nytt om specialpedagogik

En god arbetsmiljö skapar förutsättningar för en tillgänglig lärmiljö

För att kunna skapa en skola för alla elever behöver personalen få en gemensam grund där varje anställd förstå sitt egenvärde. I slutändan kommer det att skapa en trygg och värdeskapande skola för alla elever, det är man övertygad om på Staffanskolan i Gävle.

Från exkludering till tillgängligt lärande

Under de senaste fyra åren har Täby kommun genomfört ett intensivt förändringsarbete i sina kommunala grundskolor för att göra lärandet tillgängligt för alla elever, även för de elever som är i behov av särskilt stöd eller är särbegåvade. I dag trivs 95 procent av eleverna i Täby och kunskapsresultaten har ökat.

Granskar skolans roll för adhd-medicinering

Det är stora skillnader i medicinering av adhd. Socialstyrelsen försöker ta reda på varför, och ska nu bland annat granska skolans roll.

Läs mer Forskning & Utveckling
Fortbildning

Årets viktigaste konferens för dig som är intresserad av fördjupad kunskap inom det specialpedagogiska fältet. Årets viktigaste konferens för dig som är intresserad av fördjupad kunskap inom det specialpedagogiska fältet. Ur innehållet: flickor med autism, självreglerat lärande, UDL, språkstörning, dyslexi och elevhälsa.

Läs mer och boka plats
Aktuella intervjuer
Mer bullar än mat i hem- och konsumentkunskap i särskolan

Mer bullar än mat i hem- och konsumentkunskap i särskolan

Hem- och konsumentundervisningen i särskolan handlar mest om bak av bullar och betydligt mindre om enklare matlagning som hade gynnat elevgruppen. Albina Granberg finner dels strukturella orsaker till att bullbak går före mat men också att lärarna tycker synd om eleverna.

Dubbelt så vanligt att funktionsnedsatta elever utsätts för mobbning

Dubbelt så vanligt att funktionsnedsatta elever utsätts för mobbning

Det finns ett tydligt samband mellan nättrakasserier och psykisk ohälsa – och det räcker att ha blivit utsatt en gång för att det ska påverka måendet. Värst utsatta för såväl mobbning som psykisk ohälsa är elever med adhd och add, visar Maria Fridh i sin forskning.

Barn med beteendesvårigheter behöver extra stöd redan i förskolan

Barn med beteendesvårigheter behöver extra stöd redan i förskolan

Barn med beteendesvårigheter visar mindre engagemang i förskolans aktiviteter vilket kan påverka deras lärande. Därför behöver extra stöd sättas in redan på förskolan, menar forskaren Madeleine Sjöman.

Läs fler intervjuer
Nyheter

‘My autistic son was taught he’s not worth anything’

Thousands of children are dropping out of education after being ‘off-rolled’, unions and teachers say.

Special needs pupils ‘spend years out of school’

Julie becomes tearful when she starts talking about her autistic son’s struggle to stay in school. ”He has been taught that he’s not worth anything,” she says.

”En ensidig bild av skolan inom SIS”

Per Skansvik målar en ensidig bild av ungdomarna och skolan inom Statens institutionsstyrelse, skriver tre företrädare för SIS i en replik.

”I Stockholm får inte alla elever samma chanser”

Idag kan inte Stockholms stad garantera att barn med en funktionsnedsättning ges likvärdiga möjligheter till en bra skolgång. När elever med funktionsnedsättning konsekvent ges sämre förutsättningar än andra är det inte annat än diskriminering, skriver Lena Huss, ordförande HSO Stockholms stad, m.fl.

Small Yorkshire school helping some of most needy pupils faces axe

Life chances will be blighted says Grove Academy head amid slated 83% funding cut for school serving excluded young.

Lotta Edholm (L): Mer resurser till elever med särskilda behov

Under onsdagen presenterar det nya grönblå styret i Stockholms stad sitt budgetförslag för 2019. En av satsningarna rör elever som har behov av särskilt stöd i skolan.

Schools should not attempt to diagnose children with mental health disorders,  Government adviser says

Schools should not attempt to diagnose stressed children with mental health disorders, a Government adviser has said.

‘It’s hard to watch your child struggle. All you can do is chase people’

As council budgets are slashed, desperate parents speak about their exhausting battle in the courts to protect the forgotten victims – their children.

”Ge lärare på institutionsskolor 60 000 i månaden”

Statens institutionsstyrelse, med plats för 1000 tvångsvårdade elever, är en verksamhet i kris. Nu krävs åtgärder som höga löner och återhämtningsperioder för att locka lärare till svensk skolas tuffaste uppdrag, skriver Per Skansvik, tidigare rektor inom SIS.

Epilepsy: ‘I’m not daydreaming Miss, I’m having a seizure’

The charity Young Epilepsy says most schools in the UK will have at least one student who has absence seizures and that teachers should be aware that signs can often go unnoticed for many years.

Läs fler nyheter
Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fortbildning för dig som undervisar i
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
In memoriam
Skolportens grundare och vd har gått bort

Skolportens grundare och vd har gått bort

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom. ”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Sambedömning
  Nytt nr ute nu!

Tema: Sambedömning

Ligger skolans likvärdighetsproblem i betygssättningen – och stavas lösningen i så fall sambedömning? Dessutom: Intervju med den amerikanska ekonomiprofessorn Eric Hanushek, som inte skräder orden när det gäller lärarkvalitetens betydelse för elevernas resultat.

Köp digitala lösnummer!
Missade du?
Tema: Arbetsmiljö

Tema: Arbetsmiljö

Missade du vårt temabrev om arbetsmiljö? Här kan du läsa ikapp!

Till temabrevet
Nyhetskategorier
Aktuella arbetsgivare
Ny fokussida
Idrott och hälsa

Idrott och hälsa

Vi har samlat nyheter, rapport, forskning och mycket mer inom ämnet idrott och hälsa på en och samma sida. Välkommen in!

Till Idrott och hälsa
Mest läst senaste veckan

Klart: Nya regler ska stoppa påstridiga föräldrar i skolan

Önskar du att det fanns regler för hur föräldrar ska bete sig i kontakten med sitt barns lärare och skola? Snart blir det verklighet i Stockholm. ”Det är viktigt att politiken står bakom rektorer och lärare”, säger Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (L).

Likvärdighetsbidragen till skolan blir av

Det har varit frågetecken kring huruvida upptrappningen av de så kallade Skolkommissionsmiljarderna skulle bli av – pengar som ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i skolan. Men enligt övergångsregeringens budget kommer pengarna.

Skolministeriet : Skolan som går mot digitaliseringsströmmen

På internatskolan Midland School i Kalifornien konfiskeras elevernas mobiler vid terminsstart. Dessutom övervakas vad eleverna gör på nätet. Många av de föräldrar som skickar sina barn hit arbetar i techbranschen. Vi besöker Midland School för att förstå vad det är som lockar med skolans filosofi. (webb-radio)

Nytt göteborgsgymnasium inför tre (!) terminer

I augusti nästa år öppnar Amerikanska gymnasiet i centrala Göteborg. Gymnasieskolan blir först i landet med att införa tre terminer i stället för två.

”Bästa skolkommun visar fel och knäcker lärarna”

Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun tar inte hänsyn till strukturella faktorer som folkmängd, inflyttning och lärarbrist. Följden blir en skev verklighetsbild och att lärare, skolledare och kommuner blir knäckta istället för inspirerade, skriver Johan Kant, debattör och rektor.

Fortbildning

Lärare i svenska som andraspråk har ett brett undervisningsområde. Utöver läroplanens innehåll ska läraren även kunna sätta sig in i de flerspråkiga elevernas olika förmågor till inlärning av svenska språket. Under två dagar behandlar konferensen den senaste forskningen i undervisningsämnet men även praktiska exempel presenteras.

Läs mer och boka plats