Hoppa till sidinnehåll
Grundskola 1-6

Linnea Lindquist: ”Stök beror ofta på språkbrister”

Publicerad:2023-05-23
Uppdaterad:2023-09-01
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Bättre läsning banade väg för en lugnare skolmiljö och högre kunskapsresultat. Linnea Lindquist lät sina lärare prova nya arbetssätt, och tillsammans har de nu vänt en negativ utveckling på Hammarkullsskolan.

– Att det var så stökigt i skolan berodde bland annat på att det uppstod missförstånd mellan eleverna, och det i sin tur handlade ofta om språket. För att utveckla ett rikt språk behöver du parallellt jobba med att lära dig läsa, skriva och även tala svenska, säger Linnea Lindquist, biträdande rektor på den kommunala F–3-skolan i Hammarkullen, ett särskilt utsatt område i Göteborg.

Hon är aktuell med boken ”Att vända en skola. En rektors erfarenheter”, som Gothia Kompetens gav ut tidigare år.

– För några år sedan insåg vi att vi måste bli en läsande skola för att kunna vända de svaga resultaten.

Ett steg på vägen var att erbjuda alla lärare i förskoleklass att vidareutbilda sig till grundskollärare. Några tog chansen och kan nu följa barnen hela vägen från förskoleklass till årskurs 3.

– Eleverna blir tryggare när de får ha samma lärare i fyra år. Även om vi inte kan påverka vad som händer när de slutat hos oss så ska de ha fått goda förutsättningar för sin fortsatta skolkarriär, säger Linnea Lindquist.

Som skolledare vill hon freda lärarna från påbud uppifrån och istället få dem att ta egna initiativ.

– Två lärare ville testa att ta bort förmiddagsrasten. Jag sa aldrig i livet, barnen orkar inte om de inte får rast. Men lärarna stod på sig och fick prova en termin.

Det ledde till mer undervisning i block, från kvart över åtta till elva. Försöket visade sig ge gott resultat.

– Eleverna befäster sina kunskaper snabbare när de får jobba länge med ett ämne.

Linnea Lindquist hoppas att den nya boken ska få rektorer att tänka nytt kring bland annat schemaläggning och hur man organiserar undervisningen. Boken är både tänkt att vara användarvänlig och ge inspiration.

Hon är även en flitig skoldebattör och delar regelbundet med sig av sina åsikter på bloggen Rektor Linnea.

– Det finns många systemfel att ta tag i. Vi har ett skolsystem som läcker pengar som ett såll, ett orättvist skolval och en etableringsrätt för skolföretag som strider mot kommunernas självbestämmanderätt. Skolaktiebolagen måste förpassas till historien.

Borde rektorer vara mer aktiva i skoldebatten?

– Ja absolut, om man som skolledare hamnar i en situation där man inte kan uppfylla skollagens intentioner måste man säga ifrån.

Av Torbjörn Tenfält


Artikeln är tidigare publicerad i Skolporten nr 3/2023. 

Skolporten nr 3/2023.

Skolportens magasin nr 3/2023 – ute 12 maj 2023

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förebygga våld och brott i skolan.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play eller läs Skolportens e-magasin direkt på webben här!

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev