Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Digital Didaktisk Design: Att utveckla undervisning i och för en digitaliserad skola

Publicerad:2018-01-23
Uppdaterad:2018-09-17

Hur kan digital undervisningspraktik identifieras, förstås och stödjas? Det är frågor som Sara Willermark utforskar i sin avhandling.

Författare

Sara Willermark

Handledare

Lena Pareto, University West Maria Spante, University West Lundh Ulrika Snis, University West

Opponent

Professor Anders D. Olofsson, Umeå Universitet

Disputerat vid

Högskolan Väst

Disputationsdag

2018-02-09

Titel (se)

Digital Didaktisk Design: Att utveckla undervisning i och för en digitaliserad skola

Digital Didaktisk Design: Att utveckla undervisning i och för en digitaliserad skola

I denna avhandling undersöks grundskollärares arbete med att utveckla sin undervisningspraktik med digital teknik. Mer precist undersöks hur en sådan utveckling kan identifieras, förstås och stödjas. Empirin härstammar primärt från ett treårigt aktionsorienterat skolutvecklingsprojekt i nordisk grundskola. Inom projektet samarbetade lärare från Sverige, Norge och Danmark för att utveckla nya undervisningsaktiviteter över nationsgränserna med stöd av digital teknik. Lärare organiserades inom olika ämnesspecifika designteam för att planera, implementera och utvärdera undervisningsaktiviteter, så kallad digital didaktisk design, vilket avser utformandet av en undervisningssekvens, som adresserar ett specifikt ämne inom ett visst ämnesområde. Det empiriska underlaget utgörs av dokumentation över den digitala didaktiska designen, deltagande observationer, intervjuer och innehållsanalyser samt en enkätundersökning. Två teoretiska ramverk används, TPACK (akronym för Technological Pedagogical And Content Knowledge) och verksamhetsteori. Resultaten påvisar en utveckling av lärares undervisningspraktik. Med stöd av digital teknik skapar lärare digital didaktisk design över nationsgränser, som ger upphov till nya aktiviteter, situationer och möten. Det krävdes dock både omfattande arbetsinsatser och ett praktiskt experimenterande under lång tid, för att lärarna skulle kunna utveckla digital didaktisk design som upplevdes meningsfull i den nya kontexten. Motsättningar och organisatoriska gränser mellan de samverkande lärarna identifierades som avgörande för utvecklingen, genom att ge upphov till förhandlingar, kompromisser och reflektion. Avhandlingen bidrar med ett verktyg för att identifiera och stödja lärares arbetemed att utveckla sin undervisningspraktik med digital teknik. Vidare föreslås en strategi för att identifiera och analysera lärares utveckling över tid. Avhandlingen bidrar också med kunskap om hur olika typer av spänningar och gränser vid samarbete kan stimulera till lärande för en digitaliserad undervisningspraktik, liksom rekommendationer för hur utbildningsinsatser för lärare kan utformas i syfte att stödja lärares utveckling av undervisningspraktiken.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep
Digital temaföreläsning

Hållbar utveckling i förskolan

Skolportens digitala temaföreläsningar med Cecilia Caiman. Föreläsningarna utvecklar undervisningen för hållbar utveckling utifrån både ett ekologiskt perspektiv och genom estetiska lärprocesser. Ta del av innehållet mellan 14 maj–18 juni!
Läs mer & boka
Fsk
15 maj – 19 jun
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev