Viktigt med undervisning även för förskolans yngsta

Leda & Lära nummer nummer 4/2021: Att sammanfoga undervisning och omsorg för de yngsta barnen i förskolan. En studie om förskollärares strävan att undervisa på vetenskaplig grund

Karin Isaksson Iliev.

Under korta stunder och med stor närvaro sker undervisning för förskolans allra yngsta barn. Karin Isaksson Ilievs utvecklingsartikel belyser att förskollärare har en positiv syn på undervisning men att läroplanen mest fokuserar på de äldre barnen.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Jag har medverkat i Ifous utvecklingsprogram Flerstämmig undervisning i förskolan och upptäckte därigenom att forskning om undervisning i förskolan oftast handlar om de äldre barnen i förskolan. Det gjorde mig nyfiken på hur det ser ut i förskolorna runt om i Sverige och hur förskollärare ser på undervisning för de yngsta barnen mellan 1–2 år.

Vad handlar artikeln om?

– Jag har genom intervjuer undersökt fem förskollärares resonemang, syn och erfarenhet av förskolans undervisning för yngre barn mellan 1-2 år. De intervjuade har olika lång erfarenhet inom yrket och arbetar på förskolor från olika delar av Sverige, i såväl stad som landsbygd. Mer specifikt har jag frågat hur de konkret arbetar med undervisning för de yngsta och hur de ser på begreppet undervisning i förhållande till de yngsta barnen.

Vilka resultat har du sett?

– Samtliga förskollärare i studien var positiva till undervisning i förskolan och att det även ska omfatta de yngsta barnen. Samtidigt konstaterar förskollärarna att forskning i ämnet liksom skrivningarna i förskolans läroplan kring undervisning har ett tydligt fokus mot förskolans äldre barn. Flera förskollärare berättar att de lägger mycket jobb på att omarbeta läroplanen så att den passar de minsta barnen.

– I intervjuerna framkommer att undervisning för de yngsta barnen behöver präglas av stark närvaro där pedagogerna tolkar barnen genom barnens blickar och kroppsspråk. Undervisningstillfällena är korta, det kan handla om en enda aktivitet som att exempelvis lägga olika geometriska former ovanpå varandra. Förskollärarna lyfter vikten av att repetera samma undervisningsaktivitet under en längre period. Tydligt är att förskollärarna är måna om att följa barnens intressen. Det här är något som jag problematiserar i min artikel. Givetvis ska vi uppmuntra det barnen själva väljer men vi behöver också väcka barnens intresse för det de inte känner till.

”Förskolans läroplan har ett tydligt fokus mot förskolans äldre barn. Flera förskollärare berättar att de behöver omarbeta läroplanen så att den passar de yngsta barnen.”

– En utmaning med undervisning i förskolan är att barnen kommer till och lämnar förskolan under olika tider. Det gör att det kan vara svårt att planera och få kontinuitet i undervisningen. Vad som också tydligt framkommer i min studie är att det råder en stor enighet kring att undervisning i förskolan är ett lagarbete och inte något som en enskild pedagog kan stå för. Det är därför viktigt att hela arbetslaget delar syn och förståelse för vad undervisning är.

Hur har ditt arbete förändrats av projektet?

– Arbetet med artikeln och deltagandet i Ifous utvecklingsprogram har gett mig en större yrkesstolthet och djupare medvetenhet om vad det innebär att undervisa de yngsta barnen i förskolan. Tidigare har jag ofta sneglat på hur kollegor arbetar med de äldre barnen men jag inser nu att jag inte behöver göra det. Att undervisa de yngsta skiljer sig och ska så göra.

Hur för du ditt arbete vidare på din arbetsplats?

– Jag har presenterat mitt arbete på Ifous slutseminarium och hoppas att jag även får möjlighet att sprida det vidare bland mina kollegor.

Karin Isaksson Iliev är leg. förskollärare i Örebro.

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2021-05-13 12:55 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-05-27 09:59 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Omsorg och undervisning vävs samman i förskolan

Genom blickar, tal, tystnad, kroppsspråk och atmosfär väver förskollärare samman omsorg med förskolans undervisning. Det visar Christina Jarvis och Helena Bergman i sin utvecklingsartikel.

Bedömning – laddat och motsägelsefullt bland förskollärare

Bedömning är fortfarande ett laddat och motsägelsefullt begrepp bland förskollärare. Det visar Maria Lindström Fogelberg som skrivit en utvecklingsartikel om professionell bedömningskompetens i förskolan.

Tid central när läroplan blir praktik i förskolan

Genom att bryta ned mål i läroplanen, och låta arbetet få ta tid, har både förskollärare och barnskötare fått fördjupad kunskap om vad målen innebär i praktiken. Det visar Marie Kniest i sin utvecklingsartikel.

Matris synliggör elevgruppens behov i fritidshemmet

En matris gör det enklare att planera fritidshemmets verksamhet utifrån elevgruppens behov. Det visar fyra fritidslärare på Vidingsjöskolan i Linköping i sin utvecklingsartikel.

Fler betyg på kortare tid med språkfokus och samarbete över ämnen

Med ett målinriktad språkundervisning och samarbete över ämnesgränserna lyckades fler elever på Nacka gymnasiums språkintroduktionsprogram nå gymnasiebehörighet. Det visar lärarna Louise Silfverberg, Ingrid Bröijersén, Sofia Eriksson, Mirjam Vallin och Åsa Vestlund i sin utvecklingsartikel.

Elever positiva till veckovisa tester i matematik

Gymnasieelever upplever att de lär sig mer med veckovisa tester i matematik istället för få men större prov. Men några resultat på betygsnivå går inte att se, konstaterar Monica Andersson som skrivit en utvecklingsartikel i ämnet.

Klassrum med ämnesfokus gynnar både elever och lärare

En avskalad lärmiljö med ett tydligt ämnesfokus skapar lugn och tydlighet för eleverna. Det visar lärarna Hanna Klug och Ulrika Hansén som skrivit en utvecklingsartikel om klassrumsmiljöer på lågstadiet i Neglinge skola i Nacka.

Ökat lärande med veckovisa läxförhör i matematik

Veckovisa avstämningar istället för ett färre antal större matteprov per termin ledde till att eleverna lärde sig mer och räknade fler uppgifter. Det visar Helena Kvarnsell i sin utvecklingsartikel.

Individuellt val av bok stimulerar läsundervisningen

Ökad läslust och förståelsen av innehållet. Det är effekterna av individuellt val av böcker i läsundervisningen, visar lärarna Sonja Schmitz Gustafsson och Emma Söderholm i sin utvecklingsartikel om sin läsundervisning.

Fjärrundervisning gynnade elevernas lärande i SO

Fjärrundervisningen i SO bidrog till att öka elevernas lärande. Men det var inte fjärrundervisningen i sig som gynnade inlärningen, utan snarare att undervisningen följde samma struktur som i det fysiska klassrummet, visar Fanny Bergquist i sin utvecklingsartikel.

Fritids outnyttjad specialpedagogisk resurs

Trots att fritidshemmet utgör en bra miljö för elever som behöver stöd, involveras inte fritidshemslärare i skolans specialpedagogiska arbete. Det visar Karin Jansson Bredins utvecklingsartikel i ämnet.

Dokument för lektionsplanering underlättar elevers studier

Mindre stress och bättre översikt för eleverna. Det blev resultatet när lärare använder ett gemensamt planeringsdokument. Biträdande rektor Ylva Broman har skrivit en artikel om ett förändringsarbete kring lektionsplanering vid YBC gymnasieskola i Nacka.

Mer genomtänkta val i slöjden med samarbete

Med kooperativa metoder och strukturerade övningar ökade elevernas förmåga att göra genomtänkta val i ämnet slöjd. Det visar slöjdlärarna Hanna Skarelius, Louisa Asplund och Marita Olsson-Hvid i sin utvecklingsartikel.

Dialog i fokus i rektorers utvecklingsarbete i förskolan

Rektorer använder dialog som verktyg vid undervisningsutveckling i förskolan. Det visar Christina Agewall som har skrivit en utvecklingsartikel om rektorers ledning i förskolan.

Programmering i idrott och hälsa gav oväntade resultat

Genom att skapa en stegräknare blev undervisningen både konkret och praktisk. Lärarna Christer Sjöberg och Dylan Roberts på Sigfridsborgsskolan i Nacka har skrivit en utvecklingsartikel om ett ämnesövergripande projekt inom programmering.

Handledaren – lärarens förlängda arm vid fjärrundervisning

God kommunikation och transparens är grundläggande för att handledare ska kunna stötta både elever och lärare vid fjärrundervisning. Det visar Fredrik Freud, lärare vid Värmdö skärgårdsskolor, i sin utvecklingsartikel.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
5 mest lästa på FoU
Dilemmat med att återförstatliga skolan

Skolan är en av samhällets största och mest komplexa institutioner – något som gör den både trögrörlig och svårstyrd. Det säger utbildningshistorikern Johannes Westberg som menar att vi bör skruva ner förväntningarna på storslagna reformförslag.

Därför får inte alla barn rätt stöd i förskolan

En bra förskola är som huvudregel bra för barns utveckling och välmående. Samtidigt ”missar” förskolan en del barn som behöver extra stöd. Varför? Så här säger forskningen.

ULF – där skolans behov bestämmer forskningen

Hur ser lärares utmaningar ut på specifika förskolor och skolor idag? Den frågeställningen undersöks i ULF-projekt vid Högskolan i Borås.    

AI i skolan – fusk eller verklighetsanpassning?

Den senaste tiden har debatten inom skolan varit intensiv vad gäller användandet av AI i klassrummet. Är det fusk eller inte? Jimmy Jaldemark, docent i pedagogik vid Mittuniversitetet, menar att frågan är felställd och att fokus i stället bör ligga på hur tekniken kan bidra till elevernas lärande.

Mobilforbud på skolen førte til bedre karakterer

Skoler med mobilforbud har mindre mobbing og bedre karakterer enn de uten. Størst effekt er det blant jentene, viser en ny studie.

SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer
Skolportens digitala kurser