Hoppa till sidinnehåll
Vetenskaplig tidskrift

Att använda skönlitterära texter inom undervisningen i biologi och naturkunskap

Publicerad:2012-09-12
Uppdaterad:2023-09-03
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Det övergripande syftet med den här artikeln är att utifrån en fallstudie diskutera för- och nackdelar med att läsa skönlitterära texter för elever som studerar gymnasieämnena biologi och naturkunskap. Ett mera speciellt syfte med undersökningen är att skaffa ny kunskap om en i ringa grad undersökt undervisningsmetod.

Metoden att läsa texter högt visade sig av undersökningen att döma, ge två fördelar: 1. Eleverna blev känslomässigt engagerade av texterna, vilket utifrån neurofysiologisk synvinkel borde underlätta minnesfunktionen och inlärningsförmågan. 2. Metoden kan också i någon mån öka elevernas grad av bildning inom litteratur, som på lång sikt kan vara till hjälp för deras förmåga att reflektera och utöva självständigt tänkande.

Författare: Roland Jakobsson

Att använda skönlitterära texter inom undervisningen i biologi och naturkunskap

Didaktisk Tidskrift, Vol 22, No 2, 2012

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer & boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev