Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Språkinlärning förnyas av digitala medier

Publicerad:2010-07-28
Uppdaterad:2012-03-28
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Digitala medier ger nya förutsättningar för ungas språkinlärning. Det konstaterar Sylvi Vigmo, som studerat den språkliga aktiviteten hos gymnasieelever som gör film på engelska. New Spaces for Language Learning. A study of student interaction in media production in English,heter avhandlingen.

Författare

Sylvi Vigmo

Född 1958
i Edefors, Boden

Disputerade
2010-06-11

vid Göteborgs universitet med avhandlingen:

Avhandling

New Spaces for Language Learning. A study of student interaction in media production in English

Varför blev du intresserad av ämnet?

När den nya tekniken gjorde sitt intåg i skolan på nittiotalet upptäckte jag att eleverna valde bort vissa tillrättalagda aktivteter, som jag tänkte skulle gynna den språkliga aktiviteten. Jag blev nyfiken på vad som intresserade dem och på hur de digitala medierna förändrarvillkoren för språklärande.

Vad handlar avhandlingen om?

Om den språkliga aktiviteten hos gymnasieelever som arbetade med att göra kortfilm på engelska. Jag videodokumenterade hela processen under tre veckor.

Vilka är de viktigaste resultaten?

Eleverna har mycket språklig kompetens med sig, som vi varken ser eller utnyttjar i skolan. Det är något man kan ana som lärare, men inte ser djupet av.

De har också en stor mediekompetens, som påverkar det språk de producerar. De väljer ett språk som svarar mot filmens genre. Det präglas av den typ av dialog som finns i till exempel teveserier om ungdomar.

De använder sig av det som med ett språklärarbegrepp kallas code switching, de växlar mellan svenska och engelska. Som lärare strävar man efter att de ska använda det språk som de lär sig, men forskningen om andraspråkinlärning har visat att code switching kanstimulera språklärande. Att de går fram och tillbaka mellan språken handlar inte om att de inte kan engelska. Det är en resurs för filmskapandet. De använder svenska för att regisseraoch engelska för att agera. Det är intressant hur naturligt de gör det!

Vad överraskade dig?

Medieproduktion är en väldigt sammansatt process. Olika aktiviteter är länkade till varandra och starkt kopplade till hur digitala medier fungerar. Det kräver att läraren har en genomtänkt strategi. Vad är syftet? Vilken slags aktiviteter är det önskvärt att eleverna engagerar sig i? Det är inte självklart att göra film, om lärarens tanke utgår från ett mer traditionellt perspektiv på till exempel att träna talad kommunikation med syfte att utveckla språklig korrekthet.

Vem har nytta av dina resultat?

Inte bara språklärare, utan alla som är nyfikna på användningen av digitala medier i skolan.

Intervju
Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Göteborg

Elevhälsa

Välkommen till Skolportens årliga konferens för hela elevhälsoteamet! Ta del av aktuell forskning och få praktiska exempel som berör hela teamet. Delta på plats i Göteborg eller via webbkonferensen. Boka nu till bästa pris, 4 285 kr ex. moms (ord. pris 5 795 kr ex. moms) t.o.m. 31/10!
Läs mer & boka
Åk F–Gy
30 nov – 1 dec

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr ex. moms och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev