Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Mobil teknik för lärande

Publicerad:2010-12-06
Uppdaterad:2012-03-27
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Nya strategier behövs för att utveckla lärande och undervisning med hjälp av mobil teknik. Detkonstaterar Daniel Spikol, i sin avhandling i medieteknik, A Design Toolkit for Emerging LearningLandscapes by Ubiquitous Computing.

Daniel Spikol

Född 1965
i New York

Disputerade 2010-11-16
vid Linnéuniversitet

Läs abstract och ladda ner avhandlingen nedan

Avhandling

A Design Toolkit for Emerging Learning Landscapes by Ubiquitous Computing

Varför blev du intresserad av ämnet?

Jag har en bakgrund som fotograf, en masterexamen i Science in Visual Studies och har arbetatmed datorbaserat utbildningsmaterial. Att designa mobil teknik så att den stöder lärande är enmycket större utmaning än att till exempel göra dataspel. Likaså att utveckla teknik som det ärmödan värt för lärare att använda.

Vad handlar avhandlingen om?

Om hur man kan designa mobil teknik som underlättar lärandeaktiviteter utanför klassrummet.Det är en sak att sitta framför datorn i skolan, en annan sak att arbeta utomhus, med hjälp av enhanddator eller en mobiltelefon. Hur ska tekniken vara designad för att vara till riktig nytta näreleverna är ute i verkligheten utanför skolan?
Jag redovisar tre fältstudier, som innehåller informella inlärningsaktiviteter och frågebaseratlärande i naturkunskap och matte i klassrummet och utanför.

Vilka är de viktigaste resultaten?

Ett slags designverktygslåda, som kan vara underlag för fortsatta diskussioner mellan forskare,lärare, beslutsfattare och andra, om hur man kan komma vidare i utvecklingen av lärandeaktivitetersom stöds av mobila tekniker. Jag identifierar ett antal viktiga punkter att ta hänsyn till.

Vad överraskade dig?

Lärarstudenterna i studierna var inte så entusiastiska över att ta in ny teknik i klassrummet somman hade kunnat tro. De erfarna lärarna, som behärskar undervisningskonsten, är mer intresseradeav att utveckla lärandet med hjälp av teknik.

Vem har nytta av dina resultat?

Lärare som vill använda teknik i mobila fysiska aktiviteter, som orientering, eller i matematikoch naturvetenskap. Dessutom lärarutbildare, som kan stödja de blivande lärarna att ta tillsig nya metoder för lärande.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev