Hoppa till sidinnehåll
Grundskola 1-6

Brevväxla med en forskare

Publicerad:2020-01-14
Uppdaterad:2023-09-01
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

”Hej klass 5A! Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med några funderingar jag har kring solpaneler och vindkraftverk.” Så skulle ett brev till en skolklass från en forskare inom Brevvännerna kunna börja.

Illustration: Istock
Illustration: Istockphoto

Brevvännerna är en ideell förening där brev används som en länk mellan skolan och samhället utanför. Bland annat har man ingått ett samarbete med Kungliga Tekniska högskolan, KTH, där fokus ligger på förnybara energikällor.

Julia Tengblad Söder är verksamhetsansvarig och ordförande för Brevvännerna.

– Alla brev är kopplade till läroplanen. Vi vill även att breven ska kunna användas ämnesövergripande, och i och med att det är brev så ska arbetet även kunna kopplas till svenskan. Vi ser också en naturlig koppling till studie- och karriärvägledning, eftersom breven lyfter avsändarens yrkesroll, säger hon.

Breven som kommer till en klass är framtagna av Brevvännerna i samarbete med avsändaren, och innehåller uppgifter som eleverna kan arbeta med. Till det följer en lärarhandledning med lektionsförslag samt en metodbok. Metoden lutar sig mot forskning inom hållbar utveckling och verklighetsanknuten undervisning och har utarbetats tillsammans med kollegan Charleen Fichtner, utbildningsvetare med erfarenhet inom metodutveckling och pedagogik.

Grundidén är att eleverna ska känna att undervisningen är relevant – att det finns en koppling till deras vardag, säger Julia Tengblad Söder:

– Eleverna ska kunna ställa frågor och känna att de får svar, så när läraren skickar in elevernas svar sluter vi cirkeln genom en återkoppling, antingen med ett brev eller en videohälsning som vi skickar tillbaka till klassen.

Tanken är att universitet och högskolor, samt andra samhällsnyttiga organisationer, ska kunna nå ut med sin verksamhet. I nuläget riktas breven främst till mellanstadiet och högstadiet, men brev kommer även att utvecklas för lågstadiet och gymnasiet så småningom.

Av Moa Duvarci Engman

Fakta/För att beställa brev och lärarhandledning genom Brevvännerna betalar man en mindre administrativ summa per klass. Metodhandboken är gratis. Materialet finns tillgängligt på www.brevvannerna.se


Skolporten nr 6/2019

Artikeln är publicerad i Skolporten nr 6/2019 – ute nu!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Modersmål

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i modersmål! Konferensen ger både praktiska verktyg för din undervisning och fördjupning inom viktiga ämnen. Delta på plats i Stockholm den 5 februari eller på webbkonferensen, öppen 12 februari–5 mars.
Läs mer och boka
Åk F–9
5 feb 2025
Digital temaföreläsning

Flickor med autism och adhd i skolan

Skolportens digitala tema för dig som vill veta mer om flickor med autism och adhd i skolan, med Lotta Borg Skoglund och Maria Bühler. Titta när det passar dig mellan 7 april och 19 maj. Förutom forskningsbaserad information och praktiska verktyg får du med dig diskussionsfrågor inför samarbetet med kollegor.
Läs mer och boka
Åk F–Gy
7 apr – 19 maj 2025
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev