Kreativ lärmiljö ett ovärderligt inslag i undervisningen
Sponsrat innehåll

SO-läraren Alfred Zakrisson och teknikläraren Patrik Arvidsson från Gårdstensskolan i östra Göteborg åker för tredje året i rad tvärs över staden för att besöka det upplevelsebaserade lärcentrat Framtidens Fastighetslabb i Tynnered, på stadens västra kant. Eleverna i åk 8 kommer sedan att planera ett eget bostadsområde utifrån ämnesinnehåll i både SO och Teknik.
Tillsammans med koordinatorn för Fastighetslabbet, leg läraren Louise Rickardsson, har ett väl utarbetat upplägg tagits fram under de här tre åren.
– Vi kan komma med önskemål om vilka stationer vi vill göra och då anpassar Louise och de andra guiderna efter det. Det är jättebra att det finns så mycket att välja på, säger SO-läraren Alfred Zakrisson.
Teknikläraren Patrik Arvidsson berättar att första året blev studiebesöket mer av en extrauppgift för eleverna, det kom utöver de vanliga lektionerna. Till andra året hade de planerat om det centrala innehållet så att besöket blev en del av det de ändå ska göra.
Klass 8b från Gårdstensskolan besöker labbet Lag Vorza FC planerar stad på fastighetslabbet
– Genom att vi integrerar ämnena i uppgiften så stärker det båda ämnena, det blir en bättre sammanhängande kunskap för eleverna. Betygsunderlaget blir starkare och förståelsen hos eleverna djupare.
Koordinatorn besöker klassen
Nu inför tredje året har samarbetet tagit ett steg till genom att Fastighetslabbets koordinator kommer ut till klassrummet innan besöket. Då hålls en lektion om hållbar stadsutveckling utifrån sociala, ekonomiska och miljömässiga perspektiv. Exempel hämtas från det bostadsbolag de flesta eleverna bor hos, Gårdstensbostäder.
– Besöket på Framtidens fastighetslabb blir ovärderligt för oss.
Lärarna Alfred Zakrisson och Patrik Arvidsson
Gårdstensbostäder ingår i Förvaltnings AB Framtiden, Sveriges största allmännytta och bostadskoncern. Koncernen är de som ligger bakom att skolklasser åk 4-9 och andra intresserade grupper kan besöka Fastighetslabbet utan kostnad för att lära, testa och uppleva fastighetsbranschens yrken och funktion i den pågående stadsutvecklingen i Göteborg. Något som också slår an till FN:s Globala mål nr 11, om hållbara städer och samhällen.
Multimodala lärprocesser
Studiebesökets kreativa stationer ger möjlighet till nya infallsvinklar och multimodala lärprocesser. Tanken är att eleverna ska kunna visualisera ämnesområdet på ett annat sätt än om de stannat kvar i klassrummet. På Fastighetslabbet får de jobba med både händer och hjärna genom de praktiska övningar som finns. Eleverna utvecklar förmågor av en helt annan karaktär och det skulle inte kunna återskapas i klassrummet på samma sätt, menar lärarna.
– Det gör att besöket blir ovärderligt för oss, avslutar Alfred Zakrisson och Patrik Arvidsson.
Vill du också boka ett kostnadsfritt studiebesök som går att knyta an till flera skolämnen så väl som studie- och yrkesvägledning? Gå till framtidensfastighetslabb.se eller maila info@framtidensfastighetslabb.se.
Sponsrat innehåll
Sidan publicerades 2020-02-10 10:13 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2020-02-12 15:03 av Ebba Reinolf