Dela:

Kom ihåg dina elevers namn – vi har knepen

Sponsrat innehåll

Ruben, Aicha, Love, Frida, Ahmed… Varje terminsstart är det samma sak. 30 ansikten sitter framför dig och du försöker desperat att koppla ihop dem med listan på namn som du håller i handen. Men frukta ej, vi har hela listan på knep som får dina nya elevers namn att fastna lite fortare.

Det finns många olika minnestekniker, men de flesta binds samman av några gemensamma komponenter:

Intresse
Den första punkten är rätt given. Du har lättare att komma ihåg saker som du är intresserad av. Och det borde inte heller vara några problem i just detta sammanhang, för det finns väl ingenting som du har större intresse av än dina nya elever (förutom det där yoga-passet, middagsbjudningen, fotbollsträngen, kryptiska sms:et från Tinder-dejten. Och tvättiden förstås.). Men annars. Eleverna kommer först! 

Associering
Associering är minnets heliga graal. Nästan allt vi minns är kopplat till något vi redan tidigare vet. För att förbättra minnet kan man medvetet försöka associera ny kunskap till gammal, eller till någon information som i sig själv är lättare att minnas, som till exempel en ramsa. Det vanligaste exemplet är ramsan som i generationer använts för att minnas floderna i Halland: ”Ni ska äta, vi ska laga” som ju syftar på Nissan, Ätran, Viskan och Lagan.

Repetition
Det här har du säkert sagt till dina elever många gånger, och det är ju för att det är sant: repetition är kunskapens moder. Vi måste helt enkelt repetera saker för att minnas dem på sikt.

Till sist några tips för att komma ihåg just namn:

  • Säg namnet högt.
  • Försök stava namnet.
  • Kommentera namnet (vackert namn, samma namn som min svåger, namnet på en känd politiker etc.).

Kom ihåg a-kassan – den är viktig!

En annan sak som det kanske kan vara svårt att komma ihåg är hur a-kassan fungerar. Vilka regler gäller egentligen? Hur mycket kan jag få om olyckan skulle vara framme? Och hur många dagar kan jag gå på a-kassa? Det finns många saker att hålla koll på. Och det finns som bekant bara begränsat med utrymme i det där huvudet som redan är fullproppat med tvättider, yoga-pass, barnens fotbollsträningar och den där tröjan man skulle byta. 

Som tur är har vi på Lärarnas a-kassa samlat all relevant information om a-kassan på vår webb lararnasakassa.se. Där kan du läsa mer och gå med i Lärarnas a-kassa redan i dag – medan du kommer ihåg! Vi finns till för dig. Vi finns till för alla Sveriges lärare.


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2023-01-09 11:23 av Ebba Reinolf


Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre
  Emma Leifler

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

Med hjärtat i värdegrunden

När Ulrica Colliander var rektor för Karlbergs F–3-skola i Stockholm slopade hon ordningsreglerna och införde sex hjärtan i stället. För det fick hon priset Årets värdegrundsarbete 2021.

De prisas för sitt arbete med föräldrarna

När Malmö pedagogpris delades ut stod pedagogerna på avdelningen Junibacken på Almgårdens förskola som vinnare. Bland annat för deras fina arbete med relationer, inte bara med barnen utan även med vårdnadshavarna.

Succé för podden Förskolan!

Förskolan har blivit nominerad i kategorin bästa podcast i European Content Awards. Podden görs av de tre förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén, tillsammans med redaktören Anna Westman Swantesson.

Läs fler
Namn och Nytt
Louise Andersson blir ny rektor på gymnasiet: ”Brinner för att göra skillnad”

Andreas Ekberg har slutat som rektor på Hultsfreds gymnasium. Louise Andersson har fått jobbet som ny gymnasierektor och påbörjar sin tjänst under våren.

Ola Rick blir rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Nu är det klart att Ola Rick blir ny rektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han tillträder i januari 2023. Ola har många års erfarenhet av arbete som lärare och rektor.

Ny dansant rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan

Lena Jilg blir ny rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan. Hon kommer närmast från Järfälla kommun där hon varit rektor på Ulvsättraskolan.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Nyhetskategorier