2 februari – 2 mars 2023
Webbkonferens
Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i modersmål! Via filmade föreläsningar kan du ta del av den senaste forskningen som rör undervisningen, få ämnesfördjupning och utvecklas i din yrkesroll. Dessutom kan du kommunicera med föreläsarna och nätverka med kollegor från hela landet.
Nyhet! Bjud in din rektor gratis! För att ge större möjligheter till samarbete och ökad insyn i modersmålslärarnas arbete erbjuder vi dig att bjuda in din rektor till webbkonferensen utan kostnad. Skriv rektors namn och e-post i kommentarsfältet för din bokning.
Med deltagarlicensen för webbkonferens tar du del av fem spännande föreläsningar när det passar dig, under tre veckor. Föreläsningarna är 40–60 minuter långa. Totalt motsvarar detta en dags fortbildning.
Åsa Wedin, professor, lärarutbildare
Anne Reath Warren, lektor, forskare
Hülya Basaran, projektledare
Eva-Kristina Salameh, leg. logoped, forskare
Abdul Masih Aphrem, modersmålslärare, studiehandledare
Logga in via länken som mailas kl 08.00 på konferensens första dag. Föreläsningarna publiceras kl 08.00. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill.
1. Modersmålsundervisning i nivåblandade grupper
Modersmålslärare har stora utmaningar när det gäller heterogena grupper och det krävs god kompetens för att arbeta effektivt med elever på olika språkliga nivåer, i olika åldrar och med olika lång skolbakgrund. Men olikheterna kan också bli en resurs. I föreläsningen får du konkreta verktyg och råd som hämtas både från praktiska erfarenheter och från pågående forskning som genomförs tillsammans med verksamma modersmålslärare.
Åsa Wedin är professor i pedagogiskt arbete och lärarutbildare vid Högskolan Dalarna. Hon arbetar med forskning med inriktning mot flerspråkighet och litteracitet, och har publicerat flera böcker inom dessa områden.
2. Studiehandledning på modersmålet – organisering, genomförande och samarbete
Elever som ännu inte har utvecklat tillräcklig kompetens i svenska för att kunna tillgodogöra sig undervisningen, kan genom studiehandledning få möjlighet att använda och ta stöd av språk som de redan kan. Forskning visar att skolan ofta brister i kunskap om vad studiehandledning är, hur det kan stötta lärande bland nyanlända elever och hur det kan organiseras på bästa sätt.
I föreläsningen presenteras bland annat
Anne Reath Warren är lektor i didaktik med inriktning mot flerspråkighet och nyanländas lärande vid Uppsala universitet. Hon arbetar med fortbildning om flerspråkighet i skolan med särskilt fokus på studiehandledning på modersmålet och modersmålsundervisning.
3. Elever med språkstörning och dyslexi i modersmålsundervisningen
Att byta skriftspråk eller att lära sig läsa på ett språk man inte behärskar orsakar ofta problem som felaktigt kan tolkas som läs- och skrivsvårigheter. Likaså kan svårigheter i nyanländas språkutveckling felaktigt tolkas som en språkstörning. För en elev som faktiskt har dyslexi och/eller språkstörning, är dessa problem dock inte övergående, utan måste utredas så att rätt hjälp sätts in. Modersmålslärare och studiehandledare har en viktig roll för att resultatet av en utredning ska bli rättvisande och för att stötta elevens vidare skolgång.
I föreläsningen förklaras
Eva-Kristina Salameh, forskare och leg. logoped, har forskat om språkutveckling och språkstörning i kombination med flerspråkighet. Hon har deltagit i skolprojekt kring undervisning på både svenska och arabiska. Eva-Kristina har även skrivit läroböcker om flerspråkighet samt skapat språkliga bedömningsmaterial för flerspråkiga barn.
4. Stärkt undervisning och framtidstro genom engagemang och samarbete
Rågsveds grundskola i Stockholm byggt upp en miljö som synliggör modersmålslärarna och stärker samarbetet med skolans övriga lärare. Genom att arbeta aktivt med elevernas självbild och etablera en tydlig struktur för samverkan med hemmet, har ämnet fått en mer självklar roll och högre status än på många andra skolor. Ta del av föreläsning av den drivande personen bakom arbetet, som beskriver hur man genom hårt arbete, kunskap, erfarenhet och goda kollegor kan få en hel skola att samlas kring ämnet modersmål och ge eleverna framtidshopp. Föreläsningen visar hur du kan
Abdul Masih (”Abboud”) Aphrem arbetar som modersmålslärare och studiehandledare i arabiska på Rågsveds grundskola (F–9) i Stockholm. Han är även samordnare för alla modersmålslärare och studiehandledare på skolan och ansvarar för utbildningar om föräldraskap för vårdnadshavare. 2019 tilldelades Abboud priset Årets språkliga eldsjäl av Lärarnas Riksförbund och Inläsningstjänst.
5. Motivera dina elever med digitala resurser
Forskning visar att elever utvecklar sitt språk och är mer motiverade i sina studier när de får använda sig av tidsenliga verktyg och får tillgång till autentiskt material på sitt modersmål. Som lärare utökar du också dina möjligheter att variera undervisningen med hjälp av digital teknik, exempelvis genom att låta eleverna kommunicera på distans med andra som talar språket.
Föreläsningen utgår från kursplanerna i modersmål i Lgr 22 och ger konkreta förslag och verktyg för att använda digitala resurser som stimulerar elevernas intresse och stärker deras förmåga att använda modersmålet i tal och skrift.
Hülya Basaran är lärare i svenska som andraspråk och har tilldelats Guldäpplets särskilda pris för att ha förnyat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med digitala verktyg. Under de senaste åren har hon haft uppdrag för att fortbilda lärare inom samma område. Idag är Hülya verksam som projektledare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.
Föredrar du att delta på plats i Malmö? Boka här!
Avbokning fram till 30 dagar före konferensstart!*
*Administrationsavgift 500 kr
Pris: 3 095 kr ex. moms
I priset ingår 5 föreläsningar à 40–60 minuter samt dokumentation.
Läs intervju med föreläsare!
Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.
Skolportens intervju med föreläsaren hittar du här!
Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mail fastnar i spamfilter.
Ytterligare information om konferensen skickas ut via mail ca 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på konferensens första dag.
För att underlätta kommunikationen på konferensens plattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.
Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: asa.gustafsson@skolporten.se. Notera att webbplatsen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.
Licensen för webbkonferensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens och licensen kan enbart användas på 1 enhet.
Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega.
Du kan byta eller avboka fram till 30 dagar före konferensstart.
Vid avbokning fram till 30 dagar före konferensen återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före konferensstart sker ingen återbetalning.
Om konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.
Frågor om programmet
Åsa Gustafsson: 070-384 44 25
asa.gustafsson@skolporten.se