Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Elever skriver på Wikipedia: Om att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt

Publicerad:2016-04-19
Uppdaterad:2018-01-17
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Artikel nummer 6 2016: Elever skriver på Wikipedia: Om att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt

Under sex veckor ägnade Gunnel Thydells elever på Nacka gymnasium svensklektionerna åt att producera artiklar för det webbaserade uppslagsverket Wikipedia. Nu har hon skrivit en utvecklingsartikel om projektet, som gav eleverna mersmak.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Jag hade fått till ett bra och lärorikt projekt med Wikipedia och tycker att fler lärare ska få möjligheten att jobba med sajten. Jag gillar den här dela-kulturen som folkbildningstanke. Kunskapen når många.

Vad handlar artikeln om?

– Eleverna fick under sex veckor skriva artiklar om något de var intresserade av. Det enda kravet var att det skulle finnas trovärdiga källor. De kunde välja att skriva helt nya artiklar, utöka befintliga eller fortsätta med så kallade stubbartiklar (ännu inte påbörjade artiklar). De flesta började leta bland stubbartiklar.

Projektet genomfördes på svensklektionerna på naturvetenskapliga programmet i årskurs tre. Gunnel Thydell tog hjälp av två skolbibliotekarier, en utbildningsansvarig på Wikimedia, och en yngre elev på skolan som jobbat aktivt med Wikipedia.

– Jag stöttade eleverna i deras processer, särskilt Wikipedias gränssnitt tog en stund att ta sig in i. Inledningsvis läste eleverna utvalda artiklar på Wikipedia, och vi diskuterade kvaliteter. De läste också forskningsartiklar. Eleverna hjälpte verkligen varandra, det blev som ett stort grupparbete. Och de gillade att de fick respons på Wikipedia, att det var på riktigt.

Vilka resultat har du sett?

– De allra flesta gjorde väldigt bra ifrån sig. En del skrev långa artiklar, andra läste desto mer. Det blev åtta nya artiklar och 58 sidor ny text. Eleverna fick verkligen utveckla det vetenskapliga och källkritiska förhållningssätt som man behöver inför högre studier.

Hur för du arbetet vidare på din arbetsplats?

– Jag har berättat hur jag jobbat. Nu klurar vi på hur vi ska använda Wikipedia när eleverna skriver sina gymnasiearbeten framöver.

Av Hanna Nolin

Gunnel Thydell är gymnasielärare i svenska och engelska på Nacka gymnasium och arbetar också med skolutveckling i Nacka kommun.

E-post: gunnel.thydell@nacka.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev