Hoppa till sidinnehåll
Vetenskaplig tidskrift

Samtycke, känslor och möjligheter att agera: barnsyn och barns aktörskap i sexualbrottsförebyggande litteratur för förskoleåldern

Publicerad:13 januari
Uppdaterad:3 september
John Miller
Skribent:John Miller

I artikeln analyseras svenska bilderböcker som gör anspråk på att förebygga sexuella övergrepp. Syftet med studien är att analysera böckernas barnsyn och syn på barns aktörskap. Analysen visar att böckerna beskriver övergrepp i vaga uttryck. Ett huvudbudskap är att principen om samtycke ska gälla för barn, men utan att kopplas till sex. Samtycke uppnås genom att känna efter och agera utifrån egna och andras kroppsliga integritetsgränser. Barn positioneras som utsatta gentemot vuxna, samtidigt som de ska förstå att de kan agera nästan jämlikt. Vissa budskap riktar sig direkt till eller om vuxna; att de måste lyssna på barn. Analysen visar att böckerna har ett fokus som inte framkommit i studier av internationell utgivning. De svenska exemplen kan ses som en bred socialisation för att förebygga sexuella övergrepp mot barn, men också mot vuxna.

Författare: Helena Bergström, Anna Westberg Broström och Magdalena Hulth

Samtycke, känslor och möjligheter att agera: barnsyn och barns aktörskap i sexualbrottsförebyggande litteratur för förskoleåldern

Barn – forskning om barn og barndom i Norden Vol 40 Nr. 4 (2022)

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fysik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i fysik! Möt en astronaut, få tips om experiment med små resurser, råd inför digitaliseringen av NP och andra verktyg för att utvecklas i din yrkesroll.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
25–26 jan 2024
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill lära dig mer om att utveckla undervisningen för hållbar utveckling i förskolan. Hållbarhetsfrågorna påverkar barnens liv här och nu med en framträdande roll i läroplanen, och förskolans pedagoger har en nyckelroll i att fördjupa undervisningen utifrån olika perspektiv.
Läs mer & boka
Fsk
19 feb – 1 apr 2024
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev