Hoppa till sidinnehåll

Utvecklingsartiklar inom kategori "Digitalisering"

Visar sida 1 av 3

Kunskapsspridning i programmering med skilda resultat

2020-10-02
Drastiska resultatskillnader mellan skolorna ledde till att skolledningen förlängde projektet. Lärarna Julius Jonasson, Malin Midander, Caroline Sandberg och Helena Terje i Åstorp har undersökt ett utvecklingsprojekt i syfte att sprida kunskap om programmering i undervisningen.
Forskning och utveckling kategorier
FoU utvecklingskällor

Programmering på fritids gav bättre samarbete och nya kompisrelationer

2019-04-25
Eleverna som deltog i ett programmeringsprojekt på fritids lärde sig att samarbeta och lösa problem tillsammans. Dessutom uppstod nya kamratrelationer utifrån det gemensamma intresset. Det konstaterar lärarna Stina Hedlund på Björknässkolan och Linnea Malmsten på Sågtorpsskolan.
Forskning och utveckling kategorier
FoU utvecklingskällor

Ny undervisningsmetod utvecklade barnens samarbete och relationer

2019-02-04
Arbetet med Socio-Emotionellt och Materiellt Lärande (SEMLA) fick barnen att reflektera över sitt eget lärande – samtidigt som deras samarbete och relationer utvecklades. Det är en metod som kräver mycket men som samtidigt ger mycket tillbaka, konstaterar förskolläraren Gloria Romlin.
Forskning och utveckling kategorier
FoU utvecklingskällor

Minecraft får elever att ställa frågor och söka kunskap

2018-02-13
Försteläraren Åsa Girgensohn har skrivit en utvecklingsartikel om att använda Minecraft i undervisningen. "Dataspel används ofta för att checka av elevernas kunskaper, snarare än att utveckla deras lärande, men jag visar med tydliga exempel utifrån kunskapskraven hur datorspel kan stötta lärandet", säger hon.
Forskning och utveckling kategorier
FoU utvecklingskällor

Elever skriver på Wikipedia: Om att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt

2016-04-19
Vad kan elever lära sig genom att skriva och publicera artiklar på Wikipedia? Läraren Gunnel Thydell beskriver i denna utvecklingsartikel hur eleverna ökade sin informationskritiska kompetens genom att söka information, läsa vetenskaplig text samt bearbeta och producera egna texter.
Forskning och utveckling kategorier
FoU utvecklingskällor

Framtidens digitala musikundervisning med hjälp av en mixer

2016-04-12
Musikläraren Ulrica Roald ville förbättra ensemblespelet i klassrummet, men var mån om att ljudmiljön inte skulle bli skadlig och att de akustiska instrumenten inte skulle ta allt ljudutrymme och dränka de övriga instrumenten. Lösningen blev en mixer - och en musikundervisning utöver det traditionella.
Forskning och utveckling kategorier
FoU utvecklingskällor

Internet i ljus och mörker – ett projekt i svenska om ungdomars vardag och integritet på internet

2016-04-05
Näthat, trakasserier och mobbning, för att inte nämna källkritik och upphovsrätt: Internet har sina utmaningar. Lärarna Else-Marie Lagerlöf och Karin Chalias genomförde ett projekt för att deras eleverna skulle få verktyg att utvecklas till förnuftiga internetmedborgare och medieproducenter, väl medvetna om sina rättigheter och skyldigheter.