Dela:

Lärarpanelen: ”Ett viktigt och roligt uppdrag”

Varje år passerar drygt hundra avhandlingar lärarpanelens granskande ögon. Vi har frågat några av Skolportens lärarpanelister vilken skolforskning som intresserar mest.

FRÅGOR:
1) Varför ville du vara med i Skolportens lärarpanel?
2) Vilken skolforskning intresserar just dig?

Johanna Lindgren Chin

Johanna Lindgren Chin.

JOHANNA LINDGREN CHIN – medlem i lärarpanelen sedan år 2017
1) Jag ville vara med i lärarpanelen för att det känns som ett viktigt uppdrag att få lyfta guldkornen i den senaste skolforskningen. Panelen hjälper mig dessutom att hålla mig à jour med den senaste forskningen.
2) Skolforskning som lyfter specialpedagogiska frågor intresserar mig mest just nu. Jag försöker också alltid hålla utkik efter forskning med fokus på vuxenutbildningen, men den är ju tyvärr i det närmaste obefintlig.

Fredrik Brännström.

FREDRIK BRÄNNSTRÖM – medlem i lärarpanelen sedan år 2017
1) Jag vill vara med i lärarpanelen eftersom det är givande att hänga med i aktuell skolforskning. I den bästa av världar skulle alla lärare få göra detta på betald arbetstid som en del av uppdraget.
2) Jag är mest intresserad av bedömningsfrågor samt forskning som rör neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Mari Björinder.

Mari Björinder.

MARI BJÖRINDER – medlem i lärarpanelen sedan år 2018
1) Att få vara panelist i Skolportens lärarpanel ger mig möjlighet att ta del av relevanta, intressanta och praktiknära forskningsresultat kring den senaste forskningen och sedan sprida dessa vidare.
2) Som speciallärare med specialisering mot matematikutveckling, och som kommunens matematikutvecklare är jag mest intresserad av forskning som rör matematik. Men jag är även väldigt intresserad av forskning kring specialpedagogik, bedömning och lärande i stort.

Marlizia Cortez.

Marlizia Do Nascimento Cortez.

MARLIZIA DO NASCIMENTO CORTEZ – medlem i lärarpanelen sedan år 2018.
1) Jag tycker att det är viktigt och roligt att vara uppdaterad om nya vetenskapliga rön som rör undervisning och lärande.
2) Många områden intresserar mig, just nu mest det som handlar om flerspråkighet, återkoppling och skolutveckling.

Moa Duvarci Engman

Foto Linnea Bengtsson


SKOLPORTENS FAVORIT
Till varje nummer av tidningen väljer Skolportens lärarpanel ut de mest läsvärda avhandlingarna från de senaste månaderna. En av dem utses till favorit. Här hittar du alla avhandlingar som valts till Skolportens favorit!

LÄS MER OM LÄRARPANELEN OCH DERAS VAL AV SKOLPORTENS FAVORIT HÄR

Artikeln är publicerad i den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning 2020, ute nu!

Bilagan medföljer Skolporten nr 2/2021.

Du läser forskningsbilagan gratis i appen Skolporten eller på din dator/i din smartphone här!


Skolportens magasin – ute 31 mars 2021!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2021-05-06 10:06 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Ledare: Om några år vet vi mer…

Forskning om hur coronapandemin har påverkat utbildningskvalitén, elevresultaten och elevhälsan är i full gång. På Skolporten kommer vi att bevaka de resultaten lika systematiskt som vi gör med all forskning om förskola och skola.

Skolporten samlar pedagogisk forskning

I årets upplaga av Pedagogisk forskning presenterar vi samtliga avhandlingar under det gångna året inom forskningsområdet skolan och förskola. Läs hela bilagan digitalt utan kostnad!

DIGITAL KURS – Cirkelmodellen

Kursledare Pär Sahlin visar dig i denna kurs hur du kan arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenteras information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Flexibel start, tydligt upplägg, kursintyg och tillgång till kursen i 6 månader. JUST NU! Kampanjpris 749 kr ex. moms (ord.pris 996 kr ex. moms).

DIGITAL KURS – Relationer och ledarskap

Ny som lärare – Relationer och ledarskap med kursledare Maria Wiman ger dig som nyutbildad lärare flera handfasta verktyg och tekniker. Bygg goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. Flexibel start, tydligt upplägg, kursintyg och tillgång till kursen i 6 månader. JUST NU! Kampanjpris 749 kr ex. moms (ord.pris 996 kr ex. moms).

Pedagogiskt arbete – ny bok om lärarnas eget forskarutbildningsämne

Pedagogiskt arbete är ett relativt ungt ämne och forskningsområde som vuxit fram de senaste två decennierna. Det är lärarnas ”eget” forskarutbildningsämne för att kunna utveckla kunskaperna inom läraryrket. Ett tjugotal forskare släpper nu en lärobok: Pedagogiskt arbete i de yngre årens pedagogiska praktiker. Huvudsyftet med boken är att ytterligare forma och utveckla ämnet, med fokus på förskola, förskoleklass och fritidshem.

