Hoppa till sidinnehåll

Källkritik i fokus

Webbkonferens

Källkritik i fokus

Välkommen till Skolportens fortbildning med fokus på källkritik i undervisningen! Källkritik är ett område i ständig förändring och nya aspekter tillkommer kontinuerligt, till exempel med AI:s inträde. Via inspelade föreläsningar kan du ta del av den senaste forskningen, uppdatera dina kunskaper och få pedagogiska verktyg för att utveckla elevernas källkritiska kompetenser.

Konferensen vänder sig till lärare, skolbibliotekarier och rektorer i grundskolans senare år samt gymnasiet, men kan även passa för vuxenutbildningen. 

Med deltagarlicensen för webbkonferens tar du del av 4 föreläsningar när det passar dig under konferensens öppettid. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa. Totalt motsvarar detta en dags fortbildning. 

Det bästa jag någonsin varit på, toppbetyg från mig.

Sagt av tidigare deltagare

Konferensen berör:

  • Använd nyheter på arabiska för källkritik och demokratiarbete i tider av politisk och religiös oro.
  • Praktiska råd för att låta AI bli ett redskap för källkritiskt arbete, istället för ett hot.
  • Tiktok, Instagram och Facebook i undervisningen – så kan eleverna göra research med hjälp av sociala medier.
  • Verktyg för att se igenom bedrägliga argument och främja hederlig argumentation och ett gott samtalsklimat i klassrummet.

På konferensen medverkar:

Julia Agha

VD ALKOMPIS

Barbro Fällman

SPRÅKFORSKARE, RETORIKER

Ola Nilsson

REDAKTÖR, SKRIBENT, LÄRARE

Jack Werner

JOURNALIST, FÖRFATTARE

Föreläsningar

Logga in via länken som mejlas kl 08.00 på konferensens första dag. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill. Passen presenteras här under hösten.

1. AI – hot eller verktyg för källkritik? (ca 60 min)

AI och dess kapacitet för massproduktion av bild, text, film och ljud lyfts ibland som en av de stora utmaningarna för vår samtid. Hur ska vi nu kunna avgöra huruvida något är sant eller falskt, eller vara säkra på vad som är genuint och äkta? Å andra sidan utvecklas även AI-baserade verktyg som kan hjälpa oss att orientera i informationsmängden och underlätta källkritisk granskning. 

Föreläsningen behandlar några olika AI-baserade källkritiktjänster, samt beskriver hur lärare kan använda sig av AI-teknik för att arbeta med och illustrera till exempel bias, retorik och olika metoder för att luras och påverka på nätet.   

Ola Nilsson

REDAKTÖR, SKRIBENT, LÄRARE

Ola Nilsson arbetar på folkbibliotekens digitala bildningsplattform, Digiteket. Där är han redaktör och skribent med särskilt fokus på medie- och informationskunnighet. Ola har även bakgrund som gymnasielärare och medie- och IKT-pedagog i skolan. 

2. Kritiskt tänkande och förbättrat samtalsklimat genom kunskaper om retorik (ca 60 min)

I en demokratisk värld vill vi undvika att bli manipulerade i diskussioner, vare sig det är på nätet, vid köksbordet eller i klassrummet. Som en del i det kritiska tänkandet bör både elever och lärare öva sig att känna igen logiska fällor och att argumentera på ett hederligt sätt, för att få gehör för sina åsikter och samtidigt visa respekt för andras.

Ta del av en föreläsning som ger exempel på hur bedräglig argumentation kan se ut och erbjuder verktyg för att hantera den. Du får också retoriska modeller för hederligt argumenterande i muntliga och skriftliga sammanhang.  

  • Hur yttrar sig whataboutism, cherry-picking, hundvissla och andra bedrägliga tekniker?
  • Vad är sakliga argument och hur ska de användas?
  • Hur ska vi betrakta känsloargument?
  • Hur når vi varandra i klassrumsdiskussioner, trots olika åsikter?

Barbro Fällman

SPRÅKFORSKARE, RETORIKER

Barbro Fällman är språkforskare och retoriker. Hon driver företaget Retorikcentrum, har initierat Stora Retorikpriset, samt driver podden Retoriskt. Barbro har skrivit ett tiotal böcker inom retorik, däribland flera läroböcker för skolan. 

3. Nyheter på arabiska – media för källkritik och integration (ca 60 min)

Förutom svenska behöver den som kommer till Sverige från ett auktoritärt land också lära sig hur en demokrati fungerar. Hur lär man sig om yttrandefrihet och kritiskt tänkande om man aldrig upplevt det tidigare? Hur bygger man tillit till staten och media, när dessa styrts av regimen i hemlandet? Vad händer med barn som växer upp med föräldrar som är isolerade från det svenska samhället? Ta del av en föreläsning från Alkompis, ett mediehus som publicerar svenska nyheter och samhällsinformation på arabiska. Du får råd och exempel på hur tjänsten kan användas för att:

  • motverka spridning av desinformation i tider av religiös och politisk oro
  • arbeta aktivt med källkritik och integration i klassrummet
  • skapa ett bättre debattklimat bland elever med olika bakgrund
  • låta elever föra vidare det källkritiska synsättet till sina familjer.

