Hoppa till sidinnehåll
Utvecklingsartikel

Drömmen om Amerika

Publicerad:2016-04-26
Uppdaterad:2016-05-03
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Artikel nummer 7 2016: Drömmen om Amerika: Ett arbete om den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika tolkat genom autentiska amerikabrev

Artikeln beskriver ett ämnesövergripande projekt i svenska och historia i årskurs 8. Projektets syfte var att skapa en djupare förståelse för människors levnadsvillkor under den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika vid mitten av 1800-talet fram till 1900-talets början. Genom att arbeta med ursprungskällor i form av autentiska amerikabrev fick eleverna möjlighet att lära känna människor bakom historieböckernas fakta. Den kunskap som eleverna förvärvade skulle sedan levandegöras genom dramatisering. Projektet bidrog till ett ökat engagemang och intresse hos eleverna som i sina dramatiseringar visade en fördjupad förståelse för hur det kunde vara att bryta upp från ett land och anpassa sig till livet i ett annat. Artikeln vänder sig till lärare i svenska och historia på grundskolan.

My Ekander är lärare i SO i åk 7-9 och arbetar på Myrsjöskolan i Saltsjö-Boo. E-post: my.ekander@nacka.se

Cajsa Hansen är lärare i svenska och franska i åk 6-9 och arbetar på Myrsjöskolan i Saltsjö-Boo. E-post: cajsa.hansen@nacka.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev