Hoppa till sidinnehåll
Flerspråkighet

Solidariska elever överbygger språkliga gap

Publicerad:2020-02-03
Uppdaterad:2020-02-11
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Ulrika Ryan

Född 1968
Bor i Höllviken

Disputerade 2019-12-06
vid Malmö universitet

Avhandling

Mathematics classroom talk in a migrating world – synthesizing epistemological dimensions

I ett flerspråkigt klassrum hjälper eleverna varandra att uttrycka sin kunskap i ämnet matematik. Forskaren Ulrika Ryan överraskades av det hårda arbete många elever utför för att hjälpa andra.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har länge varit intresserad av flerspråkighet och matematik. När jag fick min doktorandtjänst som handlade om migration började jag läsa mer och blev intresserad av flerspråkighet i ett vidare perspektiv. Det handlar inte bara om kommunikation utan är också en kunskapsfråga.

Vad handlar avhandlingen om?

– Studien är förlagd i ett klassrum i årskurs fem där det finns många olika språk, men där ingen delar något annat språk än svenska med en annan elev. En del av eleverna är nyanlända och flerspråkiga, några är födda i Sverige men pratar flera språk hemma och andra pratar enbart svenska. Jag har tittat på hur eleverna i den här kontexten kommunicerar och relaterar till varandra.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Eleverna utför hjälpsamma språkhandlingar mot varandra men det händer också att de stjälper varandra. De hade vad jag kallar en metaförståelse för flerspråkighet. I ett samtal mellan två parter där det fanns en diskrepans språkligt eller kunskapsmässigt kunde en elev gå in och överbrygga det gapet. Eller om en samtalspart fastnat kunde de hjälpa till att flytta fokus till en annan aktuell aspekt.

– Sen blev det tydligt att matematik stundtals kräver ett precist språk. I de situationerna kan eleverna ibland utsätta varandra för kunskapsmässiga negativa sanktioner, till exempel om någon inte kan ge tillräckliga skäl för sina påståenden. Men det kan handla mer om att de inte har språket än om bristande kunskap.

Vad överraskade dig?

– Det hårda arbete eleverna faktiskt utför i de här solidariska handlingarna som grundar sig i deras metaförståelse för flerspråkighet. Det är elever i årskurs fem så de är inte så gamla.

Vem har nytta av dina resultat?

– Studien handlar om hur flerspråkighet behandlas av elever och lärare, men flerspråkighet finns överallt så egentligen är resultaten aktuella för hela samhället. Vi kan alla lära oss att ha lite metaförståelse för flerspråkighet så att vi kan utföra de här hjälpsamma handlingarna.

Annika Sjöberg

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev