Hoppa till sidinnehåll
Utvecklingsartikel

Drömmen om Amerika

Publicerad:2016-04-26
Uppdaterad:2016-05-03
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Artikel nummer 7 2016: Drömmen om Amerika: Ett arbete om den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika tolkat genom autentiska amerikabrev

Artikeln beskriver ett ämnesövergripande projekt i svenska och historia i årskurs 8. Projektets syfte var att skapa en djupare förståelse för människors levnadsvillkor under den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika vid mitten av 1800-talet fram till 1900-talets början. Genom att arbeta med ursprungskällor i form av autentiska amerikabrev fick eleverna möjlighet att lära känna människor bakom historieböckernas fakta. Den kunskap som eleverna förvärvade skulle sedan levandegöras genom dramatisering. Projektet bidrog till ett ökat engagemang och intresse hos eleverna som i sina dramatiseringar visade en fördjupad förståelse för hur det kunde vara att bryta upp från ett land och anpassa sig till livet i ett annat. Artikeln vänder sig till lärare i svenska och historia på grundskolan.

My Ekander är lärare i SO i åk 7-9 och arbetar på Myrsjöskolan i Saltsjö-Boo. E-post: my.ekander@nacka.se

Cajsa Hansen är lärare i svenska och franska i åk 6-9 och arbetar på Myrsjöskolan i Saltsjö-Boo. E-post: cajsa.hansen@nacka.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev