Hoppa till sidinnehåll
Utvecklingsartikel

Finska skolundret: ”Lärarnas professionalitet respekteras”

Publicerad:2014-08-20
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Bidrag nr 4 2014: Varför den finska skolan är så framgångsrik. Erfarenheter och slutsatser från en jobbskuggning på Åland

Martin Klerung
Martin Klerung arbetar som gymnasielärare i Jönköping.

Martin Klerungs artikel behandlar hur det kommer sig att det finska skolsystemet är så framgångsrikt i Pisamätningarna. Författaren har genom att jobbskugga en lärare i en gymnasieskola på Åland i två veckor samt genom intervjuer med lärare, studievägledare, rektor och elever på skolan kunnat sluta sig till att en viktig framgång för det finska skolsystemet är just att lärarnas professionalitet respekteras på ett annat sätt. Det finns mer tid för för- och efterarbete kring lektioner, högre krav på gedigna ämneskunskaper hos läraren, liksom att lönerna ligger högre. Ska svenska elevers resultat i Pisamätningarna lyftas kan detta vara en modell att ta efter, menar artikelförfattaren.

Läs hela bidraget här (pdf): Varför den finska skolan är så framgångsrik. Erfarenheter och slutsatser från en jobbskuggning på Åland

Martin Klerung jobbar sedan fem år tillbaka som gymnasielärare i historia, geografi och religionskunskap på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Han brinner för undervisning och för att hitta metoder att utveckla och förnya sin undervisning. 

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev