Hoppa till sidinnehåll
Grundskola 1-6

Undervisning i naturvetenskap skonar ungas öron

Publicerad:2012-05-03
Uppdaterad:2013-03-06
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Eva West
Eva West

Född 1951
i Borås

Disputerade 2012-01-20
vid Göteborgs universitet

Avhandling

Undervisning och lärande i naturvetenskap – Elevers lärande i relation till en forskningsbaserad undervisning om ljud, hörsel och hälsa

Genom att utarbeta ett forskningsbaserat idématerial för lärare om ljud, hörsel och hälsa fick Eva West eleverna att ändra sina ställningstaganden till att bli mer hälsofrämjande. Det visar hon i avhandlingen ”Undervisning och lärande i naturvetenskap – Elevers lärande i relation till en forskningsbaserad undervisning om ljud, hörsel och hälsa”.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– På 2000-talet började jag arbeta ihop med kollegor i ett projekt om kompetensutveckling för lärare i årskurs 1-5. Då utvecklade vi forskningsbaserat idématerial till stöd för lärarna i deras undervisning i naturvetenskap. Inte mycket var gjort inom området ljud och ljudöverföring. Senare kopplade jag på hörsel och hälsa till idématerialet.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den handlar om att undervisa elever i naturvetenskap och specifikt om elevers lärande av ljud, hörsel och hälsa. Jag har fokuserat på elevers lärande av ljud och ljudöverföring och kopplat detta till hörselhälsa. Hur fungerar vår hörsel? Hur tar eleverna ställning till höga ljudnivåer och användandet av hörselproppar?

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Före undervisningen uttryckte en majoritet eleverna i årskurs 4-7 att ljudet går direkt från örat till hjärnan. De visste inte att ljudet passerar känsliga delar innan det når hjärnan. Då blir det svårt att förstå innebörden av uppmaningen ”var rädd om din hörsel”. Jag tog reda på hur eleverna tog ställning i frågor om hörselhälsa. Jag var ute efter deras uppfattning om den egna sårbarheten. Resultaten visar att elevernas ställningstagande var mer hälsofrämjande efter än före den genomförda undervisningen.

Vad överraskade dig?

– Generellt kan man förvänta sig att förståelsen är högre omedelbart efter undervisningen. Men när det gäller resonemangen om den egna sårbarheten hade elevernas medvetenhet ökat ytterligare ett år efter undervisningen. Så långt efter uttryckte de att de tänkte i mer hälsofrämjande banor. Det förvånade mig.

Vem har nytta av dina resultat?

– Populariteten med personliga musikspelare gör höga ljudnivåer till en personlig och aktuell hälsofråga. Elever ges förutsättningar att bete sig mer hälsofrämjande om de möter en undervisning som ökar deras medvetenhet för höga ljudnivåer.

– Också lärare som undervisar i naturvetenskap har direkt nytta av resultaten. Om målet är att elever ska förstå ljudöverföring är det bra om lärare är medvetna om hur eleverna uppfattar ljud – som något materiellt som förflyttar sig snarare än en rörelse som överförs via luftens partiklar.

– Resultaten är också användbara i arbetet med formativ bedömning. Läraren måste ha ämnesdidaktiska kunskaper inom området för att veta hur hon ska ge formativ återkoppling till eleverna för att de ska komma vidare i sin förståelse av ljud och ljudöverföring.

Gunilla Nordin

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev