Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Stora utvecklingsmöjligheter inom teknikundervisningen

Publicerad:2015-10-07
Uppdaterad:2016-02-01
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Eva Björkholm

Född 1955
i Västerås

Disputerade 2015-09-18
vid Stockholms universitet

Avhandling

Konstruktioner som fungerar. En studie av teknikkunnande i de tidiga skolåren

Kunskapen om vad eleverna ska lära sig i teknikundervisningen i de tidiga skolåren är för dålig, det menar Eva Björkholm. Med sin avhandling vill hon bidra till lärares professionella kunskapsbas för teknikundervisning.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– När jag jobbat med teknikämnet både på lärarutbildningen och som grundskollärare har jag sett att innehållet i skolans teknikundervisning behöver synliggöras och undersökas systematiskt. Den teknikdidaktiska forskningen har mest tittat på styrdokumenten och elevers attityder till teknik i allmänhet. Man har inte problematiserat innehållet i undervisningen, vilket behövs för att det ska bli mer användbart för lärarna.

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag har undersökt vad eleverna egentligen kan när de utvecklat teknikkunnande. Tillsammans med lärare i förskoleklass och årskurs ett och två har jag gjort två learning studies. De fokuserar på avgränsade teknikinnehåll utifrån kursplanen, nämligen att kunna värdera tekniska lösningars ändamålsenlighet och att konstruera en särskild mekanisk lösning.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att jag kunnat identifiera olika nivåer av teknikkunnande hos eleverna, både utifrån vad de säger och vad de faktiskt gör. Genom att se vad som skiljer mellan olika kunskapsnivåer blir det tydligt vad de behöver utveckla. Den kunskapen kan lärarna använda för att utveckla undervisningen.

Vad överraskade dig?

– Egentligen hade vi inte så mycket förväntningar från början eftersom området är så lite utforskat, men det var mycket som överraskade. Till exempel kom det fram att undervisningsmaterialet vi valt till den praktiska övningen, kartong, gjorde det svårare för eleverna att urskilja vad de behövde för att verkligen lära sig det vi strävat efter. Det hade förmodligen varit lättare för eleverna med ett mer tredimensionellt material i den konstruktion vi gjorde.

Vem har nytta av dina resultat?

– Lärare som undervisar i teknik i de tidiga skolåren. När Skolinspektionen granskade teknikundervisningen i grundskolan såg de att den varken utgår från kursplanen eller elevernas erfarenheter. Eleverna får dessutom göra ungefär samma typ av konstruktioner på låg-, mellan- och högstadiet utan att det sker någon utveckling. Med min studie vill jag hjälpa lärare att planera undervisning och bedöma elevers kunskaper så att elevers lärande i teknik främjas.

Annika Larsson Sjöberg

 

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i företagsekonomi!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev