TEMA: Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan Webbkonferens

3 april – 15 maj 2023

Webbkonferens

Välkommen till Skolportens digitala TEMA-konferens för dig som arbetar i förskola och vill utveckla din förmåga att kommunicera med vårdnadshavare. Efter önskemål erbjuder vi på nytt den populära föreläsningen om svåra föräldrasamtal, med Jakob Carlander. Vi kompletterar den med en aktuell forskningsstudie om föräldrautbildning i förskolan, med Anton Dahlberg vars avhandling utsetts till Skolportens favorit av vår lärarpanel.

Ta del av två digitala föreläsningar som ger dig inspiration och handfasta verktyg i kontakten med vårdnadshavare i förskolan. Föreläsningarna är cirka 40 respektive 60 minuter långa, och du kan se dem när det passar dig under sex veckor, mellan 3 april och 15 maj. Du kan under hela perioden chatta med andra deltagare och ställa frågor till talarna via vår webbportal. Du får också reflektions- och diskussionsfrågor om föräldrakommunikation, som kan underlätta i det fortsatta arbetet med kollegor.

OBS! Eftersom konferensen har öppnat går det inte längre att boka plats via bokningsknappen nedan, men det går bra att anmäla sig via mail. Kontakta nina.fahlen@skolporten.se.

  • Plats
    Webbkonferens
  • Datum
    3 april – 15 maj 2023
  • Tid
    00:00–00:00
  • Pris
    1395 kr

Temat berör:

1. Att hantera svåra föräldrasamtal

I läroplanen för förskolan betonas att personalen ska ”ta ansvar för att utveckla en tillitsfull relation mellan förskolan och hemmen”. Det är viktigt för barnet att samarbetet med hemmet fungerar bra, men ibland kan denna relation sättas på prov. 

  • Hur kommunicerar du med en förälder som ställer orimliga krav och som har svårt att ta emot och förstå dina svar?
  • Vilka strategier finns för att lugna ett sådant påstridigt beteende?
  • Hur dämpar du förälderns oro?
  • Hur tar du hand om dig själv?

Jakob Carlander är leg. psykoterapeut och författare till böckerna Möta människor med rättshaveristiskt beteendeHandbok för yrkesverksamma samt Att förstå sin egen utsatthet – stöd för professionella i människovårdande yrken.

2. Föräldraskapsstöd i förskolan

Känslo- och beteendeproblem utvecklas tidigt i livet och kan kvarstå i vuxen ålder. Det mest effektiva sättet att förebygga och bemöta dessa svårigheter är genom föräldraskapsstöd, och ju tidigare insatser desto bättre. Vissa föräldrar kan dock vara svåra att nå. En forskargrupp vid Uppsala universitet har i samarbete med Region Uppsala och Uppsala kommun utvecklat en modell för föräldraskapsstöd, och genomfört den i ett projekt där BVC identifierade behoven och förskolans personal genomförde föräldrautbildningar. Föreläsningen beskriver projektet och hur det fungerade för barn, föräldrar och pedagoger. 


Anton Dahlberg är psykolog och forskare vid Uppsala universitet. Hans forskning inkluderar främst förskolebarns psykiska hälsa, föräldraskapsstöd samt arbete för att lyfta fram de yngre barnens röst i olika sammanhang. Anton disputerade 2021 med avhandlingen Capturing and addressing preschool children’s emotional and behavioural problems: Using parents’, teachers’ and children’s perspectives. Avhandlingen utsågs till Skolportens favorit av vår lärarpanel.

Smidigt och bekvämt att inte behöva åka till ett visst ställe varje gång man vill lära sig något. Vi jobbar ju över hela landet, så tror det är bättre att utbildningar kan nå oss istället för tvärtom.”

Sagt av tidigare deltagare

Se mer fortbildning för förskolan här!

Pris: 1 395 kr exkl. moms

I priset ingår 2 föreläsningar à 40 och 60 minuter, dokumentation samt diskussionsunderlag.

Är ni en grupp deltagare på 5 personer eller fler? Mejla oss för grupprabatt!

Avboka fram till 30 dagar före konferensstart!*
* Administrativ avgift 500 kr

Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mail fastnar i spamfilter.

Ytterligare information om konferensen skickas ut via mail ca 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på konferensens första dag.

För att underlätta kommunikationen på konferensens plattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: nina.fahlen@skolporten.se. Notera att webbplatsen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

Licensen för webbkonferensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega.

Du kan avboka fram till 30 dagar före konferensstart.

Vid avbokning fram till 30 dagar före konferensen återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före konferensstart sker ingen återbetalning.

Om konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.

  • Cirka en vecka innan konferensen startar får du ett informationsmail. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.
  • 08.00 på konferensens första dag får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är Invite people.
  • Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord.
  • Föreläsningarna finns tillgängliga senast kl. 08.00 konferensens första dag och stänger kl. 24.00 konferensens sista dag.
  • Föreläsningarna är förinspelade och finns publicerade under hela konferensperioden.
  • Konferensen innehåller 2 föreläsningar som är 40 respektive 60 minuter långa. Tillsammans med tid för reflektion motsvarar detta en halv dags fortbildning.
  • Du kan stoppa filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se samma film flera gånger.
  • Föreläsningarna finns tillgängliga dygnet runt och du kan se dem när det passar dig.
  • Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på konferensens webbsida och kan skrivas ut.
  • Du kan kommunicera med andra deltagare, utställare och talare via en chatt samt en meddelandefunktion
  • Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.
  • Utvärdera föreläsningarna direkt på webbplattformen.


Frågor om programmet
Nina Fahlén: 076-321 62 99
nina.fahlen@skolporten.se