Hoppa till sidinnehåll
Ledarskap

Delat ledarskap är dubbel glädje

Publicerad:2019-03-18
Uppdaterad:2023-09-01
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Trodde du att framgångsrika skolor kräver viljestarka ledare med förmågan att intuitivt läsa av sammanhanget och driva igenom sina egna visioner? I så fall är det dags att tänka om.

I sin nya bok Utmärkt ledarskap i skolan (Natur & Kultur 2018) visar skolforskarna Jan Håkansson och Daniel Sundberg vid Linnéuniversitetet att undervisningen snarare gynnas av delat ledarskap, kollektivt lärande och en gemensam förståelse av uppdraget.

– Vi behöver sluta tänka på ledarskap som ett antal personliga egenskaper. Rektorn är viktig som person, men det handlar mer om ett brett och utvidgat ledarskap, säger Jan Håkansson.

Han betonar också hur viktigt det är att ledningen verkligen har kunskap om verksamhetens innehåll – både om skolans uppdrag, undervisningen och hur verksamheten kan förbättras.

Boken är upplagd som en förbättringscykel, som sträcker sig hela vägen från analys och definiering av mål till åtgärder, uppföljning och spridning av framgångsrika lösningar. Varje kapitel sammanfattar vad den internationella forskningen säger om respektive steg.

– Boken handlar om hur man kan arbeta likt en vetenskaplig process. Det innebär att man både systematiserar förbättringsarbetet och drar nytta av den senaste tillgängliga kunskapen, säger Jan Håkansson.

Ett vanligt misstag i kompetensinsatser är att försöka tillämpa ett färdigt framgångsrecept ovanifrån, menar han. Men forskningen visar att en smart implementering snarare handlar om att göra lärarna delaktiga, låta dem lära av sina misstag och anpassa åtgärderna till de lokala förhållandena och eleverna man undervisar.

– Givetvis finns det framgångsfaktorer, men vi vill visa att de måste återvinnas i varje nytt sammanhang. Forskningen påminner oss också om att utvecklingsarbetet kan behöva åtföljas av förändringar i organisationen. Men det kan lika gärna handla om att ta till vara på och förfina de kunskaper som redan finns på skolan.

– Ofta betonas innovation och förändring, men lika viktigt är att bibehålla det som man en gång har uppnått, säger Jan Håkansson.

Av Staffan Eng

Illustration: Maria Hergueta

Läs mer: Utmärkt ledarskap i skolan av Jan Håkansson och Daniel Sundberg ges ut av Natur & Kultur.


Artikeln är tidigare publicerad i Skolporten nummer 1/2019

Tema: Dyslexi

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Läs Skolporten digitalt i App Store eller Google Play!

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev