Roligare NO och teknik med IT

Artikel nr 8 2012: IT i NO/teknik-undervisningen: Roligare NO och teknik med datorn i klassrummet

Helena Kvarnsell

Helena Kvarnsell är grundskollärare i Nacka kommun.

Helena Kvarnsell ville göra NO- och teknikundervisningen roligare och lättare att förstå. Med IT som stöd lyckades hon. Att resultaten på nationella proven i fysik höjdes över förväntan blev en bonus.

Varför ville du skriva en artikel?

– Jag sökte och fick Nacka kommuns kvalitetspris Fjädern. I det ingår att man skriver en utvecklingsartikel.

Vad handlar artikeln om?

– Jag fick min första klass med en till en-datorer i årskurs sju hösten 2009. Då ville jag använda IT som stöd i NO- och teknik-ämnet. Jag har provat med alla möjliga program för varje moment i NO och teknik. Syftet med artikeln är att beskriva mitt arbete att göra undervisningen roligare och lättare.

– Jag ger fyra exempel på områden där eleverna jobbat med digitala resurser: örat och hörseln i biologi i årskurs åtta, ritteknik i teknik i årskurs nio, kroppens signalsystem i biologi i årskurs nio, och kemikalier i hemmet i kemi i årskurs åtta.

Vad har du sett för resultat?

– Många tycker till exempel att fysik är tråkigt och därmed svårt. Min önskan var att det skulle bli roligare för eleverna. Tanken var att de skulle bli lika bra som elever utan datorer. Det visade sig att med IT blev inlärningen roligare och mer anknuten till elevernas egen vardag. Det blev otroligt bra resultat på nationella proven i fysik. Det förvånade mig för jag hade själv inte bedömt betygsresultaten så höga.

– Eleverna lärde sig själva fysiken bättre, men också digital kommunikation, upphovsrättslagar, presentationstekniker och informationsgallring. Jag har jobbat med IT i NO i tre år nu och undervisningen blir både roligare och lättare, och eleverna lär sig mer.

Hur har ditt arbete förändrats av projektet?

– Jag har en annan roll i klassrummet nu. Jag är inte den som vet allt längre. Kunskaperna är bara ett klick bort. Det viktigaste som lärare är att våga släppa kontrollen i klassrummet, att våga ge eleverna utrymme och att stötta så att rätt mål uppfylls. När man har öppna frågor och ett fritt arbetssätt måste ramarna kring vad eleverna ska lära sig vara tydliga. Vi har jobbat mycket med matriser så de vet vad de ska lära sig.

Hur för du arbetet vidare på din arbetsplats?

– Jag är ute och föreläser, både i kommunen och ute i landet. Jag har en blogg som heter matteochno.wordpress.com och försöker dela med mig i lärarrummet och personalrummet när jag upptäcker olika program som kan vara bra.

Gunilla Nordin

Helena Kvarnsell är utbildad 4-9 grundskollärare i matematik, naturvetenskapliga ämnen och teknik och arbetar på Björknäs skola i Nacka kommun.

Sidan publicerades 2012-10-23 11:35 av John Miller
Sidan uppdaterades 2012-11-28 14:32 av John Miller


Relaterat

Pedagogiken i tiden: Om framväxten av nya undervisningsformer under tidigt 2000-tal

Det studerar Ylva Ståhle i avhandlingen "Pedagogiken i tiden". Inom den avreglerade skolan växer nya pedagogiska praktiker växer fram: men vilka idéer styr arbetet? Hur formas verksamheten? Och vad är det egentligen man försöker åstadkomma?

Lärares intentioner och kunskapsfokus vid ämnesintegrerad naturvetenskaplig undervisning i skolår 7-9

Målet med Helena Perssons avhandling "Lärares intentioner och kunskapsfokus vid ämnesintegrerad naturvetenskaplig undervisning i skolår 7-9" är att öka kunskaperna om ämnesintegrerad naturvetenskaplig undervisning.

How education technology improves learning

In Marc Prensky’s latest book, ”Brain Gain: Technology and the Quest for Digital Wisdom,” he writes that technology can help develop what he calls ”digital wisdom.” In this interview, Prensky advocates for greater use of technology in the classroom and says that many teachers already have adopted his ideas.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens digitala kurser
5 mest lästa på FoU
Forskaren upptäckte barnens språkbeteende av en slump

Att förskolebarn använder engelska som lekspråk är mycket vanligare i mångkulturella områden, enligt en ny studie. På de undersökta förskolorna är det främst när pedagogerna inte deltar i leken som barnen växlar över till engelska.  

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. ”Du som lärare behöver inte alltid vara den som förklarar allt och visar lösningarna,” säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.

Förskolelärare får stöd i att lära barn om hållbarhet

Mänskligheten står inför stora hot mot sin överlevnad. Hur pratar man med barnen om det här? Forskare vid Linköpings universitet har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskollärare att gripa sig an det svåra ämnet.

Hon forskar om skolledares politiska engagemang

I forskningsprojektet Skola i samhället studeras rektorer, lärare och elever som ägnar sig åt politisk aktivism kopplat till skolan. ”Vi började fundera på vad det är som gör att man lämnar tjänstemannarollen, och blir aktivist”, säger Eva Reimers, Göteborgs universitet.

Så kan förskollärare prata med barn om hållbar utveckling

Världen står inför komplexa klimatutmaningar som kan vara knepigt att prata om med barn. Forskare har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskolans pedagoger att diskutera hållbarhet med de allra yngsta.  

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer