Hoppa till sidinnehåll

Psykologi

Konferens i Stockholm

Psykologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i psykologi! Under en heldag kan du ta del av den senaste forskningen inom psykologiämnet. Du får också praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Dessutom kommer du att möta och nätverka med kollegor från hela landet. Konferensen vänder sig till psykologilärare i gymnasieskolan och inom vuxenutbildningen.

Fantastiska lokaler och mycket god mat. Bra medarbetare som fixade allt som hörde till. Jag är mycket nöjd med dagarna. Klart den bästa konferensen jag deltagit på.

Sagt av tidigare deltagare

Konferensen berör:

  • GY25 – vad ändras i ämnesplanen för psykologi och varför? Hur kommer övergången från kursbetyg till ämnesbetyg att gå till?
  • Betydelsen av arv kontra miljö – aktuell forskning från Svenska Tvillingregistret.
  • Psykologi – ett livsnära ämne. Så utformar du undervisningen utan att inkräkta på elevernas integritet.
  • Psykisk hälsa i en digital värld – vad visar den senaste forskningen?

På konferensen medverkar:

Ann-Sofie Jägerskog

UNIVERSITETSLEKTOR

Pernilla Lundgren

UTBILDNINGSKONSULT

Patrik Magnusson

GENETISK EPIDEMIOLOG

Lisa Thorell

PROFESSOR I UTVECKLINGSPSYKOLOGI

Maria Öhrstedt

UNIVERSITETSLEKTOR

Program

08.30 Registrering med kaffe och smörgås

09.20 Skolporten hälsar välkommen

09.30 Gy25 – vad ändras och varför?

Den 1 juli 2025 införs Gy25 för gymnasieskolan och komvux på gymnasial nivå. Alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för dagens kurser, och kursbetygen kommer att ersättas av ämnesbetyg. Ta del av en tydlig genomgång av de förändringar som kommer att genomföras i psykologiämnet, och vad dessa innebär för dig i din yrkesroll.

  • Vad ändras i ämnesplanen för psykologi och varför?
  • Hur påverkas bedömning och betygssättning?
  • Hur kommer övergången från kursbetyg till ämnesbetyg att gå till?
  • Hur kan du som ämneslärare förbereda dig på bästa sätt?

Pernilla Lundgren

UTBILDNINGSKONSULT

Pernilla Lundgren har en bakgrund både som lärare och forskare. Sedan 2009 har hon arbetat med bedömnings- och betygsfrågor, bland annat på Stockholm stads utbildningsförvaltning, Skolverket och Karlstads universitet. Pernilla ansvarade under sin tid på Skolverket för de allmänna råden om betyg, var expert i Betygsutredningen och arbetar nu som frilansande utbildningskonsult. Hon är aktuell med boken Ämnesbetyg i gymnasieskolan – en handbok (2024).

10.45 Kaffe

11.15 Född lycklig eller olycklig?

Tvillingstudier har under decennier visat att vi inte bara ärver fysiska egenskaper av våra föräldrar. De genetiska förutsättningar som föräldrar ger sina barn har också visat sig ha stor betydelse för barnens psykiska hälsa, prestationer och personlighet, vilket väcker frågan om vad vi egentligen kan påverka genom miljön. Föreläsningen presenterar epidemiologiska och molekylära fynd, hur de bör tolkas och om de eventuellt bör guida framtidens syn på uppfostran, skola och vård.

  • Spelar verkligen gener större roll än miljö?
  • Är vikten av uppfostran övervärderad?
  • Vilken betydelse har kunskapen om arv och miljö för våra förväntningar på elevers prestationer? 

Patrik Magnusson

GENETISK EPIDEMIOLOG

Patrik Magnusson är genetisk epidemiolog och föreståndare för Svenska Tvillingregistret vid Karolinska Institutet.

 

12.15 Gemensam lunch

13.15 Möjligheter och utmaningar med ett livsnära skolämne

Psykologikursernas innehåll ligger nära elevernas egna liv och erfarenheter. De diskussioner som kommer upp i klassrummet kan både beröra och störa elevernas syn på sig själva, andra och omvärlden. Att ämnet är så livsnära väcker engagemang och intresse, men det kan också medföra utmaningar som du som lärare behöver kunna hantera på ett klokt sätt. Föreläsningen beskriver ett aktuellt forskningsprojekt, som undersöker hur psykologiundervisningen kan utformas så att elevernas ämnesförståelse fördjupas på ett sätt som inte inkräktar på deras integritet.

Ann-Sofie Jägerskog

UNIVERSITETSLEKTOR

Ann-Sofie Jägerskog är fil.dr i ämnesdidaktik och bedriver forskning inom bland annat psykologididaktik och samhällskunskapsdidaktik vid Stockholms universitet. Ann-Sofie undervisar på lärarutbildningen och har under många år arbetat som lektor och gymnasielärare på Fryshusets gymnasium.

Maria Öhrstedt

UNIVERSITETSLEKTOR

Maria Öhrstedt är fil.dr i psykologi och lektor i högskolepedagogik vid Stockholms universitet. Hennes forskning rör främst studenters lärande. Maria har en bakgrund som gymnasielärare men är idag framför allt verksam inom olika typer av lärarutbildning.

14.15 Eftermiddagsfika

14.45 Psykisk hälsa i en digital värld – vad visar aktuell forskning?

Både inom skolan och samhället i stort har det skett en ökad digitalisering under de senaste åren, och ungdomar idag tillbringar en stor del av sin vakna tid framför skärmar, både i skolan och på fritiden.  Ta del av en föreläsning som presenterar vad den senaste forskningen visar om hur unga människor påverkas av digitala medier, avseende psykisk hälsa och inlärning.

  • Skärmtid för barn och ungdomar – hur ser rekommendationerna ut i Sverige och internationellt?
  • Vad visar forskningen vad gäller digitaliseringens för- och nackdelar?
  • Finns det ett samband mellan skärmanvändning och ungdomars psykiska hälsa?
  • Vilka ungdomar är extra sårbara vad gäller negativa effekter av digitaliseringen?

Lisa Thorell

PROFESSOR I UTVECKLINGSPSYKOLOGI

Lisa Thorell är professor i utvecklingspsykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon forskar om neuropsykiatriska diagnoser samt kopplingen mellan digitala medier och psykisk hälsa.

15.45 Konferensen avslutas

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Om du inte kan boka en plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post kompetens@skolporten.se.

  • Konferensen kan övergå till att arrangeras enbart digitalt. Du behåller då din plats och meddelas omgående. Mellanskillnaden i pris återbetalas. Om både den fysiska och webbaserade konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.

    Skolporten förbehåller sig rätten att filma konferensen på plats. Det innebär att frågor som ställs kan komma att höras på filmerna och dessa filmer kan användas i Skolportens regi.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

  • Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan komma på den fysiska konferensen flyttar vi över dig till webbkonferensen utan kostnad, om du vill. Kontakta konferensens projektledare!

  • Ja, det går bra att en kollega ersätter. Ange namnet på den person som står på bokningen vid registreringen på plats och uppge namn och e-post för ersättaren.

  • På en tvådagarskonferens går det bra att du och kollega deltar var sin dag. Bokningen sker då i namnet på den deltagare som deltar dag 1. Kom ihåg att anmäla om ersättaren önskar specialkost!

  • Nej, webbkonferensen är ett separat evenemang. För att få tillgång till de inspelade föreläsningarna behöver du boka plats på webbkonferensen.

  • Alla fysiska konferenser filmas för att kunna erbjudas som webbkonferens. Kamerorna är riktade mot scenen, så du kommer inte att synas i bild. Däremot kan din röst höras på filmen om du ställer en fråga under föreläsningen. Efter varje föreläsning erbjuds en frågestund som klipps bort från filmen.

  • Cirka en vecka innan konferensen får du ett mejl med åhörarkopior för presentationerna, som du själv kan skriva ut och ta med till konferensen. Vi delar inte ut kopior på plats.

  • Ja, du anger önskemål om specialkost vid bokning. Specialkost betyder kost som är medicinskt motiverad, exempelvis gluten, laktos, fisk- och nötallergi eller annan överkänslighet, samt vegetarisk/vegankost och religiöst/etisk motiverad specialkost. Vi kan inte erbjuda alternativ för olika former av dieter, exempelvis LCHF, GI, Atkins, etc. Senast två dagar före konferensen behöver vi ha din anmälan om specialkost.

  • Skolportens konferenser äger rum i olika lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hör av dig till konferensens projektledare för att få information om vilka anpassningar som finns i den lokal du ska besöka.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Plats
    Stockholm
  • Lokal
    IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
    Hitta hit
  • Datum
    22 nov 2024
  • Tid
    09:20–15:45
  • Pris (exkl. moms)
    2 345,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-nu-pris (exkl. moms)
    Till och med 2024-04-30
    2 345,00 kr
  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2024-10-22
    2 995,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2024-11-21
    3 745,00 kr

I priset ingår 4 föreläsningar, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe samt dokumentation.

Frågor om konferensen?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev