Hoppa till sidinnehåll
Anpassad skola

Utsatthet får unga kvinnor med IF att lämna sociala medier

Publicerad:27 maj
Uppdaterad:3 juni
Åsa Lasson
Skribent:Åsa Lasson

Kränkande kommentarer får unga kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning, IF, att sluta använda sociala medier. Det begränsar deras självständighet och ökar risken för utanförskap, visar Åsa Borgströms avhandling.

Åsa Borgström. Foto: Gunnar Jönsson
Åsa Borgström

Bor i Kållered
Född år 1971

Disputerade 2025-03-14
vid Göteborgs universitet

Avhandling

Uppkopplad mot världen. Om unga med intellektuell funktionsnedsättning och deras erfarenheter av sociala aktiviteter på internet

Varför blev du intresserad av ämnet?

− Jag har en bakgrund som socionom och har arbetat många år som skolkurator, bland annat inom anpassad grundskola. Unga och internet är en aktuell fråga inom skolan och när de sökte en doktorand till ett forskningsprojekt som handlade om unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och delaktighet och identitetsskapande på internet blev jag intresserad på en gång, och sökte till projektet.

Vad handlar avhandlingen om?

− Avhandlingen handlar om unga med IF och deras erfarenheter av sociala aktiviteter på internet. Den består av två delstudier. Den första delstudien är en litteraturöversikt över det internationella kunskapsläget om unga med IF och sociala medier. Den andra delstudien är en intervjustudie, där jag genomfört individuella intervjuer, parintervjuer och fokusgrupper med unga med IF. Det finns inte så mycket forskning där man får ta del av ungdomarnas egna erfarenheter. Den forskning som är gjord i Sverige tidigare har främst fokuserat på föräldrar och personal och deras syn på unga med IF och internet. Det är det som gör min avhandling unik.

Vilka är de viktigaste resultaten?

− I avhandlingen beskriver jag hur ungdomar med IF är digitalt kompetenta, precis som många andra ungdomar som är uppvuxna med internet. Samtidigt betraktas gruppen som sårbar på internet. Så det finns en digital kompetens samtidigt som det finns en sårbarhet.

− Jag intervjuade 17 unga kvinnor och 9 unga män, i åldern 16–21 år. Jag rekryterade deltagare via anpassad gymnasieskola och ungdomarna fick anmäla till sin lärare om de ville vara med. De unga kvinnorna var mer angelägna att delta i studien och de var också mer aktiva på internet än de unga männen. Det var mest tydligt bland de unga kvinnorna att sociala medier innebär en möjlighet men samtidigt en risk att bli utsatt för kränkningar. Resultatet visar att det kan leda till att de blir mindre aktiva eller helt slutar att använda sociala medier. I förlängningen kan det innebära att de går miste om möjligheten till delaktighet inte bara på internet, utan även i samhället.

Det var mest tydligt bland de unga kvinnorna att sociala medier innebär en möjlighet men samtidigt en risk att bli utsatt för kränkningar.

Åsa Borgström

Vad överraskade dig?

− Det som överraskade mest var att ungdomarna uttrycker att de främst vänder sig till föräldrar, syskon eller vänner för att få stöd om det har hänt något på internet. Det var överraskande eftersom min uppfattning är att lärare tidigt är involverade i vad som händer eleverna på internet.

Vem har nytta av dina resultat?

− Skolkuratorer och all annan personal som arbetar med elevhälsa i skolan, och särskilt personal som arbetar inom anpassad skola. Skolpersonal behöver få riktlinjer och utbildning inom det här området så att de kan stötta eleverna att delta säkert och aktivt på internet.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Elevhälsa

Skolportens fortbildning för dig som arbetar inom elevhälsan! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat symptomnätverk, krisstödsarbete och giftig maskulinitet. Du får även lyssna till utredaren av regeringens nya elevhälsoutredning. Delta på plats i Stockholm 3–4 december eller via webbkonferensen 12 december–16 januari!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
3–4 dec

Andraspråksutveckling i förskolan

Kursen leds av Anniqa Sandell Ring och ger konkreta verktyg för att stärka din kunskap om andraspråksutveckling i förskolan. Flexibel start, tillgång i 6 månader med avslutande kursintyg. Pris 749 kr ex. moms. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Fsk