Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Whiteboards gör eleverna aktiva och engagerade

Publicerad:2015-01-21
Uppdaterad:2015-01-27
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Artikel nr 18 2014: Synligt lärande. Erfarenheter av att använda små whiteboards i undervisningen

IMG_0483
Mikael Sjöström är förstelärare, IT-pedagog och SO- och svensklärare. Han arbetar på Neglinge skola i Nacka kommun.

Mikael Sjöström har skrivit en utvecklingsartikel om hur användandet av whiteboards dels fått eleverna mer aktiva, dels gjort det lättare för läraren att få koll på att alla hänger med på lektionerna.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Jag och mina kollegor tycker att vårt arbete med whiteboards i klassrummet har gett väldigt fina resultat. När man hittat något som man tycker funkar vill man ju gärna sprida sitt evangelium!

Vad handlar artikeln om?

– Jag har beskrivit fem olika sätt man kan använda whiteboard på. För återkoppling, eleverna får ofta i början på lektionen skriva ner något de minns från förra lektionen, för att på så sätt skapa en röd tråd. För anteckningar, när man sett en film eller läst en text så kan man använda den för stödord. För utvärderingar, för att exempelvis låta eleverna skatta om de känt arbetsro. För formativ bedömning, genom att låta alla eleverna svara på en fråga och sedan visa upp sin whiteboard – då får jag som lärare snabbt en uppfattning om vilka som hänger med och vilka som behöver med stöd. Och slutligen som substitut för handuppräckning, istället för att en svarar kan alla enkelt få redovisa sitt svar.

Vilka resultat har du sett?

– Mycket större aktivitet, fler elever är aktiva och engagemanget är större, det är roligt att använda whiteboard. Den blir som ett verktyg för tänkandet, alla vet att det man skriver inte kommer att sparas och det gör det till ett friare medium, det behöver inte vara helt rättstavat eller färdigt och perfekt, det är ett sätt att sätta ord på sina tankar.

Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– När jag planerar anpassar jag upplägget efter de olika användningsområden för whiteboards. Jag kontrollerar också oftare elevernas förståelse för vad vi gjort på lektionerna. Jag ber ofta att få en kort återkoppling på vad vi gått igenom, det blir mer repetition och mer reflektion i det egna lärandet. Och det blir också tydligt när någon elev inte har hängt med.

Hur för du arbetet vidare på er arbetsplats?

– Vi har haft studiedagar där jag visat hur jag arbetar och vad man kan göra med whiteboard. Idag har alla elever på skolan whiteboards och vi har börjat arbeta med dem även på lågstadiet.

Hanna Nolin

Mikael Sjöström är förstelärare, IT-pedagog, SO- och svensklärare, Neglinge skola, Nacka kommun.
E-post: mikael.sjostrom@nacka.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev