Hoppa till sidinnehåll
Vetenskaplig tidskrift

Att använda skönlitterära texter inom undervisningen i biologi och naturkunskap

Publicerad:2012-09-12
Uppdaterad:2023-09-03
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Det övergripande syftet med den här artikeln är att utifrån en fallstudie diskutera för- och nackdelar med att läsa skönlitterära texter för elever som studerar gymnasieämnena biologi och naturkunskap. Ett mera speciellt syfte med undersökningen är att skaffa ny kunskap om en i ringa grad undersökt undervisningsmetod.

Metoden att läsa texter högt visade sig av undersökningen att döma, ge två fördelar: 1. Eleverna blev känslomässigt engagerade av texterna, vilket utifrån neurofysiologisk synvinkel borde underlätta minnesfunktionen och inlärningsförmågan. 2. Metoden kan också i någon mån öka elevernas grad av bildning inom litteratur, som på lång sikt kan vara till hjälp för deras förmåga att reflektera och utöva självständigt tänkande.

Författare: Roland Jakobsson

Att använda skönlitterära texter inom undervisningen i biologi och naturkunskap

Didaktisk Tidskrift, Vol 22, No 2, 2012

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj
Digital temaföreläsning

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

Skolportens digitala föreläsning med Issis Melin, för dig som vill lära dig mer om arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan. Föreläsningen fokuserar på hur elevhälsoteamet kan identifiera hedersrelaterade beteenden, samt hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Ta del av denna föreläsning mellan 22 april–5 juni!
Läs mer & boka
Åk F–Gy
22 apr – 5 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev