Projektet om Daidalos utvecklade barnens inflytande och lärande

Kan barns inflytande och lärande på förskolan utvecklas genom ett inlyssnande arbetssätt och en medveten innemiljö? Det menar förskolläraren Jenny Kullnes, som har dokumenterat sitt utvecklingsarbete ”Daidalosprojektet”.

Varför ville du skriva om ditt utvecklingsarbete?

– Jag ville berätta om vårt projekt och att skriva ett bidrag är ett väldig bra sätt att få ut information till fler än de närmsta kollegorna.

Vad handlar bidraget om?

– Om Daidalosprojektet som vi gjorde i en barngrupp på förskolan. I projektet har vi arbetat med ett inlyssnande arbetssätt och en medveten innemiljö för att se hur barngruppens inflytande och lärande utvecklas.

– Projektet utgick från barnens intresse för ett program som heter Daidalos labyrint. Det var väldigt många barn i barngruppen som lekte det här på olika sätt. Utifrån barnens intresse för programmet började vi bygga vidare och planera aktiviteter utifrån läroplanen, och utifrån de olika figurerna och olika företeelser i programmet. Barnen har tyckt att det är väldigt spännande och har varit otroligt engagerade.

– Vi har använt mycket drama i arbetet, det har kommit figurer på besök och barnen har fått brev. Barnen kom på massor av aktiviteter och vi var väldigt lyhörda för att kunna fånga upp hur de tänkte och vad de ville göra.

Vilka resultat har du sett?

– Jag har jobbat i tio år på förskola och det här är det roligaste jag har gjort – både för barn och vuxna. Vi hade ett väldigt lustfyllt arbetssätt på avdelningen, alla var så otroligt engagerade. Barnen har verkligen lärt sig nya saker. Vi har sett en stor skillnad i barngruppen just när det gäller att respektera varandras åsikter. Det sociala samspelet jobbar man mycket med på förskolan och där har vi sett en stor skillnad under de månader som vi arbetade med projektet. Vi fick till en en fantastisk social gemenskap och barngruppen blev väldigt harmonisk.

– Samtidigt ökade barnens intresse för matematik och språk, som vi vävde in i projektet. I tv-programmet Daidalos är det mycket teknik och mycket mäta och räkna, och barnen gjorde många olika ritningar. Vi pedagoger var medlyssnande och medforskande och arbetet utgick från barnens egna initiativ.

– Vi jobbade även mycket med innemiljön, med punktbelysning och textilier vilket påverkade stämningen och känslan i barngruppen. Vi har även använt oss av klassisk musik.

Hur har ditt arbete förändrats av projektet?

– För mig personligen som pedagog var det ett väldigt roligt projekt. Dessutom var det roligt att man kunde se resultat. Nu arbetar jag med en annan barngrupp och nya kollegor och under hösten har vi arbetat med ett annat projekt. Där har jag försökt få med det här tänket.

Hur för du arbetet vidare på din arbetsplats?

– Jag har berättat om projektet på ett APT-möte där jag höll en föreläsning för kollegor. Jag var också med på Nacka Education Summit förra året med en föreläsning. Utöver det har jag bjudit in andra avdelningar i olika aktiviteter så att de ska se hur vi jobbar – det kan ge inspiration också tänker jag.

Jenny Sörman Kullnes är förskollärare och arbetar på Långsjöns förskola i Saltsjö-Duvnäs. E-post: jenny.sorman-kullnes[a]nacka.se

Åsa Lasson

Sidan publicerades 2018-02-08 17:24 av
Sidan uppdaterades 2018-02-09 10:08 av


Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens digitala kurser
5 mest lästa på FoU
Forskaren upptäckte barnens språkbeteende av en slump

Att förskolebarn använder engelska som lekspråk är mycket vanligare i mångkulturella områden, enligt en ny studie. På de undersökta förskolorna är det främst när pedagogerna inte deltar i leken som barnen växlar över till engelska.  

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. ”Du som lärare behöver inte alltid vara den som förklarar allt och visar lösningarna,” säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.

Förskolelärare får stöd i att lära barn om hållbarhet

Mänskligheten står inför stora hot mot sin överlevnad. Hur pratar man med barnen om det här? Forskare vid Linköpings universitet har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskollärare att gripa sig an det svåra ämnet.

Tellusgatans förskola tar tillvara barnens alla språk

På Tellusgatans förskola har pedagogerna fått nya perspektiv på sin språkutvecklande undervisning. Idag får barnen använda alla sina språk som resurs i lärandet, vilket gjort dem mer aktiva och delaktiga i undervisningen. ”Jag bemöter barnens olika språk på ett mer professionellt sätt nu. Barnet ska få prata sitt starkaste språk när det inte fungerar att använda svenska”, säger Martha Petridou, förskollärare.

Hon forskar om skolledares politiska engagemang

I forskningsprojektet Skola i samhället studeras rektorer, lärare och elever som ägnar sig åt politisk aktivism kopplat till skolan. ”Vi började fundera på vad det är som gör att man lämnar tjänstemannarollen, och blir aktivist”, säger Eva Reimers, Göteborgs universitet.

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer