Hoppa till sidinnehåll

Forskning- och utvecklingsartiklar inom kategori "Brott"

Här hittar du fler utvecklingsnyheter.

Visar sida 1 av 9

Superkraften som hjälper oss att förstå varandra

2024-10-25
Unga män som sitter i fängelse kan ha svårt att reflektera kring de brott de begått, och hur brottsoffren blivit påverkade. Ju bättre föräldrar och andra viktiga vuxna i barnets omgivning klarar av att reflektera eller mentalisera, desto lättare är det för barnet att utveckla mentaliseringsförmågan.
Forskning och utveckling kategorier

”Utbildningssystemet genererar ungdomsarbetslöshet, arbetsmarknadspolitiken reproducerar den”

2024-07-02
– Vi har två viktiga välfärdssystem som inte har fungerat som önskat sedan 1990-talet, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet. Han deltog i ett seminarium i Almedalen om den stora utmaningen som samhället möter just nu - gängrelaterad kriminalitet.

Psykisk ohälsa kan öka risken för unga att begå brott

2024-04-12
Psykiatriska diagnoser som adhd, missbruk och depression ökar risken för unga att begå brott. Det visar Rebecca Siponens avhandling i kriminologi vid Örebro universitet. "Det här är kunskap som kan användas för att hindra unga från att involveras i allvarlig brottslighet", säger hon.
Forskning och utveckling kategorier

Nytt forskningsprogram ska förebygga gängbrottslighet

2024-02-26
Ett nytt forskningsprogrammet vid Högskolan i Gävle ska bidra med ny kunskap om gängkriminalitet och förebyggande av brott. "Vi arbetar för tvärvetenskaplig forskning inom området och har nära dialog med fältet - polis, socialtjänst och skola – för att kunna utveckla relevant forskning", säger Sara Skoog Waller, doktor i psykologi och forskare inom könsrelaterat våld.
Forskning och utveckling kategorier

Forskare om urbant våld: dagligt våld är mer än ”bara” dödssiffror och statistik

2024-02-12
52 personer sköts ihjäl under 2023 i Sverige. Gängrelaterad brottslighet, dödsskjutningar och sprängningar har blivit ett stort problem i både större och mindre städer i Sverige. – Vi vet dessvärre rätt lite om långtidseffekterna av urbant våld i de svenska förorterna, säger Josefa Maria Stiegler, gästforskare vid Umeå universitet.
129