Hoppa till sidinnehåll

Hem- och konsumentkunskap

Konferens i Stockholm

Hem- och konsumentkunskap

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Under två dagar får du ta del av föreläsningar om forskning som rör ditt ämne, utvecklas i din yrkesroll och möta kollegor från hela landet. 

Mycket matnyttigt att använda i min undervisning! Bra och inspirerande föreläsare.

Sagt av tidigare deltagare

Innehåll

  • Ramfaktorer i HKK-lärarens vardag – så påverkas undervisningen av de praktiska förutsättningarna.
  • Att undervisa om mat i ett mångkulturellt klassrum.
  • Avfall eller matsvinn? Så länge håller maten.
  • Mat för livet, eller för stunden? Elevers och lärares syn på ämnets syfte.
  • Vad innebär diagnosen ARFID, och hur kan vi bemöta elever med dessa svårigheter?
  • Nyheter från Livsmedelsverket – kostråd och riktlinjer för skolmåltider.
  • Ungdomar och privatekonomi – vanliga problem och goda råd.
  • Kockduellen – en matlagningstävling för högstadiet..

Medverkande

Gita Berg

FORSKARE/PROJEKTLEDARE

Christina Berg

PROFESSOR I KOSTVETENSKAP

Marie-Louise Danielsson-Tham

PROFESSOR I LIVSMEDELSHYGIEN

Lisa Dinkler

BITR. LEKTOR I PSYKIATRISK EPIDEMIOLOGI

Åsa Brugård Konde

NUTRITIONIST

Magdalena Kowalczyk

CIVILEKONOM OCH PROGRAMLEDARE

Elina Larsson

LÄRARE OCH FORSKARE

Jonas Partheen

KOMMUNIKATIONSSTRATEG

Konferensprogram

Klicka nedan för att läsa mer om innehållet och se tider.

09.00 Registrering med kaffe och smörgås

09.40 Skolporten hälsar välkommen

10.00 Ramfaktorer i HKK-lärarens vardag

Lektionernas längd, budget för inköp och gruppstorlek varierar mycket beroende på var du arbetar. Undervisningen i hem- och konsumentkunskap påverkas av ett antal legala, materiella och strukturella ramfaktorer som påverkar det pedagogiska upplägget.

En aktuell forskningsstudie har undersökt dessa ramfaktorers betydelse, hur vi kan identifiera och hantera dem och hur de kan optimeras för att säkerställa hög utbildningskvalitet. Föreläsningen presenterar insikter från studien, och du får konkreta verktyg för att kunna hantera vardagliga utmaningar i HKK-klassrummet.

Elina Larsson

LÄRARE OCH FORSKARE

Elina Larsson är lärare i hem- och konsumentkunskap, forskare, författare och utbildare. Hon leder ett aktuellt forskningsprojekt och har erfarenhet av kompetensutveckling för lärare genom Sveriges Lärare. Hon är sakkunnig i Skolverkets ämnesbevakningsgrupp för HKK-ämnet och ordförande för European Association for Home Economics (EAHE), samt vice ordförande för Europa inom International Federation for Home Economics (IFHE). Elina är aktuell med referensverket Ramfaktorer i hem- och konsumentkunskap och deras betydelse (2024).

11.00 Kaffe

11.30 Nyheter från Livsmedelsverket – kostråd och riktlinjer för skolmåltider

Livsmedelsverket har nyligen uppdaterat kostråden för den allmänna befolkningen. Råden handlar om hur vi kan äta mer hållbart – både för hälsan och miljön – och fokuserar på mer grönt och mindre sött. Ett viktigt budskap är också att även små steg kan göra skillnad. Livsmedelsverket arbetar även med att uppdatera riktlinjerna för skolmåltider. Ta del av en föreläsning som presenterar de senaste nyheterna från Livsmedelsverket, och ger en bakgrund till varför råden har ändrats.

  • Vad är grunden för kostråden?
  • Vilka är de största hälsoproblemen kopplade till matvanorna?
  • Vilka är förändringarna i kostråden jämfört med tidigare?
  • Vilka hälsomässiga vinster skulle vi kunna få om fler följde kostråden?
  • Nya riktlinjer för skolluncher – vad är nytt?

Åsa Brugård Konde

NUTRITIONIST

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket där hon bland annat har varit projektledare för arbetet med att uppdatera kostråden i enlighet med de Nordiska Näringsrekommendationerna.

12.30 Gemensam lunch

13.30 Mat för livet – eller för stunden?

Som lärare i hem- och konsumentkunskap är vi måna om att bygga hälsosamma vanor för framtiden, men för eleverna kan syftet med matlagning i skolan främst vara att det ska smaka gott. Föreläsningen tar avstamp i forskningsresultat som belyser hur lärare och elever kan ha olika uppfattningar om vad HKK-undervisningen egentligen syftar till, och inbjuder till diskussion om ämnets estetiska dimension.

  • Hur kan vi använda elevernas upplevelser av mat som en väg in i samtal om hälsa?
  • Vad händer när vi tonar ner normer om den ”rätta” maten och i stället tar en utforskande roll?
  • Hur kan visuella verktyg som tallriksmodellen användas i undervisningen?

Gita Berg

FORSKARE/PROJEKTLEDARE

Gita Berg är legitimerad lärare, dietist och doktor i kostvetenskap med inriktning mot hem- och konsumentkunskapens didaktik. Hon disputerade 2024 vid Uppsala universitet med avhandlingen ”Beyond the plate – Food and health, aesthetics and meaning-making in Home and consumer studies”. För närvarande arbetar Gita som forskare/projektledare vid Skolforskningsinstitutet.

 

14.30 Eftermiddagsfika

15.00 Avfall eller matsvinn? Så länge håller maten

Har du läst tidningsrubriker som ”Professorn åt ett år gammalt ägg”, eller ”25 dagar gammal mjölk – smarrigt!”, och undrat om allt du lärt eleverna om livsmedelssäkerhet är felaktigt? Ta del av en föreläsning som ger dig fördjupad kunskap om livsmedelshygien, tar kål på seglivade myter och ger dig användbara tips för att minska onödigt matsvinn.

  • Vad händer med maten när sista förbrukningsdag har passerats?
  • Hur påverkar kyl och frys olika livsmedel?
  • Vilka råvaror håller längre än du tror, och vilka bör du se upp med?
  • När blir maten farlig?

Marie-Louise Danielsson-Tham

PROFESSOR I LIVSMEDELSHYGIEN

Marie-Louise Danielsson-Tham är leg. veterinär samt professor i livsmedelshygien vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet. Hon har i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv forskat och undervisat om livsmedelssäkerhet samt vikten av hygien för att förhindra spridning av infektionssjukdomar. Marie-Louise är också ett välkänt namn i massmedia, och har medverkat i många tv- och radioproduktioner. Hon är ett återkommande inslag i TV4:s Nyhetsmorgon.

16.00 Konferensens första dag avslutas

09.00 Slät kopp kaffe

09.30 Att arbeta med mat och näring i ett mångkulturellt samhälle

I undervisningen i hem- och konsumentkunskap möts elever och lärare med olika erfarenheter och värderingar kring mat och måltider. Uppfattningen om vad som anses hälsosamt, gott eller hållbart kan variera beroende på var eleven eller hens föräldrar har sina rötter. För läraren kan det mångkulturella klassrummet innebära utmaningar, men också spännande möjligheter. Föreläsningen diskuterar bland annat följande frågor:

  • Varför är det viktigt med kunskap om mat och migration?
  • Vad kan kulturell kompetens i HKK-klassrummet innebära?
  • Vad är typisk svensk mat?
  • Vad är matkultur och hur kan lärare förhålla sig till elevers olika preferenser och värderingar?

Christina Berg

PROFESSOR I KOSTVETENSKAP

Christina Berg är legitimerad dietist och professor i kostvetenskap vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet. Tillsammans med flera kollegor har hon skrivit boken Människors möte med mat och måltider (2024), där hon bland annat skriver om mat, migration och hälsa.

10.30 Kaffe och smörgås

11.00 Vad vet vi om ARFID (avoidant restrictive food intake disorder)?

De flesta barn har perioder där de är petiga med maten, men för de flesta går det över i sexårsåldern. Men för vissa är matsvårigheterna mer varaktiga, och måltiden kan förknippas med en stark motvilja mot exempelvis vissa konsistenser och specifika färger, eller innebära rädsla för kvävning. I ett ämne som HKK, där utforskandet av obekanta smaker och livsmedel är en del av kursinnehållet, kan det uppstå problem.

ARFID (avoidant restrictive food intake disorder) är en relativt ny diagnos. Tillståndet kännetecknas av ett kraftigt begränsat matintag som kan leda till näringsbrist, tillväxthämning, minskad skolnärvaro och social isolering. Det är inte ovanligt att diagnosen förekommer tillsammans med autism och adhd. Föreläsningen presenterar aktuell forskning om ARFID hos barn och ger praktiska råd om hur skolan kan uppmärksamma och stötta dessa elever.

  • Vad vet vi idag om förekomst, orsaker, samsjuklighet och förlopp av ARFID?
  • Hur kan vi skilja mellan ARFID och andra typer av ätproblem?
  • Hur bör vi bemöta elever med ARFID i HKK-klassrummet?

Lisa Dinkler

BITR. LEKTOR I PSYKIATRISK EPIDEMIOLOGI

Lisa Dinkler är biträdande lektor i psykiatrisk epidemiologi vid Centre for Eating Disorders Innovation (CEDI) vid Karolinska Institutet. Hennes forskning fokuserar på ARFID, där hon med hjälp av epidemiologiska och genomiska studier försöker förstå orsakerna bakom diagnosen, samt dess följder och förlopp.

12.00 Gemensam lunch

13.00 Ungdomar och privatekonomi – vanliga problem och goda råd

Att hantera sin privatekonomi är svårt för många, särskilt för unga vuxna som ska lära sig att stå på egna ben. Det är inte ovanligt att ungdomar har svårt att förstå grundläggande begrepp som kredit och ränta, och de lockas lätt av snabba lösningar som konsumtionslån. Som lärare i hem- och konsumentkunskap har du en betydelsefull roll i att vägleda eleverna mot en trygg och stabil ekonomi i framtiden, men vilka råd behöver de egentligen få med sig? Ta del av en föreläsning som beskriver de grunder som eleverna behöver för att klara av en vuxens ekonomi, och få förslag på livsregler och checklistor som kan vara till hjälp för dem i framtiden.

Magdalena Kowalczyk

CIVILEKONOM OCH PROGRAMLEDARE

Magdalena Kowalczyk är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, Numera syns hon som en av programledarna i Lyxfällan på TV3 och som ekonomijournalist i ekonomikanalen EFN, men hon har också ett VM-guld i thaiboxning och sex år som gladiator i TV4 i bagaget.

 

14.00 Eftermiddagsfika

14.30Kockduellen – en inspirerande matlagningstävling för högstadiet

Vill du väcka engagemang och kreativitet hos dina elever, samtidigt som ni arbetar med innehållet i kursplanen för hem- och konsumentkunskap? Kockduellen är en matlagningstävling för årskurs 8 och 9 – ett pedagogiskt verktyg med stor potential där elever får möjlighet att glänsa i köket. Tävlingen är ett samarbete mellan branschorganisationen Visita och skolan, för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen. Du som hem- och konsumentkunskapslärare har en nyckelroll i processen, och föreläsningen ger konkreta förslag på hur du kan arrangera en egen skoltävling, från planering till genomförande.

Jonas Partheen

KOMMUNIKATIONSSTRATEG

Jonas Partheen är kommunikationsstrateg på Visita. Han har lång erfarenhet av kommunikation anpassad för olika målgrupper. På Visita leder Jonas bland annat arbetet inom konceptet Världens jobb, där Kockduellen ingår, som syftar till att fler unga ska välja programmet Restaurang- och livsmedel eller Hotell- och turism på gymnasiet.

15.00 Konferensen avslutas

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.
  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter. Om du inte kan boka en plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post kompetens@skolporten.se.
  • Konferensen kan övergå till att arrangeras enbart digitalt. Du behåller då din plats och meddelas omgående. Mellanskillnaden i pris återbetalas. Om både den fysiska och webbaserade konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet. Skolporten förbehåller sig rätten att filma konferensen på plats. Det innebär att frågor som ställs kan komma att höras på filmerna och dessa filmer kan användas i Skolportens regi. Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.
  • Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan komma på den fysiska konferensen flyttar vi över dig till webbkonferensen utan kostnad, om du vill. Kontakta konferensens projektledare!
  • Ja, det går bra att en kollega ersätter. Ange namnet på den person som står på bokningen vid registreringen på plats och uppge namn och e-post för ersättaren.
  • På en tvådagarskonferens går det bra att du och kollega deltar var sin dag. Bokningen sker då i namnet på den deltagare som deltar dag 1. Kom ihåg att anmäla om ersättaren önskar specialkost!
  • Nej, webbkonferensen är ett separat evenemang. För att få tillgång till de inspelade föreläsningarna behöver du boka plats på webbkonferensen.
  • Alla fysiska konferenser filmas för att kunna erbjudas som webbkonferens. Kamerorna är riktade mot scenen, så du kommer inte att synas i bild. Däremot kan din röst höras på filmen om du ställer en fråga under föreläsningen. Efter varje föreläsning erbjuds en frågestund som klipps bort från filmen.
  • Vi delar inte ut kopior på plats. Direkt efter konferensen får du ett mejl med åhörarkopior för presentationerna, som du kan skriva ut.
  • Ja, du anger önskemål om specialkost vid bokning. Specialkost betyder kost som är medicinskt motiverad, exempelvis gluten, laktos, fisk- och nötallergi eller annan överkänslighet, samt vegetarisk/vegankost och religiöst/etisk motiverad specialkost. Vi kan inte erbjuda alternativ för olika former av dieter, exempelvis LCHF, GI, Atkins, etc. Senast två dagar före konferensen behöver vi ha din anmälan om specialkost.
  • Skolportens konferenser äger rum i olika lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hör av dig till konferensens projektledare för att få information om vilka anpassningar som finns i den lokal du ska besöka.
Dela via: 

Bokningsinfo

  • Plats
    Stockholm
  • Lokal
    Coor konferens, Västgötagatan 5
    Hitta hit
  • Datum
    18–19 nov 2025
  • Tid
    09:40–15:00
  • Pris (exkl. moms)
    4 845,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-09-18
    4 895,00 kr
  • Standardpris (exkl. moms)
    Till och med 2025-10-18
    5 995,00 kr

I priset ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe i två dagar samt dokumentation.

 

 

Frågor om konferensen?