
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap
Välkommen till Skolportens digitala fortbildning för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Ta del av den senaste forskningen som rör ditt ämne, utvecklas i din yrkesroll och nätverka med kollegor från hela landet.
Med deltagarlicens och lösenord kan du ta del av 8 föreläsningar när det passar dig under konferensperioden. Föreläsningarna är 60–90 minuter långa. Totalt motsvarar detta två dagars fortbildning.
Det finns möjlighet att pausa och fundera lite, spola tillbaka och få höra resonemang och fakta igen. Superbra tycker jag!
Sagt av tidigare deltagare
Konferensen berör:
- Skönlitteratur i hem- och konsumentkunskap – hur kan noveller användas i undervisningen?
- MatGlad – appar som gör det enklare för alla att laga mat.
- Metodträningslektioner i stället för matlagningslektioner – varför och hur?
- Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – så påverkar de ungdomars konsumtionsval.
- Att bemöta elever med ätstörning i hem- och konsumentkunskapsundervisningen.
- Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
- Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?
På konferensen medverkar:


Tobias Davidsson
DOKTOR I SOCIALT ARBETE

Jenny Edvardsson
DOKTORAND

Erik Eriksson
DOKTOR I SOCIALT ARBETE

Olle Forsén
LÄRARE OCH FÖRELÄSARE

Johan Holmberg
FILM- OCH MEDIEPEDAGOG

Karin Höijer
UNIVERSITETSLEKTOR

Hanna Olvenmark
DIETIST OCH MATINSPIRATÖR

Eleonor Schütt
Föreläsningar
Logga in via länken som mejlas kl 08.00 på konferensens första dag. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill.
1. Metodträning i hem- och konsumentkunskap
En grundläggande aspekt av att lära sig laga mat är att träna på matlagningsmetoder. Tidigare studier i hem- och konsumentkunskap visar dock att långt ifrån alla elever faktiskt tränar på metoder i det praktiska arbetet. De som är mest vana i köket får ofta utföra moment som andra elever tycker är svåra, eftersom fokus ligger på att skapa en lyckad måltid. I en pågående forskningsstudie undersöks hur det fungerar att byta ut några matlagningslektioner mot rena metodträningslektioner som inte utmynnar i en måltid. Föreläsningen beskriver studien och de preliminära resultaten.
- Hur upplever elever och lärare rena metodlektioner?
- Hur påverkas tidsåtgång, sociala interaktioner och möjlighet till individuell träning?
- Kan metodlektioner användas för att utveckla elevernas förståelse för recept, matkemi och sensorik?

Ingela Bohm
UNIVERSITETSLEKTOR
Ingela Bohm är universitetslektor vid Umeå universitet och arbetar med lärarutbildning och forskning inom hem- och konsumentkunskap. Hon har skrivit ett kapitel om mat och psykosocial hälsa i boken Didaktik för hem- och konsumentkunskap (2019) och arbetar för närvarande på en metodikbok i hem- och konsumentkunskap.
2. Familjen MatGlad hjälper alla att lyckas i köket
Att vara lärare i hem- och konsumentkunskap innebär att du ofta undervisar elever i anpassad skola, och även i grundskolan finns det behov av pedagogiska och enkla hjälpmedel vid de praktiska momenten. Hushållningssällsskapet Västra har tagit fram kostnadsfria, digitala verktyg för att inspirera barn och ungdomar till bra mat och måltider, ökad självständighet, gemenskap och rörelseglädje. Föreläsningen presenterar konceptet ”Familjen MatGlad”, en samling appar som gör det enklare för alla att följa recept på egen hand. Materialet innehåller också en rörelseapp, en kokbok och ett utbildningsmaterial som stöttar eleverna i att bjuda hem vänner på en bit mat. Eleonor Schütt är matkonsult på Hushålllningssällskapet Västra och arbetar med utbildningar, föreläsningar och olika utvecklingsprojekt inom mat, miljö och hälsa.Eleonor Schütt
3. Att bemöta elever med ätstörningar
En del av kursplanen i hem- och konsumentkunskap innebär att diskutera hälsosamma matvanor med eleverna. De förväntas även laga och smaka på olika slags mat under lektionstid, och för elever med ätstörningar kan det vara en jobbig situation. Det kan också vara utmanande för dig som lärare att bemöta dessa elever på rätt sätt. Ta del av en föreläsning som svarar på dina frågor och funderingar kring ätstörningar kopplat till skolans värld i allmänhet, och till hem- och konsumentkunskap i synnerhet. Föreläsningen ger dig bland annat:
- Redskap för tidig upptäckt av ätstörningar.
- Kunskap om bemötande vid misstanke om ätstörningar.
- Förslag på förebyggande arbete för att minska risken att någon drabbas.

Olle Forsén
LÄRARE OCH FÖRELÄSARE
Olle Forsén arbetar som förstelärare i pedagogisk utveckling och lärare i idrott och hälsa på Nälstaskolan i Stockholm. Han är också föreläsare på Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar. Olle har många års erfarenhet av ätstörningar som anhörig.
4. Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?
Vi rekommenderas att äta baljväxter, både av klimat- och hälsoskäl. Dessutom är de riktigt billiga. Trots sina fördelar är baljväxter fortfarande en grupp livsmedel som många väljer bort när de står i mataffären, och eleverna kan ibland vara misstänksamma mot att smaka på bönor och linser. Det behöver vi ändra på!
Föreläsningen går igenom fakta om baljväxter och ger dig inspiration till hur du genom smakrika recept och goda argument kan uppmuntra eleverna att inkludera dem i sin kost.
- Vilka näringsämnen innehåller baljväxter?
- Varför är baljväxter klimatsmarta?
- Hur kan vi äta baljväxter till frukost, lunch, mellanmål och middag? Förslag på goda recept!
Hanna Olvenmark är leg. dietist och grundare till instagramkontot och böckerna Portionen under tian, där hon inspirerar och guidar till en hållbar livsstil. Hanna brinner för att visa hur vi kan sänka vårt klimatavtryck i de val vi gör, inte minst genom maten där hon vill visa att det finns så mycket som är gott, klimatsmart, näringsrikt och billigt!Hanna Olvenmark
DIETIST OCH MATINSPIRATÖR
5. Skönlitterär läsning + hem- och konsumentkunskap = sant Jenny Edvardsson är adjunkt i utbildningsvetenskap och doktorand i pedagogiskt arbete vid Högskolan Kristianstad. Hennes forskning rör skönlitteratur som didaktiskt verktyg inom naturvetenskap. Karin Höijer är lektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad. Hennes undervisning och forskning handlar främst om hem- och konsumentkunskap och ämnesdidaktik.
Har den skönlitterära texten en plats i hem- och konsumentkunskapsundervisningen? Vad kan den i så fall bidra med och hur kan undervisning med inslag av skönlitteratur se ut? Dessa frågor var grunden i ett projekt vid Högskolan Kristianstad, där lärarstudenter i hem- och konsumentkunskap fick träna på att undervisa om jämställdhet med hjälp av noveller. Föreläsningen beskriver arbetssättet och ger dig förslag på texter att använda i undervisningen. Jenny Edvardsson
DOKTORAND
Karin Höijer
UNIVERSITETSLEKTOR
6. Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
Överskuldsättning bland unga framstår allt mer som ett samhällsproblem, och i debatten höjs röster kring att det behövs mer – eller bättre – undervisning kring privatekonomi i grundskolan. Kunskapsbrist framställs som en central orsak till att unga hamnar i en ohållbar skuldsättning. Samtidigt är unga som belånar sig ofta väl medvetna om riskerna med exempelvis snabblån. Så exakt vilken kunskap är det som behövs? Varför uppstår skuldsättningsproblem bland unga, och hur kan ämnet hem- och konsumentkunskap bidra till att motverka att unga skuldsätter sig?
Erik Eriksson är doktor i socialt arbete vid Lunds universitet. Hans forskning handlar om delaktighet och inflytandefrågor, och just nu driver han tillsammans med Tobias Davidsson forskningsprojektet Skuldtyngd, om överskuldsättning bland unga vuxna. Tobias Davidsson är doktor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, forskare och studierektor för Socionomprogrammet. Hans forskning berör frågor om arbete och arbetsmarknad, exkluderingsprocesser och skuldsättning bland unga vuxna. Just nu driver han tillsammans med Erik Eriksson forskningsprojektet Skuldtyngd, om överskuldsättning bland unga vuxna.Erik Eriksson
DOKTOR I SOCIALT ARBETE
Tobias Davidsson
DOKTOR I SOCIALT ARBETE
7. Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – hur påverkar de ungdomars konsumtionsval? Del 1
Influencerbranschen omsätter 1,5 miljarder per år bara i Sverige, och spelföretagen omsätter mer än all världens sport. Som lärare i hem- och konsumentkunskap behöver du ha koll på den reklam som barn och ungdomar dagligen möter via sociala medier och dataspel, och hur den påverkar deras konsumtionsval. Ta del av en föreläsning med många användbara filmklipp som visar hur affärsmodellerna fungerar och ger dig konkreta exempel att diskutera med dina elever.
- Vad är influencers och hur fungerar deras samarbeten?
- Hur lockas vi att tillbringa mycket tid på sociala medier?
- Hur kan vi triggas till köp inuti dataspel?
- Hur påverkas vi av spelförebilder?
- Vad behöver vi tänka på för att vara medvetna konsumenter när vi spelar dataspel?

Johan Holmberg
FILM- OCH MEDIEPEDAGOG
Johan Holmberg är utbildad hem- och konsumentkunskapslärare men har under många år arbetat som film- och mediepedagog. Han har även producerat undervisningsfilmer, bland annat Reklamfilmens fantastiska värld, skrivit läroböcker och producerat radioprogram.
8. Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – hur påverkar de ungdomars konsumtionsval? Del 2
Johan Holmberg fortsätter Johan Holmberg är utbildad hem- och konsumentkunskapslärare men har under många år arbetat som film- och mediepedagog. Han har även producerat undervisningsfilmer, bland annat Reklamfilmens fantastiska värld, skrivit läroböcker och producerat radioprogram.Johan Holmberg
FILM- OCH MEDIEPEDAGOG
PRAKTISK INFORMATION
Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.
Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.
Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.
Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.
Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.
Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.
Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.
Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.
Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.
Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.
Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.
Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.
Ja, programmet är detsamma på webbkonferensen som på den fysiska konferensen. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis om en föreläsning innehåller bilder eller material som inte får riskera att spridas. Information om detta anges i dessa fall i programmet.
Nej, vi spelar in föreläsningarna under den fysiska konferensen och redigerar dem innan vi publicerar dem på webbportalen. Därför öppnar webbkonferensen någon vecka senare. Du kan se filmerna när det passar dig under hela webbkonferensens öppettid.
Licensen är individuell och gäller för en deltagare. Det är inte möjligt att logga in från flera enheter samtidigt på samma lösenord.
I mån av plats kan vi flytta dig till den fysiska konferensen. Då mat och fika ingår i det fysiska evenemanget tillkommer en kostnad för detta, samt en administrativ avgift på 500 kr.
Kl 08.00 på webbkonferensens första dag får du ett mejl med en inloggningslänk. Notera att mejlet kommer från avsändaren InvitePeople, inte från Skolporten. Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången.
Webbkonferensen stänger kl 24.00 på konferensens sista dag.
Skolporten skriver ett avtal med talarna som ger oss tillåtelse att visa deras föreläsningar under en begränsad tid. Vi kan inte förlänga konferensens öppettid utan talarnas godkännande.
Nej, filmerna är inte textade. Eftersom vi vill ha ett aktuellt innehåll även för webbpubliken, är tiden mellan fysisk konferens och webbkonferens för kort för att hinna lägga text på alla föreläsningar.
Du kan kommunicera med talare och övriga deltagare via en chatt eller privata meddelanden. I undantagsfall kan talaren ha avböjt att svara på frågor på grund av tidsbrist.
Om du inte gör några ändringar i dina inställningar syns ditt namn i deltagarlistan, men du kan enkelt gå in under Mina Verktyg och ändra så att du blir anonym.
Chrome fungerar bäst för att spela upp filmerna. Om du har någon annan webbläsare, exempelvis Safari, föreslår vi att du byter till Chrome inför konferensen.
Titta i skräpposten – ibland hamnar utskicket där. Hittar du det inte där kan du kontakta konferensens projektledare, så skickar vi ett nytt mejl.
Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången. Om du glömmer bort det, hör av dig till projektledaren, så skickar vi en ny länk.
Ja, det går bra att pausa och spola.
Ja, du kan se föreläsningarna så många gånger du vill under perioden.
Bokningsinfo
- Datum16 nov – 6 dec 2023
- Tid08:00–23:59
- Pris (exkl. moms)3 654,00 kr
Prisnivåer
- Boka-tidigt-pris (exkl. moms)Till och med 2023-10-093 695,00 kr
- Ordinarie pris (exkl. moms)Till och med 2023-12-064 295,00 kr
I priset ingår 8 föreläsningar à 60–90 minuter samt dokumentation.
Frågor om konferensen?
Relaterat innehåll
Nyhetsbrev
