett berättelseperspektiv i historieundervisningen. Det är dock viktigt att påpeka att det inte handlar om att fabulera utan att laborera. Det är ett annat sätt att förhålla sig till det förflutna, att synliggöra att våra tolkningar alltid utgår från nuet.

Gunilla Nordin

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev