Dela:

Internationella utbyten höjer elevers studiemotivation

Sponsrat innehåll

Klara teoretiska gymnasium i Karlstad satsar på internationella projektresor för sina elever.
– Det ger dem en stor motivation till att studera och höjer samtidigt skolans attraktionskraft, säger rektor Andreas Johansson.

Klara teoretiska gymnasium är Karlstads första friskola och har funnits sedan 2001. Skolan har cirka 400 elever och alla program är studieförberedande. Skolans internationella satsningar är veckolånga studieresor till skolor i bland annat Rom, Valencia, Bordeaux och München.

Skolan har också programspecifika studieresor till London, Tokyo, Barcelona (film och foto) och Paris (designmässa).  Deras mest omfattande projekt är Projekt Afrika som innefattar tre veckor i Uganda och Rwanda, berättar Andreas Johansson.

– Vi tycker det är viktigt att våra studenter får uppleva och studera andra kulturer på nära håll. Sedan 2015 får alla elever som vill möjlighet att delta i ett internationellt projekt. 2017 reste alla tvåor, 174 stycken, iväg på en resa. Och förra året besökte vi sju europeiska städer samt Uganda, Rwanda och Japan. Nu har vi dessutom upptäckt Atlasprogrammen och försöker få igång ett samarbete med en skola i Liberia, säger Andreas Johansson.

Elevernas uppgifter under studieresorna varierar, det senaste projektet med europeiska vänskolor har gått ut på att utveckla elevernas digitala kompetens. De har bland annat fått lära sig att fotografera, redigera bilder och designa webbsidor. Projektet, ett Erasmus+-projekt, har varit kopplat till skolans samhällsvetenskapliga  och ekonomiska program och slutresultatet blev en hemsida som fungerade som en reseguide till dessa städer. Under vistelsen bodde alla elever i familjer och det gav dem även språkträning

Lärarna inspireras av kollegor i andra länder

Projekten ger skolans lärare möjlighet att inspireras av andra länders pedagogik. I Frankrike till exempel arbetar man mycket mer praktiskt för att skapa motivation.

Andreas Johansson

”Det ger eleverna motivation till att studera och höjer samtidigt skolans attraktionskraft”, säger Andreas Johansson, rektor på Klara teoretiska gymnasium i Karlstad.

– Lärarna jobbar mer med lustinlärning, något som vi tog med oss in i vår egen undervisning. De hade också mentorsgrupper för sina elever, allt annat sköttes av annan personal. Lärarna kunde ägna sig fullt ut åt undervisning, berättar Andreas Johansson.

Det uppstår så klart kulturkrockar ibland under dessa utbyten. Matkulturerna kan skilja sig åt, tiderna i skolan är annorlunda, i Italien startar skolan vid 8 och håller på non-stop till 14. Eleverna hade två raster à 10 minuter och mat serverades inte i skolan. Detta menar Andreas Johansson får eleverna att tänka till och många gånger reflektera och uppskatta sin egen skolgång. De får perspektiv och inblick i olika kulturer.

Eleverna höjer prestationsförmågan och självförtroendet

Resorna är kopplade till kurser på skolan, vilket ger en hög studiemotivation bland eleverna. Även deras självförtroende och driv i entreprenörskap ökar – de upptäcker att de är bra på det som de har i uppgift att göra under utbytena.

– Efter avslutat projekt får eleverna ett certifikat som visar att de har slutfört det och att det ingår i en av skolans kurser. Och de elever som genomför resor till afrikanska länder ska efter resan föreläsa om sina projekt.

– Det har visat sig att 80 procent av skolans elever som deltagit i projekt i ett afrikanskt land söker sig senare till arbeten som inkluderar arbete med mänskliga rättigheter eller freds- och konfliktforskning, säger Andreas Johansson.

Klara teoretiska gymnasium har ökat andelen förstahandssökande med 110 procent på tre år. En del av den framgången säger Andreas Johansson beror på skolans satsning på internationella projekt. Resorna har blivit en stor del av skolans verksamhet och har varit till hjälp i olika sammanhang. 

– När samhällsprogrammet har behövt få in fler kreativa inslag har det varit perfekt att söka samarbeten inom Erasmus+, berättar Andreas Johansson.

– Projekten kostar en del i början men satsningen kan öka skolans attraktionskraft. Det skapar gemenskap bland eleverna och lärarna,  och de elever som kanske inte är så teoretiska lagda kan under dessa projektresor visa sig vara grymma på det sociala. Dessa projekt ger medvetenhet och är en ögonöppnare för många, säger Andreas Johansson.


FAKTA

Vem kan söka finansiering för internationella projekt?
Förskolor, skolor och gymnasieskolor inklusive särskolan och specialskolan.

Var hittar jag mer information?
På Universitets- och högskolerådets webbplats Utbyten.se finns information om vilka program som finns att söka och hur en ansökan går till.


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2019-04-08 12:46 av
Sidan uppdaterades 2019-05-13 16:04 av


Skolportens konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen
  Emelie Patron

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Förskolans arbetsmiljö
  Skolportens magasin nr 1/2023

TEMA: Förskolans arbetsmiljö

Tema: Stora barngrupper och brist på utbildade förskollärare är några av förskolans utmaningar. Intervjun: En grundbult för att stävja mobbning är att arbeta med skolans ledarskap och sociala klimat, säger forskaren Robert Thornberg.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Prisregn över Stockholms stads skolor

Årets UF-pristagare skapar, syr och slipar på affärsidéer. Stockholm Science och Innovation School gör skäl för sitt namn. Det stod klart när två av skolans UF-företag utsågs till Årets UF-företag och Årets innovation i Ung Företagsamhets regionala tävling som gick av stapeln nyligen.

”Festfixaren”: Kan inte tänka mig annat än att vara lärare

För Rickard Fors är matematik mycket mer än ”bara” ett skolämne. Synsättet smittar av sig på hans elever – som precis som Rickard Fors ser matteproven som en fest. Nu har han tilldelats Kungliga Vetenskaps­akademiens matematiklärarpris.

Kemiläraren Jonas i Helsingborg prisas av Kungliga vetenskapsakademin

Han har arbetat i särskola, med flyktingar från Syrien och som lågstadielärare i Örkelljunga. Nu arbetar Jonas Kronkvist som gymnasielärare i Helsingborg och har fått pris för sin undervisning.

Läs fler
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Namn och Nytt
Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Hon är ny rektor på Mariehällsskolan

Johanna Stjernlöf är ny rektor på Mariehällsskolan i Bromma. Hon har bland annat varit biträdande rektor på Bromstensskolan och Mariehällsskolan tidigare.

Ny skolorganisation klar

Nu är den nya skolorganisationen i Sjöbo kommun klar, där alla har tackat ja till sina platserbjudanden. Nu börjar förvaltningsledningen det viktiga implementeringsarbetet att tillsammans med rektorerna skapa de bästa förutsättningarna för teamen.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier