Hela arbetslaget ansvarar för förskolans undervisning

Leda & lära nummer 10/2020: Förskolan blir en egen skolform. En kvalitativ studie om förskollärares uppfattningar om undervisning i förskolan

Varvara Koselkova och Bushra Khadum.

Hela arbetslaget har ansvar för undervisningen i förskolan, inte bara förskolläraren. Det konstaterar förskollärarna Bushra Khadum och Varvara Koselkova som skrivit en utvecklingsartikel om förskollärares uppfattningar av begreppet undervisning.

Varför ville ni skriva en utvecklingsartikel?

– Genom vårt deltagande i Ifous FoU-program Flerstämmig undervisning i förskolan fick vi erbjudandet att skriva en artikel. Extra inspirerade blev vi vid en föreläsning där tidigare skribenter av utvecklingsartiklar berättade om sitt arbete. Vi läser även mastersprogrammet i didaktik och har ett stort intresse om undervisning i förskolan.

Vad handlar artikeln om?

– Övergripande om undervisning i förskolan. Mer specifikt hur förskollärare uppfattar begreppet – vad undervisning anses vara och innehålla samt vilka i förskolan som förväntas utföra för undervisning. Artikeln bygger på intervjuer med sju förskollärare inom samma förskoleenhet.

Vilka resultat har ni sett?

– Förskollärarna är eniga om att huvudansvaret för undervisningen ligger på förskolläraren men att det är hela arbetslagets ansvar att vara en del av och utföra undervisning. Den här bilden stämmer dock inte med hur det faktiskt ser ut. Några av förskolepedagogerna i studien hade svårt att tolka undervisningsbegreppet. En slutsats vi drar är att kunskapsnivån skulle kunna höjas mer hos barnskötarna kring undervisning. 

Insikten om att undervisning är något som sker dagligen på förskolan belyser vikten av att regelbundet reflektera och sätta ord på det vi gör i förskolans vardag i relation till läroplansmålen.

– I början av Ifous FoU-programmet upplevde vi att förskolepedagoger inte var helt bekväma med att använda begreppet undervisning. Men efterhand ändrades förskolepedagogernas inställning. De såg att undervisning är något som sker dagligen på förskolan såväl spontant som under planerade tillfällen. Insikten om att undervisning handlar om interaktion och kollegialt lärande belyser vikten av att regelbundet reflektera och sätta ord på det vi gör i förskolans vardag i relation till läroplansmålen.

Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– Framför allt arbetar vi både mer aktivt med att involvera alla i arbetslaget i förskolans undervisningsaktiviteter. Den ökade kunskapen om att undervisning i förskolan är något som vi faktiskt hela tiden gjort, har inneburit att rädslan för begreppet inte längre är lika stor. Vi har också stor nytta av den så kallade poststrukturella mallen som togs fram gemensamt inom Ifous FoU- programmet. Mallen fungerar som ett konkret verktyg som alla i arbetslaget kan använda för att strukturera upp och analysera olika undervisningsaktiviteter. Den här mallen hänger lättillgänglig på väggen och har nu blivit ett självklart arbetsverktyg för alla i arbetslaget.

Hur för ni ert arbete vidare på er arbetsplats?

– Vi kommer att presentera vårt arbete och våra resultat under våra gemensamma arbetsträffar som vi har varje termin och som alla medarbetare vid samtliga förskolor deltar i. Vi kommer även att dela våra erfarenheter med kollegor inom programmet, eftersom undervisning är ett kollegialt lärande.

Bushra Khadum är förskollärare och arbetar på Stureby förskolor
Varvara Koselkova är förskollärare och arbetar på Stureby förskolor

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2021-02-25 09:00 av Moa Duvarci Engman


Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens digitala kurser
5 mest lästa på FoU
Forskaren upptäckte barnens språkbeteende av en slump

Att förskolebarn använder engelska som lekspråk är mycket vanligare i mångkulturella områden, enligt en ny studie. På de undersökta förskolorna är det främst när pedagogerna inte deltar i leken som barnen växlar över till engelska.  

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. ”Du som lärare behöver inte alltid vara den som förklarar allt och visar lösningarna,” säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.

Förskolelärare får stöd i att lära barn om hållbarhet

Mänskligheten står inför stora hot mot sin överlevnad. Hur pratar man med barnen om det här? Forskare vid Linköpings universitet har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskollärare att gripa sig an det svåra ämnet.

Tellusgatans förskola tar tillvara barnens alla språk

På Tellusgatans förskola har pedagogerna fått nya perspektiv på sin språkutvecklande undervisning. Idag får barnen använda alla sina språk som resurs i lärandet, vilket gjort dem mer aktiva och delaktiga i undervisningen. ”Jag bemöter barnens olika språk på ett mer professionellt sätt nu. Barnet ska få prata sitt starkaste språk när det inte fungerar att använda svenska”, säger Martha Petridou, förskollärare.

Hon forskar om skolledares politiska engagemang

I forskningsprojektet Skola i samhället studeras rektorer, lärare och elever som ägnar sig åt politisk aktivism kopplat till skolan. ”Vi började fundera på vad det är som gör att man lämnar tjänstemannarollen, och blir aktivist”, säger Eva Reimers, Göteborgs universitet.

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer