Pojkar har svårare att lyckas i skolan och för att stötta dem behövs tydligare pedagogik. Den främsta orsaken till studiesvårigheter är att elever inte förstår uppgifterna, säger Fredrik Zimmerman på Högskolan i Borås, aktuell med en ny bok. ”Flickor och pojkar verkar behöva olika typer av hjälp”, säger han.
This study examines the gender divide in CIL and CT among adolescents in four European countries, highlighting the gender-based disparities in digital literacy development.
Läsförmågan bland unga försämras och det är de mest sårbara eleverna som drabbas hårdast, enligt logopeden och forskaren Anna Eva Hallin. I sin forskning vill hon förstå hur man bäst kan stötta elever med språk- och lässvårigheter.
Fysisk beröring är viktigt för förskolebarns kommunikation. Det menar Ricardo Gonçalves de Sousas som forskat om fysisk beröring som pedagogisk handling i mötet mellan manliga förskollärare och barn.
Pojkar med migrationsbakgrund var mest utsatta för olika former av mobbning och kände minst skoltillhörighet – både i Finland och Turkiet. Det visar Isla Varpulas avhandling om hur kamrataggression, sexuella trakasserier och skoltillhörighet samvarierar med elevernas migrationsbakgrund och kön.
Klädseln kan ställa till det för muslimska flickor i idrottsundervisningen, problem som de oftast lämnas ensamma att lösa. Det visar Kalle Janssons avhandling om vilken betydelse religion, etnicitet och kön kan få i ämnet idrott och hälsa.
Trots att flickor på högstadiet presterar bättre i matematik än pojkar har de en lägre självuppfattning och självtillit i matematik. Det visar Yi Dings avhandling.
Stress och upplevd låg social status i skolan är faktorer som ökar risken för unga att drabbas av psykisk ohälsa. Det visar Veronica Hermanns avhandling.
Flickor är lika intresserade av teknik som pojkar – men bilden är ofta en annan. Vi måste hjälpas åt att bredda bilden av teknik och visa att den är för alla, skriver forskaren Ulrika Sultan.
Ricardo Gonçalves de Sousa vill med sin avhandling bidra med kunskap om fysiska beröring som pedagogisk handling i mötet mellan manliga förskollärare och barn i förskolan.