Skolportens magasin

Skolporten nr 3/2018 – ute 16 maj!


Tema: Skolan och valet 2018
Läs vad skolforskarna menar är de viktigaste skolpolitiska frågorna inför valet i september.

Vi har också bett samtliga riksdagspartier att rangordna sina tre viktigaste frågor. Läs artikeln här!

Intervju: Möt Peyman Vahedi, rektor i Kramfors kommun och känd för sitt arbete med såväl trygghetsfrågor som digitaliseringen av skolan.

Reportage: Från sfi till komvux. Malmö stad vill locka fler nyanlända att att börja på komvux. Vi har besökt Komvux Södervärn.

Skolportens favorit: Lärarpanelen valde Sara Willermarks avhandling om ett digitalt, nordiskt, samarbetsprojekt.

Debatt: ”Ge alla elever en ärlig chans”. #jagmed pågår i ett 30-tal kommuner med syftet att motverka studiemisslyckanden och skolavhopp.

Inblick: Ny forskning: Hur hanterar vi extremism? Intervju med Christer Mattsson som nyligen disputerade med avhandlingen ”Extremisten i klassrummet”.

Dessutom: Nya avhandlingar, gästkrönika av rektorn och skribenten Alf Solander: ”Inspektionen utan syfte”, aktuella böcker, noterat om forskning och utvecklat i skolan, Hallå där med Malin Gutestam om tonårshjärnan, Mette Liljenberg om distribuerat ledarskap – och mycket mer!

 

Missade du den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning 2017, som sammanställer förra årets avhandlingar inom utbildningsvetenskaplig forskning, samt vilka 10 avhandlingar som blev mest lästa år 2017? Läs den i appen Skolporten!

I appen läser du alltid bilagan Pedagogisk forskning utan kostnad! Ladda ner Skolportens app i App Store eller Google Play

Inte prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!


Läs Skolporten digitalt!

Du som redan får det tryckta magasinet Skolporten har nu möjlighet att läsa Skolporten i din telefon, surfplatta eller på din dator.

2 STEG: SÅ ENKELT AKTIVERAR DU DIN DIGITALA PRENUMERATION 

Skolportens app laddar du enkelt ner i App Store eller Google PlayFör att läsa Skolporten på din dator, klicka här!

Du som inte är prenumerant köper enkelt lösnummer i App Store eller Google Play.

Bli prenumerant redan idag – den digitala utgåvan ingår utan kostnad!


Skolportens kundtjänst på webben

Kundtjänst telefonnummer: 08-799 62 63

Kundtjänst e-postadress: skolporten@pressdata.se

Kontakt:

Chefredaktör
Moa Duvarci Engman, Skolporten, tel: 073-506 46 49

Annonsansvarig
Robert Sundqvist, Annonssäljarna, tel:070-929 79 21

Genom att paketera lösningar anpassade efter era behov hjälper vi er att kommunicera med era målgrupper. Nå lärare och ledare i hela landet genom våra kanaler! Varje nummer av magasinet har olika teman. 


Om Skolportens forskningsmagasin

Skolporten är ett populärvetenskapligt magasin med fokus på forskning och utveckling i förskolan och skolan.

Med ett ständigt aktuellt innehåll ska magasinet vara det självklara valet för skolledare, lärare och förskollärare som vill ta del av intressant och relevant forskning på ett lättillgängligt sätt.

Målgrupp: Lärare, pedagoger och skolledare inom skola och förskola, samt chefer på förvaltningsnivå och politiker intresserade av skolfrågor.

Skolportens forskningsmagasin kommer ut 6 gånger per år. Antal läsare, Orvesto Näringsliv 2016: 24 000.

Produktplan Skolportens forskningsmagasin (pdf). 

Skolporten nr 3/2018

Tema: Skolan och valet 2018
Vad menar skolforskarna är de viktigaste skolpolitiska frågorna inför valet i september? Vi har också bett samtliga riksdagspartier att rangordna sina tre viktigaste frågor.

Intervju: Möt Peyman Vahedi, rektor i Kramfors kommun och känd för sitt arbete med såväl trygghetsfrågor som digitaliseringen av skolan.

Reportage: Från sfi till komvux. Malmö stad vill locka fler nyanlända att att börja på komvux. Vi har besökt Komvux Södervärn.

Debatt: ”Ge alla elever en ärlig chans”. #jagmed pågår i ett 30-tal kommuner med syftet att motverka studiemisslyckanden och skolavhopp.

Inblick: Ny forskning: Hur hanterar vi extremism? Intervju med Christer Mattsson som nyligen disputerade med avhandlingen ”Extremisten i klassrummet”.

Dessutom: Nya avhandlingar, gästkrönika av rektorn och skribenten Alf Solander, aktuella böcker, noterat om forskning och utvecklat i skolan, Hallå där med Malin Gutestam om tonårshjärnan, Mette Liljenberg om distribuerat ledarskap – och mycket mer!

Skolporten 2/2018

Tema:  vetenskaplig grund? Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning.

Intervju: ”Bra bedömning av elevers kunskaper är på många sätt detsamma som bra undervisning” – möt Oxfordforskaren Therese Hopfenbeck.

Utblick: Finlands nya läroplan. 2016 införde Finland en ny läroplan för grundskolan – nu ska den utvärderas.

Debatt: Samtycke bör införas som begrepp i läroplan och läromedel, skriver rörelsen Fatta.

Inblick: Autism i förskolan. Ju högre kvalitet på insatserna i förskolan, desto bättre klarar sig barn med autism.

Dessutom: I den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning som följer med magasinet firar vi Skolportens lärarpanel som fyller 10 år!

+ Krönika av Karin Berg, aktuella avhandlingar och mycket mer!

Skolporten nr 1/2018

Tema: Förskola. Hur ska liten lära? Undervisning i förskolan under lupp. I den kommande läroplanen för förskolan betonas undervisningen. Men hur ska den se ut för de allra minsta?

Intervju: Mångfald och flerspråkighet är en resurs och något som kan bidra till att öka kunskaperna hos alla elever i klassrummet. Det menar Jim Cummins, professor i språkvetenskap. Skolporten har träffat honom.

Reportage: På Visättraskolan i Huddinge kommun vändes motgång till framgång genom en satsning på elevhälsan.

Debatt: Ett demokratilyft behövs för att slå vakt om demokratiska värderingar i skolan, skriver Olle Linton, nätverket Lärare mot rasism.

Dessutom: I Hans Roslings fotspår utbildar Gapminder om källkritik och faktabaserad kunskap.

+ Krönika av Karin Berg, 26 aktuella avhandlingar och mycket mer!


Intresserad av äldre magasin, eller att beställa lösnummer? Besök vår webbshop.


Skolportens magasin ingår i medlemsskapet i Ifous.

Vill du veta mer, eller har du frågor om medlemsskap?

Kontakta:

Annika Faager, medlemsrådgivare
annika.faager@ifous.se
Tel: 0739-967 827

Sidan publicerades 2012-03-02 22:34 av Hedda Lovén
Sidan uppdaterades 2018-06-26 15:14 av Hedda Lovén


Relaterat

Elevhälsa, 19-20 sept i Stockholm

Ledord i arbetet med en fungerande elevhälsa är salutogent förhållningssätt med tvärprofessionella team. Men hur får man det att fungera i praktiken? Vilka är framgångsfaktorerna när man ska utveckla sitt elevhälsoarbete och arbeta hälsofrämjande

Specialpedagogik för gymnasiet, 17-18 sept

Specialpedagogisk kompetens gör skillnad i gymnasiet! Nu anordnar Skolporten en specialpedagogisk konferens som riktar sig till dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Du spelar en avgörande roll för många elever och det är viktigt att du får ta del av både aktuell forskning och praktiska exempel inom området. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!

Ett prov, tre års slit

Den kunskap jag har om vad mina elever kan och inte kan, kan aldrig ett enskilt prov konkurrera ut.

Heja elevhälsa!

En ”Visättraanda” har sakta men säkert byggts upp hos eleverna på Visättraskolan i Huddinge kommun, i och med storsatsningen på elevhälsa och rastverksamhet. Läs Skolportens reportage från skolan.