Hoppa till sidinnehåll
Genus

När rektorer tar beslut gäller manliga strategier

Publicerad:2009-12-28
Uppdaterad:2012-03-21
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Femininiteten är alltid underordnad maskuliniteten i rektorers ledarskap. Det är en av slutsatserna i Monica Söderberg Forslunds avhandling Slaget om femininiteten. Skolledarskap som könsskapande praktik

Monica Söderberg Forslund

Född 1948
i Stockholm

Disputerade
2009-12-04

vid Stockholms universitet

Avhandling

Slaget om femininiteten. Skolledarskap som könsskapande praktik.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag var verksam som lärare på skolledarhögskolan. Det fanns ingen forskning och ingen kurslitteratur om rektorernas roll när det gäller jämställdhetsfrågor i skolan, så jag ville bidra med något.

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag gör en analys där könsdiskurserna står i fokus. Det som intresserar mig är när kön får betydelse för hur rektorer ser på sig själva och för hur de agerar i sin ledarroll. Jag ville ta reda på vilka könsdiskurser rektorer tar hjälp av i olika situationer och hur dessa formar valet av vilken sorts rektor de vill vara.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Den motstridiga utvecklingen. Förhållandet mellan kvinnliga och manliga skolledare har utvecklats, de kvinnliga positionerna har stärkts. Det som har förknippats med kvinnligt ledarskap har ökat i värde. Ändå är det fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män. Femininiteten är alltid underordnad maskuliniteten i ledarskapspraktiker. När rektorer hamnar i skarpa lägen är det maskuliniteten som gäller. Och det är väldigt centralt, särskilt när det gäller beslutsfattande.

Vad överraskade dig?

– Jag blev överraskad av att uppdelningen syntes så väl, att särarten kom fram så tydligt i materialet, att manligt och kvinnligt beskrivs så olika.

Vem har nytta av dina resultat?

– Jag tycker att särskilt rektorer ska läsa min avhandling. De har varit bortglömda när det gäller betydelsen för jämställdheten i skolan. Jag tror att de kan känna igen sig, få syn på sig själva och vilka val de gör. Jag önskar mig att de ska reflektera över vilka könsföreställningar de har i huvudet så att de inte bara åker med på det könsstereotypa tåget.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev