I Sverige har verksamheter som möter barn och deras föräldrar en skyldighet att anmäla misstankar om att ett barn far illa till socialtjänsten. Ändå kommer många barn som far allvarligt illa inte till myndighetens kännedom, visar Torbjörn Kalin i sin avhandling.
En ny avhandling vid Hälsohögskolan på Jönköping University visar att många barn som far illa inte upptäcks av den sociala barnvården. Studien föreslår åtgärder för att förbättra systemet och öka kunskapen om barn som behöver hjälp och skydd.
Vänner och familj spelar ofta en viktig roll för kvinnor och barn som flyr våld i nära relationer. Samtidigt har många våldsutsatta kvinnor ett begränsat socialt nätverk, som en konsekvens av våldet. – Det behövs en medvetenhet om att flykten från våld kan se olika ut, säger forskaren Linda Arnell.
På vilket sätt hanteras våld och utsatthet bland barn av personal i fritidshem och hur talar personalen om att hantera våld? Det är en av frågorna som Anna-Lena Borg undersöker i sin avhandling.
Psykiatriska diagnoser som adhd, missbruk och depression ökar risken för unga att begå brott. Det visar Rebecca Siponens avhandling i kriminologi vid Örebro universitet. "Det här är kunskap som kan användas för att hindra unga från att involveras i allvarlig brottslighet", säger hon.
Økte nivåer av angst og depresjonssymptomer under pandemien kan ha blitt påvirket av restriktive tiltak, som nedstengning av skoler, mindre sosial kontakt og generell usikkerhet om hvordan pandemien ville påvirke barn og unge med psykiske vansker.
Polisen ser en kraftig ökning i ärenden som handlar om psykisk ohälsa och självmordsförsök i Sverige sedan år 2021. Nu letar forskare efter en metod för att vända denna utveckling, och en potentiell inspirationskälla är USA – som nu testar en ny metod.
Många unga mår idag dåligt, men hjälp finns att få. En ny behandlingsform speciellt framtagen för ungdomar som mår dåligt har visat goda resultat och ska studeras ytterligare.