Linnea Lindquist: ”Stök beror ofta på språkbrister”

På Hammarkullsskolan var läsningen viktig för att vända den negativa utvecklingen. "För att utveckla ett rikt språk behöver du parallellt jobba med att lära dig läsa, skriva och även tala svenska", säger Linnea Lindquist, biträdande rektor och skoldebattör, som nu är aktuell med en ny bok.

Delaktighet, inflytande och likabehandling

Utveckla din kompetens om delaktighet och inflytande i undervisningen. Lär dig också mer om hur du främjar likabehandling med fokus på normer.

Verktyg för arbetet med alla elevers lärande, utveckling och hälsa

På vilket sätt stödjer ert lokala utvecklingsarbete alla elevers lärande, utveckling och hälsa? Du som är rektor eller skolchef kan med hjälp av det här verktyget få syn på behov och utveckla arbetet med att leda och organisera skolutveckling som gynnar alla elever.

Ny forskargrupp med fokus på språk- och litteraturdidaktik inom pedagogiskt arbete

Med forskargruppen Språk- och Litteraturdidaktik (SPLITT) samlar Högskolan i Borås den forskning inom pedagogiskt arbete där språk och litteratur möts och där samspelet mellan de två ses som en del i barn och ungdomars utveckling och en förutsättning i undervisningen.

Här kan NPF-elever få stöd

Forskning visar att folkhögskolan är bra på att möta elever med tidigare skolmisslyckanden. På Sundsgårdens folkhögskola strax utanför Helsingborg får elever med NPF nya möjligheter.

Verktyg för arbetet med alla elevers lärande, utveckling och hälsa

På vilket sätt stödjer ert lokala utvecklingsarbete alla elevers lärande, utveckling och hälsa? Och hur syns det i er verksamhet? Här får du som arbetar som rektor eller skolchef ett verktyg för att utveckla arbetet med att leda och organisera skolutveckling som främjar alla elevers lärande, utveckling och hälsa, och där elevhälsoarbetet har en central roll.

Bokblogg: Skolutveckling för hållbart lärande – teoretiska och praktiska perspektiv

Med utgångspunkten att ”skolor är tillväxtplatser för människor och inte i första hand resultatproducerande enheter” presenterar författarna till boken en holistisk syn på skolutveckling med exempel från ett interaktivt skolutvecklingsprojekt, där de har samarbetat med två skolor. Om du tycker om att betrakta skolan ur ett helhetsperspektiv, så är boken givande läsning, skriver recensenten Mari Rex.

Digitaliseringen i skolan och förskolan: Distraktion eller möjlighet?

Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter har inneburit såväl fördelar som nackdelar. Forskare som Skolporten talat med efterlyser mer fokus på didaktik, skärpta regler för IT-företag och bättre fortbildning i den nya nationella digitaliseringsstrategin.

”Det är omöjligt att tänka utan faktakunskaper”

Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna genom att förmedla vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare.

En lärplattform som både stöttar i vardagen och utvecklar dig som lärare

Vi behöver alla lära om och lära nytt ibland. Och det livslånga lärandet är betydelsefullt både för dig som individ men också för att organisationer ska klara av förändringar i samhället. I Helsingborg finns sen en tid lärplattformen Hbg Learns där all utbildning finns samlad på en plats. Jessica Clarenbeck är mycket positiv till upplägget.

VR som breddar kulturutbudet och utvecklar skolan

Eskilstuna och Kungsbacka kommun arbetar med VR inom undervisning och kultur. I dagsläget används tekniken främst för elever som har svårt att ta sig till skolan av olika anledningar. Framåt ser kommunerna att VR kan bidra inom studie- och yrkesvägledning. Dessutom vill de tillgängliggöra kulturupplevelser genom tekniken och göra publiken bredare.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med Ifous

Läs mer
Skolportens konferenser
5 mest lästa på FoU
Dilemmat med att återförstatliga skolan

Skolan är en av samhällets största och mest komplexa institutioner – något som gör den både trögrörlig och svårstyrd. Det säger utbildningshistorikern Johannes Westberg som menar att vi bör skruva ner förväntningarna på storslagna reformförslag.

Därför får inte alla barn rätt stöd i förskolan

En bra förskola är som huvudregel bra för barns utveckling och välmående. Samtidigt ”missar” förskolan en del barn som behöver extra stöd. Varför? Så här säger forskningen.

ULF – där skolans behov bestämmer forskningen

Hur ser lärares utmaningar ut på specifika förskolor och skolor idag? Den frågeställningen undersöks i ULF-projekt vid Högskolan i Borås.    

AI i skolan – fusk eller verklighetsanpassning?

Den senaste tiden har debatten inom skolan varit intensiv vad gäller användandet av AI i klassrummet. Är det fusk eller inte? Jimmy Jaldemark, docent i pedagogik vid Mittuniversitetet, menar att frågan är felställd och att fokus i stället bör ligga på hur tekniken kan bidra till elevernas lärande.

Mobilforbud på skolen førte til bedre karakterer

Skoler med mobilforbud har mindre mobbing og bedre karakterer enn de uten. Størst effekt er det blant jentene, viser en ny studie.

SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut. Här hittar du några tips på hur du gör det.

Läs mer
Skolportens digitala kurser