Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Mänskliga möten är mest motivationshöjande

Publicerad:2008-09-16
Uppdaterad:2012-04-11
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Mötet och kontakten med dem man är anställd för att serva är den mest motivationshöjande faktorn bland kommunalt anställda. Det är en av slutsatserna i Jonas Lundstens forskning vid psykologiska institutionen i Lund om vad som driver kommunanställda i deras arbeten. Men inre motivation bör vägas upp med yttre sporrar som exempelvis lön och ibland är det till och med nödvändigt att gå in i faser av motivationslöshet, säger Jonas Lundsten.

Jonas Lundsten

Född 1971
i Lund

Disputerade
2008-09-05
vid Lunds universitet

Avhandling

The motive to Care About Others: The Actualization of the Public Sector

Hur blev du intresserad av ämnet?

Framför allt när jag engagerades i Svenska kommunförbundets projekt om hur kommunerna kan bli mer attraktiva som arbetsgivare. Men jag har själv också jobbat inom den kommunala verksamheten i Tomelilla där intresset väcktes. Det är ju dessutom är en klassisk fråga inom psykologin om vad det egentligen är som får oss att arbeta.

Vad handlar avhandlingen om?

Vad som motiverar de kommunalt anställda och vad de själva upplever som meningsfullt med sitt arbete. I min forskning har jag studerat skillnader i motivation, vilka som drivs av inre respektive yttre motivationsfaktorer och vad dessa faktorer består av. De som styrs av yttre motivation ser exempelvis lön och status som starka drivkrafter medan inre motivation kan vara den stimulans som det ger jobba i en arbetsgrupp eller kontakten med människor i jobbet.

Vad är resultatet och dina viktigaste slutsatser?

Den starkast inre motivationshöjande faktorn var den bekräftelse som fås genom kontakten med människor man som kommunanställd jobbar för, exempelvis inom omsorgen och skolan. Sambandet blir förstås tydligast inom de mjuka sektorerna men även inom de tekniska förvaltningarna var det just responsen och mötet med kunderna som de anställda upplevde som viktigast för motivationen. Självfallet är bekräftelse från kollegor och chefer också betydelsefulla motivationshöjare. Min studie visar också att chefer ofta har en starkare motivation än övriga medarbetare, vilket beror på att chefer har större inflytande över sin situation.

Slutsatsen är att det finns skillnader i motivation. De som drivs av inre motivation relaterar jobbet till dem själva och betraktar arbetet som personligt utvecklande. Yttre motivation handlar mer om att uppnå mål och se till att man har tillräckligt med resurser. Men så finns det också de som är ickemotiverade och de funderar över vad arbetet har för betydelse för dem som person. Det här är i regel en övergående fas då man ifrågasätter sin situation.

Hittade du något under arbetets gång som överraskade eller förvånade dig?

Ja, jag trodde till en början att ickemotiverade personer var de som inte brydde sig men det visade sig vara helt fel antagande. De ickemotiverade var ofta reflekterande människor som såg situationen lite ovanifrån och vågade ställa frågan vad arbetet hade för betydelse för dem. Den här ickemotiverade fasen kan därför vara väldigt utvecklande. Jag hade också väntat mig att anställda som jobbade direkt mot kunder och andra människor var de som hade starkast inre motivation men så var inte alltid fallet. Förklaringen var att det i deras jobb även ingick en del tråkiga arbetsuppgifter, exempelvis administrativa göromål eller städning, som hämmade den inre motivationen.

Vem har nytta av dina resultat?

Alla som jobbar inom en kommun. Studien kan användas för att reflektera över vad man själv drivs av i sitt arbetsliv eller för dem som funderar över sitt yrkesval. Resultaten kan också vara en hjälp för kommunerna när de ska utforma arbetsplatser som motiverar medarbetarna. Men jag tror även att det här kan vara intressant för företag utanför kommunsfären.

Hur tror du att dina resultat kan påverka arbetet i skolan?

För att påverka lärarnas inre motivation. För ju högre inre motivation en lärare har desto större positiv påverkan har de på eleverna som smittas av engagemanget och därmed lättare tar till sig kunskap. Ur den aspekten finns det alltså all anledning att titta på faktorer som ökar den inre motivationen hos lärare.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev