Hoppa till sidinnehåll

Forskning- och utvecklingsartiklar inom kategori "Fackligt"

Forskning och utveckling kategorier

Lisa Eklöv: Den relationella läraren kan inte vara bara lärare

10 oktober
Skolan och läraryrket präglas av en relationsdoktrin, skriver Lisa Eklöv, rektor. Vi bör inte bli förvånade att lärarprofessionen även ska axla psykologens, vaktmästarens och administratörens roller. Det blir därför motsägelsefullt när fackförbundet Sveriges lärare kampanjar för att lärare ska få vara bara lärare.

Tema arbetsmiljö: Bara vara lärare – en omöjlig uppgift

2017-10-08
Ett stigande antal arbetsuppgifter i kombination med ensamheten i själva klassrumssituationen kan vara en anledning till att många lämnar yrket. "Lärarna kan inte både vara lärare, kuratorer, psykologer, läkare och socionomer", säger Petra Lindfors, professor i arbets- och organisationspsykologi.

Vad krävs för att förändra undervisningen med IT?

2014-08-31
Att utveckla och förändra skolans undervisning med hjälp av IT och digitala medier är sedan länge en viktig fråga på agendan i många länder. Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort.

"Avsätt resurser åt lärardriven skolforskning"

2014-01-30
Lärardriven forskning kräver inga stora institut. Lärarna, lektorerna och viljan finns – det enda som saknas är tid till forskning. Arbetstid som skolhuvudmännen inte har råd att betala, skriver ett antal forskarstuderande lärare.