Julia Agha

VD ALKOMPIS

Julia Agha är VD för Alkompis. Hon fick utmärkelsen Årets hederspris av Stora Kommunikationspriset, 2023, tack vare sitt engagemang i frågor om desinformation.  Alkompis når hundratusentals arabisktalande i Sverige varje månad och 2023 mottog de Källkritikbyråns utmärkelse Det gyllene förstoringsglaset för sitt källkritiska arbete.

4. Research på sociala medier – lustfyllda verktyg på elevernas arena (ca 75 min)

I debatten framstår sociala medier ofta som naturkrafter, omöjliga att förstå, förutsäga eller kontrollera. Algoritmerna styr och vi är dess offer. Men den som har koll på de grundläggande förutsättningarna kan i själva verket bli sitt eget flödes herre. Algoritmerna kan arbeta åt oss, bilder kan spåras till sina källor, falska användare kan avslöjas och rykten kan motarbetas. 

Ta del av en föreläsning som, via exempel från Tiktok, Flashback och andra sociala plattformar där skolelever befinner sig, visar hur de kan användas för research och kreativt arbete med källkritik i flera av skolans ämnen.

Jack Werner

JOURNALIST, FÖRFATTARE

Jack Werner är frilansjournalist och författare. 2014 var han medgrundare till faktagranskarsatsningen Viralgranskaren på tidningen Metro, och 2018 kom han ut med boken ”Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå”. Jack är en ofta anlitad föreläsare om källkritik på sociala medier och tillsammans med kollegor driver han projektet Källkritikbyrån, med syfte att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. 

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

    Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

  • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

    Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

     

    Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

     

    Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

     

    Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

     

    Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

     

  • Ja, programmet är detsamma på webbkonferensen som på den fysiska konferensen. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis om en föreläsning innehåller bilder eller material som inte får riskera att spridas. Information om detta anges i dessa fall i programmet.

  • Nej, vi spelar in föreläsningarna under den fysiska konferensen och redigerar dem innan vi publicerar dem på webbportalen. Därför öppnar webbkonferensen någon vecka senare. Du kan se filmerna när det passar dig under hela webbkonferensens öppettid.

  • Licensen är individuell och gäller för en deltagare. Det är inte möjligt att logga in från flera enheter samtidigt på samma lösenord.

  • I mån av plats kan vi flytta dig till den fysiska konferensen. Då mat och fika ingår i det fysiska evenemanget tillkommer en kostnad för detta, samt en administrativ avgift på 500 kr. 

  • Kl 08.00 på webbkonferensens första dag får du ett mejl med en inloggningslänk. Notera att mejlet kommer från avsändaren InvitePeople, inte från Skolporten. Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången.

  • Webbkonferensen stänger kl 24.00 på konferensens sista dag.

  • Skolporten skriver ett avtal med talarna som ger oss tillåtelse att visa deras föreläsningar under en begränsad tid. Vi kan inte förlänga konferensens öppettid utan talarnas godkännande.

  • Nej, filmerna är inte textade. Eftersom vi vill ha ett aktuellt innehåll även för webbpubliken, är tiden mellan fysisk konferens och webbkonferens för kort för att hinna lägga text på alla föreläsningar.

  • Du kan kommunicera med talare och övriga deltagare via en chatt eller privata meddelanden. I undantagsfall kan talaren ha avböjt att svara på frågor på grund av tidsbrist.

  • Om du inte gör några ändringar i dina inställningar syns ditt namn i deltagarlistan, men du kan enkelt gå in under Mina Verktyg och ändra så att du blir anonym.

  • Chrome fungerar bäst för att spela upp filmerna. Om du har någon annan webbläsare, exempelvis Safari, föreslår vi att du byter till Chrome inför konferensen.

  • Titta i skräpposten – ibland hamnar utskicket där. Hittar du det inte där kan du kontakta konferensens projektledare, så skickar vi ett nytt mejl.

  • Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången. Om du glömmer bort det, hör av dig till projektledaren, så skickar vi en ny länk.

  • Ja, det går bra att pausa och spola.

  • Ja, du kan se föreläsningarna så många gånger du vill under perioden.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Datum
    12 feb – 4 mar 2024
  • Tid
    08:00–23:59
  • Pris (exkl. moms)
    1 695,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-nu-pris (exkl. moms)
    Till och med 2023-10-30
    1 695,00 kr
  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2024-01-07
    2 455,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2024-03-04
    3 095,00 kr

I priset ingår 4 föreläsningar samt dokumentation.

Frågor om konferensen?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev