Hem- och konsumentkunskap

9–10 november 2023

Stockholm


Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Under två dagar får du ta del av den senaste forskningen som rör ditt ämne, utvecklas i din yrkesroll och möta kollegor från hela landet. 

 • Plats
  Stockholm
 • Datum
  9–10 november 2023
 • Tid
  09:20–15:30
 • Pris
  4295 kr

Konferensen berör:

 • Skönlitteratur i hem- och konsumentkunskap – hur kan noveller användas i undervisningen?
 • MatGlad – appar som gör det enklare för alla att laga mat.
 • Metodträningslektioner i stället för matlagningslektioner – varför och hur?
 • Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – så påverkar de ungdomars konsumtionsval.
 • Att bemöta elever med ätstörning i hem- och konsumentkunskapsundervisningen.
 • Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
 • Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?

På konferensen medverkar:

Ingela Bohm, universitetslektor

Jenny Edvardsson, doktorand

Karin Höijer, universitetslektor

Johan Holmberg, film- och mediepedagog

Erik Eriksson, doktor i socialt arbete

Tobias Davidsson, doktor i socialt arbete

Hanna Olvenstam, leg. dietist och matinspiratör

Eleonor Schütt, matkonsult

Olle Forsén, leg, lärare

08.30 Registrering med kaffe och smörgås

 

09.20 Skolporten hälsar välkommen

 

09.30 Metodträning i hem- och konsumentkunskap

En grundläggande aspekt av att lära sig laga mat är att träna på matlagningsmetoder. Tidigare studier i hem- och konsumentkunskap visar dock att långt ifrån alla elever faktiskt tränar på metoder i det praktiska arbetet. De som är mest vana i köket får ofta utföra moment som andra elever tycker är svåra, eftersom fokus ligger på att skapa en lyckad måltid. I en pågående forskningsstudie undersöks hur det fungerar att byta ut några matlagningslektioner mot rena metodträningslektioner som inte utmynnar i en måltid. Föreläsningen beskriver studien och de preliminära resultaten.

 • Hur upplever elever och lärare rena metodlektioner?
 • Hur påverkas tidsåtgång, sociala interaktioner och möjlighet till individuell träning?
 • Kan metodlektioner användas för att utveckla elevernas förståelse för recept, matkemi och sensorik?

 

Ingela Bohm är universitetslektor vid Umeå universitet och arbetar med lärarutbildning och forskning inom hem- och konsumentkunskap. Hon har skrivit ett kapitel om mat och psykosocial hälsa i boken Didaktik för hem- och konsumentkunskap (2019) och arbetar för närvarande på en metodikbok i hem- och konsumentkunskap.

 

10.30 Kaffe

 

11.00 Familjen MatGlad hjälper alla att lyckas i köket

Att vara lärare i hem- och konsumentkunskap innebär att du ofta undervisar elever i anpassad skola, och även i grundskolan finns det behov av pedagogiska och enkla hjälpmedel vid de praktiska momenten. Hushållningssällsskapet Västra har tagit fram kostnadsfria, digitala verktyg för att inspirera barn och ungdomar till bra mat och måltiderökad självständighet, gemenskap och rörelseglädje. Föreläsningen presenterar konceptet ”Familjen MatGlad”, en samling appar som gör det enklare för alla att följa recept på egen hand. Materialet innehåller också en rörelseapp, en kokbok och ett utbildningsmaterial som stöttar eleverna i att bjuda hem vänner på en bit mat.

Eleonor Schütt är matkonsult på Hushålllningssällskapet Västra och arbetar med utbildningar, föreläsningar och olika utvecklingsprojekt inom mat, miljö och hälsa.

 

12.00 Lunch

 

13.00 Att bemöta elever med ätstörningar

En del av kursplanen i hem- och konsumentkunskap innebär att diskutera hälsosamma matvanor med eleverna. De förväntas även laga och smaka på olika slags mat under lektionstid, och för elever med ätstörningar kan det vara en jobbig situation. Det kan också vara utmanande för dig som lärare att bemöta dessa elever på rätt sätt. Ta del av en föreläsning som svarar på dina frågor och funderingar kring ätstörningar kopplat till skolans värld i allmänhet, och till hem- och konsumentkunskap i synnerhet. Föreläsningen ger dig bland annat:

 • Redskap för tidig upptäckt av ätstörningar.
 • Kunskap om bemötande vid misstanke om ätstörningar.
 • Förslag på förebyggande arbete för att minska risken att någon drabbas.

 

Olle Forsén arbetar som förstelärare i pedagogisk utveckling och lärare i idrott och hälsa på Nälstaskolan i Stockholm. Han är också föreläsare på Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar. Olle har många års erfarenhet av ätstörningar som anhörig.

 

14.30 Eftermiddagsfika

 

15.00 Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?

Vi rekommenderas att äta baljväxter, både av klimat- och hälsoskäl. Dessutom är de riktigt billiga. Trots sina fördelar är baljväxter fortfarande en grupp livsmedel som många väljer bort när de står i mataffären, och eleverna kan ibland vara misstänksamma mot att smaka på bönor och linser. Det behöver vi ändra på!

Föreläsningen går igenom fakta om baljväxter och ger dig inspiration till hur du genom smakrika recept och goda argument kan uppmuntra eleverna att inkludera dem i sin kost. 

 • Vilka näringsämnen innehåller baljväxter?
 • Varför är baljväxter klimatsmarta?
 • Hur kan vi äta baljväxter till frukost, lunch, mellanmål och middag? Förslag på goda recept!

 

Hanna Olvenmark är leg. dietist och grundare till instagramkontot och böckerna Portionen under tian, där hon inspirerar och guidar till en hållbar livsstil. Hanna brinner för att visa hur vi kan sänka vårt klimatavtryck i de val vi gör, inte minst genom maten där hon vill visa att det finns så mycket som är gott, klimatsmart, näringsrikt och billigt!

 

16.00 Avslutning dag 1

09.00 Skönlitterär läsning + hem- och konsumentkunskap = sant
Har den skönlitterära texten en plats i hem- och konsumentkunskapsundervisningen? Vad kan den i så fall bidra med och hur kan undervisning med inslag av skönlitteratur se ut? Dessa frågor var grunden i ett projekt vid Högskolan Kristianstad, där lärarstudenter i hem- och konsumentkunskap fick träna på att undervisa om jämställdhet med hjälp av noveller. Föreläsningen beskriver arbetssättet och ger dig förslag på texter att använda i undervisningen.

 

Jenny Edvardsson är adjunkt i utbildningsvetenskap och doktorand i pedagogiskt arbete vid Högskolan Kristianstad. Hennes forskning rör skönlitteratur som didaktiskt verktyg inom naturvetenskap.
Karin Höijer är lektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad. Hennes undervisning och forskning handlar främst om hem- och konsumentkunskap och ämnesdidaktik.

 

 

10.00 Kaffe och smörgås

 

10.30 Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
Överskuldsättning bland unga framstår allt mer som ett samhällsproblem, och i debatten höjs röster kring att det behövs mer – eller bättre – undervisning kring privatekonomi i grundskolan. Kunskapsbrist framställs som en central orsak till att unga hamnar i en ohållbar skuldsättning. Samtidigt är unga som belånar sig ofta väl medvetna om riskerna med exempelvis snabblån. Så exakt vilken kunskap är det som behövs? Varför uppstår skuldsättningsproblem bland unga, och hur kan ämnet hem- och konsumentkunskap bidra till att motverka att unga skuldsätter sig?

 

Erik Eriksson är doktor i socialt arbete vid Lunds universitet. Hans forskning handlar om delaktighet och inflytandefrågor, och just nu driver han tillsammans med Tobias Davidsson forskningsprojektet Skuldtyngd, om överskuldsättning bland unga vuxna. Tobias Davidsson är doktor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, forskare och studierektor för Socionomprogrammet. Hans forskning berör frågor om arbete och arbetsmarknad, exkluderingsprocesser och skuldsättning bland unga vuxna.

 

11.30 Lunch

 

12.30 Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – hur påverkar de ungdomars konsumtionsval?
Influencerbranschen omsätter 1,5 miljarder per år bara i Sverige, och spelföretagen omsätter mer än all världens sport. Som lärare i hem- och konsumentkunskap behöver du ha koll på den reklam som barn och ungdomar dagligen möter via sociala medier och dataspel, och hur den påverkar deras konsumtionsval. Ta del av en föreläsning med många användbara filmklipp som visar hur affärsmodellerna fungerar och ger dig konkreta exempel att diskutera med dina elever.

 • Vad är influencers och hur fungerar deras samarbeten?
 • Hur lockas vi att tillbringa mycket tid på sociala medier?
 • Hur kan vi triggas till köp inuti dataspel?
 • Hur påverkas vi av spelförebilder?
 • Vad behöver vi tänka på för att vara medvetna konsumenter när vi spelar dataspel?

 

Johan Holmberg är utbildad hem- och konsumentkunskapslärare men har under många år arbetat som film- och mediepedagog. Han har även producerat undervisningsfilmer, bland annat Reklamfilmens fantastiska värld, skrivit läroböcker och producerat radioprogram.

 

 

13.30 Eftermiddagsfika

 

 

14.00 Johan Holmberg fortsätter

 

 

15.00 Konferensen avslutas

”Mycket välorganiserad konferens med utmärkt och angeläget innehåll”

”Tycker det är så bra att ni söker upp doktorander och aktuell forskning”

Sagt av tidigare deltagare

Föredrar du att delta på webbkonferensen? Boka här!

Boka-tidigt-pris: 4 295 kr ex moms (gäller t.o.m. 9 oktober 2023)

Ordinarie pris: 5 795 kr exkl. moms

I priset ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe i två dagar samt dokumentation.

Avbokning och byte fram till 30 dagar före konferensstart!*

*Administrativ avgift 500 kr

Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal.

Vår ambition är att informera i god tid, men en förändrad situation kan innebära att det sker med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta.

 

När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mail fastnar i spamfilter.

Om du inte kan boka en plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: asa.gustafsson@skolporten.se. Notera att webbplatsen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

Du kan avboka fram till 30 dagar före konferensstart.

Vid avbokning fram till 30 dagar före konferensen återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före konferensstart sker ingen återbetalning. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega.

Konferensen kan övergå till att arrangeras enbart digitalt på grund av restriktioner gällande corona. Du behåller då din plats och meddelas omgående. Mellanskillnaden i pris återbetalas.

Om både den fysiska och webbaserade konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.

Skolporten förbehåller sig rätten att filma konferensen på plats. Det innebär att t ex frågor som ställs kan komma att höras på filmerna och dessa filmer kan användas i Skolportens regi.

IVA Konferenscenter Grev Turegatan 16, Stockholm

Kommunikationer: Närmaste T-banestation är Östermalmstorg (röd linje). Det tar ca 15 minuter att promenera från centralen.


Frågor om programmet:
Nina Fahlén: 076-321 62 99 nina.fahlen@skolporten.se