Ökat lärande och välmående med inspirerande miljö

Utveckla skolan nummer 11/2020: Miljön som den tredje pedagogen. Att skapa nyfikenhet, lek, lärande och trygghet för de yngsta genom en inbjudande miljö

Rima Somi.

En inspirerande och anpassad förskolemiljö kan verka som en ”tredje pedagog”. Det konstaterar Rima Somi som skrivit en artikel om ett utvecklingsprojekt i förskolan.

Varför ville du skriva en artikel?

– Jag såg artikeln som en möjlighet att dela med mig av processen och de intressanta resultat projektet har medfört. Men även för att belysa den pedagogik och kreativitet vi arbetar med på våra småbarnsavdelningar.

Vad handlar artikeln om?

– Den beskriver ett gemensamt utvecklingsarbete mellan pedagoger, barn och föräldrar på en småbarnsavdelning med projektet Miljön som den tredje pedagogen”. Utifrån förskolans läro- och utbildningsplan samt relevant litteratur bjöds pedagoger, barn och föräldrar in att delta i en process i syfte att skapa en inspirerande lärandemiljö.

– Artikeln beskriver hur man som pedagog genom en stegvis process kan finna de rätta verktygen för att analysera, dokumentera och utveckla miljön i en förskoleverksamhet. Den stegvisa processen gjorde det möjligt för oss pedagoger att skapa mötesplatser/stationer i form av olika inspirerande rum i rummet.

Vilka resultat har du sett?

– Arbetslaget lyckades skapa inspirerande miljöer med en begränsad budget genom en detaljerad plan och med stöd från ledningen. Genom att miljön anpassades efter barnens behov och förmågor kunde också barnen enklare delas upp i grupper. Detta bidrog i sin tur till att barnen blev mer självgående och självständiga i leken och kunskapssökandet.  Miljön kom därmed att verka som en tredje pedagog. Vi pedagoger såg bland annat att barnens lek och språk utvecklades. Den förbättrade miljön innebar ett ökat välmående hos både barn, föräldrar och pedagoger.

– En viktig aspekt i förändringsarbetet var att inkludera alla pedagoger och föräldrar. Föräldrarna var positiva, inte minst för att de på nära håll fick följa barnens utvecklingsprocesser, främst genom detaljerade månadsbrev samt dagliga uppdateringar på Instagram. Projektet resulterade i att vi kunde öka barnantalet på avdelningen då den tydliga strukturen i den pedagogiska miljön lockade fler barn till förskolan.

Genom att miljön anpassades efter barnens behov och förmågor kom miljön att verka som en tredje pedagog.

Hur har ditt arbete påverkats av projektet?

– Projektet har stärkt vår syn på samarbete och hur man genom att arbeta strukturerat in i minsta detalj kan skapa en tydlig pedagogisk miljö. Arbetet och erfarenheterna har stärkt oss professionellt.  Utvecklingsarbetet har inspirerat mig till att skapa en kreativ plattform vid namn kreativa zonen genom det sociala nätverket Instagram där det pedagogiska och kreativa lärandet är i fokus.

Hur för du ditt arbete vidare på din arbetsplats?

– Projektet är bara ett av många goda exempel på hur man kan skapa en god lärandemiljö för de yngsta barnen. Min förhoppning är att det i förlängningen kan inspirera till framtida projekt och därmed skapa en gemensam plattform för kompetensutveckling som alla vuxna och barn på förskolan får ta del av.

Rima Somi är lärare för yngre åldrar och arbetslagsledare på Skogsstigens förskola i Nacka.

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2021-01-25 11:01 av Susanne Sawander


Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens digitala kurser
5 mest lästa på FoU
Forskaren upptäckte barnens språkbeteende av en slump

Att förskolebarn använder engelska som lekspråk är mycket vanligare i mångkulturella områden, enligt en ny studie. På de undersökta förskolorna är det främst när pedagogerna inte deltar i leken som barnen växlar över till engelska.  

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. ”Du som lärare behöver inte alltid vara den som förklarar allt och visar lösningarna,” säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.

Förskolelärare får stöd i att lära barn om hållbarhet

Mänskligheten står inför stora hot mot sin överlevnad. Hur pratar man med barnen om det här? Forskare vid Linköpings universitet har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskollärare att gripa sig an det svåra ämnet.

Hon forskar om skolledares politiska engagemang

I forskningsprojektet Skola i samhället studeras rektorer, lärare och elever som ägnar sig åt politisk aktivism kopplat till skolan. ”Vi började fundera på vad det är som gör att man lämnar tjänstemannarollen, och blir aktivist”, säger Eva Reimers, Göteborgs universitet.

Så kan förskollärare prata med barn om hållbar utveckling

Världen står inför komplexa klimatutmaningar som kan vara knepigt att prata om med barn. Forskare har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskolans pedagoger att diskutera hållbarhet med de allra yngsta.  

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer