Dela:

Kan hälsoenkäter skada elevernas hälsa?

Hallå där, Anette Wickström, biträdande professor i kritiska barnstudier vid Linköpings universitet. Tillsammans med din kollega Kristin Zeiler har du undersökt hur eleverna uppfattar WHO:s hälsoenkät Skolbarns hälsovanor. Varför?

Anette Wickström Foto Anna Nilsen/Linköpings universitet

Anette Wickström. Foto Anna Nilsen/Linköpings universitet

– I vår forskning om ungdomars förståelse av psykisk hälsa har vi sett att det finns ett glapp mellan de insatser som görs i skolan och vad ungdomarna själva tycker att de behöver. Vi ville se om det glappet uppstår också när vi frågar dem om deras hälsa mer generellt. Hälsoenkäter är väldigt vanliga i skolan, och en stor enkät som Skolbarns hälsovanor blir lätt stilbildande. Därför är det viktigt att undersöka vilken påverkan den har.

Vilka är era viktigaste resultat?
– Att enkäten inte bara undersöker ungdomarnas hälsa, utan också för fram ett normativt budskap som påverkar deras självförståelse. Bara genom att fråga dem om de har ett eget rum, dator hemma eller reser utomlands med familjen så signalerar enkäten att dessa saker är viktiga för hälsan. Frågorna tvingar också ungdomarna att tänka på om de är för tjocka eller för smala. Det handlar väldigt mycket om jämförelser med andra.

Vad får det för konsekvenser för eleverna?
– Enkäten gjorde dem medvetna om sin socioekonomiska position. Vissa upplevde skam och funderade på att dölja sanningen för att skydda sig och sin familj. Flera uppfattade det också som att deras hälsa berodde på dem själva, vilket är problematiskt om det döljer omständigheter de inte kan påverka. Resultaten bör ses i ljuset av forskning som visar att upplevelsen av ens socioekonomiska situation kan vara viktigare för hälsan än situationen i sig.

Vad kan skolan lära sig av er studie?
– Även om hälsoenkäter naturligtvis kan vara viktiga behöver man fundera över varför och hur man ställer frågorna. Lärarna måste också vara medvetna om att det kan uppstå situationer där någon elev blir illa berörd och kan behöva stöd. Dessutom är det viktigt att se till att enkätsituationen blir så bra som möjligt: Några ungdomar berättade att de satt så tätt att de inte var säkra på om de kunde dölja svaren för varandra och att enkätfrågorna kommenterades öppet i klassrummet.

Av Staffan Eng


Skolportens magasin – nytt nr ute 14 maj 2021!

Tema: Komvux i förändring

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2021-06-09 09:28 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Vägen från frånvaro till närvaro börjar med tillhörighet och trivsel

Att vända skolfrånvaro till närvaro kräver förändrade förutsättningar – skolpersonal som skapar tillit och förtroende hos eleven, en anpassad studiegång eller alternativa lärmiljöer. Det konstaterar Tobias Forsell som forskat om orsaker till omfattande frånvaro men också hur vägen tillbaka till skolan kan se ut.

Samband mellan god hälsa och hög status i skolan

Det finns en tydlig koppling mellan ungdomars mående och deras sociala status i skolan. Överlag mår killarna bättre men de har också generellt en högre status, visar Junia Joffer som forskat om ungas hälsa.

Digital kurs! Ny som lärare – Relationer och ledarskap

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Relationer och ledarskap arbetar vi med att bygga goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Digital kurs! Ny som lärare – Goda föräldrakontakter

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Goda föräldrakontakter arbetar vi med att skapa ett gynnsamt samarbete med vårdnadshavare, hålla olika typer av möten och lösa konflikter genom samtalsmetodik. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

De som skolkar från skolidrotten är mer missnöjda med sina kroppar

Var tredje barn i årskurs 6 har någon gång skolkat från skolidrotten. De som skolkar är mer missnöjda med sina kroppar och mer oroade för hur andra uppfattar dem. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Att förstå barns förhållningssätt till den egna kroppen är viktigt för att öka deltagandet i skolidrotten.

”Lärarnas utvecklingsarbete är motorn i forskningen”

Forskning hjälper oss dra nytta av kunskaperna som lärare utvecklar i sin undervisning, så vi kan förstå hur arbetssätt och metoder fungerar i olika kontexter. ”Lärarnas jobb med att utveckla undervisningen är motorn i forskningen”, säger Camilla Björklund, professor i pedagogik och vetenskaplig ledare för Göteborgs Stads utbildningsområde

Undervisningen lyfter när lärare granskar varandra

Det vore värdefullt om fler lärare skulle gå in i varandras klassrum och hjälpas åt att undersöka hur man kan utveckla undervisningen. Det ­anser forskaren och tidigare högstadieläraren Michael Tengberg som just ­genomfört ett stort projekt med 40-talet inblandade lärare i Värmland.

Ny möjlighet för studenter att påverka universitetets utbildningar

”Från grundskolan och gymnasiet är vi inskolade i att det finns en läroplan. Som student kan du vara med och påverka,” säger Max Vermunt. Han och läraren Johanna Björklund bjuder in studenter till en workshop – som är startskottet för ett nytt projekt som ska göra det enklare för studenter att påverka.

Föräldrarnas nya relationer påverkar barnens brottslighet

Unga som vuxit upp med separerade föräldrar har större risk att hamna i brottsliga miljöer. Föräldrarnas nya relationer också påverkar, och som mest då den ene föräldern träffar en ny partner och den andre inte.  

Ny forskning undersöker föräldrars påtryckningar på lärare

Förväntningar på att lärare ska sätta höga betyg och finnas tillgängliga efter arbetstid upplevs ofta som stressande och kan orsaka ohälsa. Nu ska forskare undersöka hur lärare kan hantera kontakten med föräldrar och förebygga att den utvecklas till en arbetsmiljörisk.

Ojämlikhet påverkar möjligheten att lära sig svenska

Uppgiften att lära sig svenska försvåras av en mängd faktorer. Inte minst gör klyftor i det svenska samhället det svårt för nyanlända att överhuvudtaget hitta personer att prata svenska med, visar en ny avhandling.

Taggade lärare fick bättre koll på lektionerna

I ett projekt har lärare utrustats med sensorer för att visualisera hur de rör sig i klassrummen. Målet är att ny teknik ska ge dem en bättre överblick av hur tiden fördelas mellan olika elever.

Ny podd om lärarforskning

Nya ”Lärare och forskning” låter lärare ta del av den senaste resultaten inom pedagogik och didaktik – i poddformat. ”Det görs mycket forskning som vi vill bidra till att sprida”, säger Malin Tufvesson, generalsekreterare för Lärarstiftelsen, som ligger bakom podden.

Skolledarnas bortglömda arbetsmiljö i fokus för ny forskning

Hur ser egentligen ett hållbart ledarskap ut? Och hur kan relationen till arbetsgivarna förändras och förbättras? Det är två ämnen som forskarna tar upp när de nu går vidare med sin forskning om skolledares arbetsförutsättningar.

Bokblogg: Skolutveckling för hållbart lärande – teoretiska och praktiska perspektiv

Med utgångspunkten att ”skolor är tillväxtplatser för människor och inte i första hand resultatproducerande enheter” presenterar författarna till boken en holistisk syn på skolutveckling med exempel från ett interaktivt skolutvecklingsprojekt, där de har samarbetat med två skolor. Om du tycker om att betrakta skolan ur ett helhetsperspektiv, så är boken givande läsning, skriver recensenten Mari Rex.

Verktyg för arbetet med alla elevers lärande, utveckling och hälsa

På vilket sätt stödjer ert lokala utvecklingsarbete alla elevers lärande, utveckling och hälsa? Och hur syns det i er verksamhet? Här får du som arbetar som rektor eller skolchef ett verktyg för att utveckla arbetet med att leda och organisera skolutveckling som främjar alla elevers lärande, utveckling och hälsa, och där elevhälsoarbetet har en central roll.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens digitala kurser
5 mest lästa på FoU
Forskaren upptäckte barnens språkbeteende av en slump

Att förskolebarn använder engelska som lekspråk är mycket vanligare i mångkulturella områden, enligt en ny studie. På de undersökta förskolorna är det främst när pedagogerna inte deltar i leken som barnen växlar över till engelska.  

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. ”Du som lärare behöver inte alltid vara den som förklarar allt och visar lösningarna,” säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.

Förskolelärare får stöd i att lära barn om hållbarhet

Mänskligheten står inför stora hot mot sin överlevnad. Hur pratar man med barnen om det här? Forskare vid Linköpings universitet har nu tagit fram ett stöd för att hjälpa förskollärare att gripa sig an det svåra ämnet.

Tellusgatans förskola tar tillvara barnens alla språk

På Tellusgatans förskola har pedagogerna fått nya perspektiv på sin språkutvecklande undervisning. Idag får barnen använda alla sina språk som resurs i lärandet, vilket gjort dem mer aktiva och delaktiga i undervisningen. ”Jag bemöter barnens olika språk på ett mer professionellt sätt nu. Barnet ska få prata sitt starkaste språk när det inte fungerar att använda svenska”, säger Martha Petridou, förskollärare.

Hon forskar om skolledares politiska engagemang

I forskningsprojektet Skola i samhället studeras rektorer, lärare och elever som ägnar sig åt politisk aktivism kopplat till skolan. ”Vi började fundera på vad det är som gör att man lämnar tjänstemannarollen, och blir aktivist”, säger Eva Reimers, Göteborgs universitet.

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer