10 februari – 3 mars 2021
Webbkonferens
På grund av rådande omständigheter övergår Specialpedagogik i gymnasiet helt till webbkonferens. Du som är anmäld till den fysiska konferensen behåller din plats och blir kontaktad personligen.
Välkommen till en konferens för dig som möter elever som är i behov av särskilt stöd på gymnasiet! Under tre veckor har du tillgång till förinspelade föreläsningar, som låter dig ta del av aktuell forskning och praktiska metoder med fokus på möjligheter och utveckling.
Konferensen vänder sig till dig som arbetar som specialpedagog, speciallärare, skolpsykolog eller rektor. Med deltagarlicens och lösenord kan du ta del av konferensens 7 föreläsningar när det passar dig, under tre veckor. Föreläsningarna är 40-70 minuter långa. Totalt motsvarar detta två dagars fortbildning. Har du frågor? Kontakta gärna Nina Fahlén
Alexander Rozental, leg. psykolog och fil.dr i psykologi
Carina Engström, leg. logoped
David Edfelt, leg. psykolog
Anna Öhman, fil.dr i pedagogik
Susanna Cederquist, leg. lärare och utbildare inom dyslexi
Christer Mattsson, fil.dr i pedagogik
Maja Lindqvist, specialpedagog och författare
Föreläsningarna publiceras senast kl 09.00. Logga in via länken och lösenordet i det mail du får kl 8.00 på konferensens första dag.
1. Vad tycker eleverna? Gymnasieelevers egna erfarenheter av särskilt stöd.
Elevernas egna erfarenheter av det stöd som erbjuds är ett område som inte tidigare har utforskats. I en ny studie från 2020 vid Örebro universitet har gymnasieelever i årskurs 3 intervjuats om sina upplevelser av särskilt stöd och specialundervisning. Föreläsningen presenterar resultaten.
Anna Öhman är fil.dr i pedagogiskt arbete med inriktning yrkesdidaktik. Hon är anställd som lektor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik vid Örebro Universitet, där hon är verksam inom specialpedagogprogrammet och lärarutbildningens utbildningsvetenskapliga kärna. Anna arbetar också inom rektorsutbildningen vid Karlstads universitet.
2. En bild av dyslexi
Idag vet de flesta lärare att elever med dyslexi har rätt till anpassningar av undervisningen, även om det kan se väldigt olika ut på olika skolor. Vilka konsekvenser får våra olika tillvägagångssätt för undervisning och lärande? Kan vi skapa en utbildning som är likvärdig för alla, och hur gör vi i så fall det? Med exempel hämtade både från forskning och föreläsarens egna erfarenheter från skolan, breddas din bild av dyslexins utmaningar och möjligheter.
Susanna Cederquist är sedan 10 år tillbaka föreläsare, handledare och utbildare inom dyslexi. Få kan ge en mer nyanserad bild av dyslexi än Susanna. Som dyslektiker har hon inifrånperspektivet, och som legitimerad grundskole- och gymnasielärare har hon pedagogperspektivet. Susanna har skrivit boken Dyslexi + styrkor = sant och är ledamot i Utbildningsnämndens råd för funktionshinderfrågor i Stockholm Stad. Susanna innehar en plats i Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias stiftelses expertråd gällande dyslexi, och 2019 fick hon ta emot Dyslexipriset för sitt arbete inom området.
3. Att handleda i gymnasieskolan
En viktig del av specialpedagogens roll är att vara en kvalificerad samtalspartner och rådgivare vid de utmaningar som uppstår i det pedagogiska arbetet. Genom din kompetens kan du hjälpa dina kollegor att utveckla arbetssätt som främjar lärande, men hur kan du strukturera dessa samtal så att teori och praktik möts? Föreläsningen ger dig verktyg att utveckla din handledarkompetens för att kunna bidra med professionalitet, utveckling och kvalitet i verksamheten.
Maja Lindqvist är leg. lärare, specialpedagog och handledare. Hon har lång erfarenhet av att leda utbildningar och skolutvecklingsfrågor samt att handleda yrkesverksamma skolledare och pedagoger. Maja är författare till böckerna Elevhälsoarbete för specialpedagoger – en handbok samt Kollegialt lärande – att handleda i skolans värld.
4. Tydliggörande pedagogik på gymnasiet – så kan lärmiljön och undervisningen anpassas.
Idag förväntas i princip alla ungdomar gå i gymnasiet, men 2019 var det nästan en av fyra som inte tog examen. Vissa av dessa ungdomar har diagnoser såsom adhd, autism eller dyslexi, men andra uppfyller inte diagnoskriterierna även om de har stora svårigheter. Vad kan du göra i förebyggande syfte för att ge alla elever en chans att nå en gymnasieexamen? Föreläsningen visar hur du med hjälp av konkreta metoder kan göra skoldagen begriplig, hanterbar och meningsfull för alla elever, med eller utan diagnos.
David Edfelt är leg. psykolog och författare. Han arbetar med handledning och utbildning till pedagogisk personal i förskolor och skolor. David undervisar på Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och är medförfattare till flera böcker, bland annat Autism och ADHD i gymnasiet – tydliggörande pedagogik.
5. Talängslan och selektiv mutism hos ungdomar
I dagens gymnasieskola läggs stor vikt vid kommunikativ förmåga. Förutom muntliga presentationer förväntas eleverna räcka upp handen, diskutera och uttrycka åsikter verbalt. I varje klass finns elever som upplever detta som jobbigt, men hur skiljer du vanlig nervositet från talängslan? Ta del av en föreläsning som lär dig att definiera selektiv mutism och bli observant på riskfaktorer, samt utvecklar din förmåga att identifiera och stötta dessa ungdomar i skolans talsituationer.
Carina Engström är leg. logoped med lång erfarenhet av att behandla olika typer av kommunikationssvårigheter hos barn och ungdomar, med särskilt fokus på selektiv mutism. Hon handleder logopedstudenter och håller utbildningar om selektiv mutism för vårdgivare, skola och förskola. Carina har även skrivit boken Pratlust och talängslan.
6. Prokrastinering – att dansa på deadline
Prokrastinering handlar om att skjuta upp saker mot bättre vetande. Trots insikten om att det kan få negativa konsekvenser gör vi det ofta till vardags, och somliga prokrastinerar i sådan utsträckning att de hamnar efter i sina studier, på jobbet eller i livet. Genom att förstå de faktorer som påverkar förmågan att komma till skott, kan du skapa bättre förutsättningar för dig själv och dina elever att nå era mål – i tid.
Alexander Rozental är leg. psykolog och fil.dr. i psykologi. Han är verksam som forskare och universitetslärare på Karolinska Institutet. Han är också medförfattare till två böcker, ”Dansa på deadline” samt ”Tio i tolv: en bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar”.
7. Extremisten i klassrummet
Vi lever i ett demokratiskt samhälle där alla åsikter är tillåtna, med undantag av hets mot folkgrupp, hot och förtal. Skolan ska verka för tolerans, och även om det inte finns nedtecknat i några styrdokument uppmuntras ett normkritiskt förhållningssätt. Men hur ska vi hantera ungdomar med extrema åsikter i klassrummet? Forskning visar att skolan oavsiktligt kan bidra till radikalisering genom sitt förhållningssätt till dessa elever.
Christer Mattson är fil.dr i pedagogik och föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han har 20 års erfarenhet som lärare och är upphovsman till Toleransprojektet, som syftar till att förebygga rekrytering av unga människor till nazism- och vitmaktgrupperingar.
Avbokning fram till 30 dagar innan konferensstart!*
* Administrativ avgift 500 kr
Pris: 3 995 kr exkl. moms
I priset ingår 7 föreläsningar á 40-60 minuter samt dokumentation.
Den rådande situationen innebär att talare kan bli sjuka eller få reseförbud. Det betyder att delar av programmet kan förändras eller bytas ut. Vår ambition är att informera med god marginal, men förändrade restriktioner kan göra att det sker med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mail fastnar i spamfilter.
Ytterligare information om konferensen skickas ut via mail ca 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på konferensens första dag.
För att underlätta kommunikationen på konferensens plattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.
Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: nina.fahlen@skolporten.se. Notera att webbplatsen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.
Licensen för webbkonferensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega.
Du kan byta eller avboka fram till 30 dagar före konferensstart.
Vid avbokning fram till 30 dagar före konferensen återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före konferensstart sker ingen återbetalning.
Om konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.
Träffa föreläsaren
Christer Mattsson ska föreläsa om hur vi bäst kan bemöta elever med kontroversiella åsikter.
Frågor om programmet
Nina Fahlén: 076 – 32 16 299
nina.fahlen@skolporten.se