Dela:

Kom ihåg dina elevers namn – vi har knepen

Sponsrat innehåll

Ruben, Aicha, Love, Frida, Ahmed… Varje terminsstart är det samma sak. 30 ansikten sitter framför dig och du försöker desperat att koppla ihop dem med listan på namn som du håller i handen. Men frukta ej, vi har hela listan på knep som får dina nya elevers namn att fastna lite fortare.

Det finns många olika minnestekniker, men de flesta binds samman av några gemensamma komponenter:

Intresse
Den första punkten är rätt given. Du har lättare att komma ihåg saker som du är intresserad av. Och det borde inte heller vara några problem i just detta sammanhang, för det finns väl ingenting som du har större intresse av än dina nya elever (förutom det där yoga-passet, middagsbjudningen, fotbollsträngen, kryptiska sms:et från Tinder-dejten. Och tvättiden förstås.). Men annars. Eleverna kommer först! 

Associering
Associering är minnets heliga graal. Nästan allt vi minns är kopplat till något vi redan tidigare vet. För att förbättra minnet kan man medvetet försöka associera ny kunskap till gammal, eller till någon information som i sig själv är lättare att minnas, som till exempel en ramsa. Det vanligaste exemplet är ramsan som i generationer använts för att minnas floderna i Halland: ”Ni ska äta, vi ska laga” som ju syftar på Nissan, Ätran, Viskan och Lagan.

Repetition
Det här har du säkert sagt till dina elever många gånger, och det är ju för att det är sant: repetition är kunskapens moder. Vi måste helt enkelt repetera saker för att minnas dem på sikt.

Till sist några tips för att komma ihåg just namn:

  • Säg namnet högt.
  • Försök stava namnet.
  • Kommentera namnet (vackert namn, samma namn som min svåger, namnet på en känd politiker etc.).

Kom ihåg a-kassan – den är viktig!

En annan sak som det kanske kan vara svårt att komma ihåg är hur a-kassan fungerar. Vilka regler gäller egentligen? Hur mycket kan jag få om olyckan skulle vara framme? Och hur många dagar kan jag gå på a-kassa? Det finns många saker att hålla koll på. Och det finns som bekant bara begränsat med utrymme i det där huvudet som redan är fullproppat med tvättider, yoga-pass, barnens fotbollsträningar och den där tröjan man skulle byta. 

Som tur är har vi på Lärarnas a-kassa samlat all relevant information om a-kassan på vår webb lararnasakassa.se. Där kan du läsa mer och gå med i Lärarnas a-kassa redan i dag – medan du kommer ihåg! Vi finns till för dig. Vi finns till för alla Sveriges lärare.


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2023-01-09 11:23 av Ebba Reinolf


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Minikockar tar över i köket: ”Jättestolta”

En spännande utlottning en gång i veckan – med ett åtråvärt pris: Vinnarna ta på sig kockmössor och förkläden. Sedan tar de över köket på förskolan Pärlan i Vårby och fixar mellanmål till kompisarna. Och det finns flera vinningar med minikockarna.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier