Dela:

Kreativt kunskapslyft för grundsärskolan

Sponsrat innehåll

Matteklubben för grundsärskola åk 1-9

Matteklubben för grundsärskola åk 1-9

Lärare i grundsärskolan måste ofta uppfinna sina egna läromedel. Med Kunskapsklubben får de en paketlösning i matematik och IT som både elever och lärare gillar. 

– Vi vet att situationen är tuff för många lärare och specialpedagoger. Genom våra kunskapsklubbar hoppas vi kunna underlätta deras arbete, säger Annika Faxander som tillsammans med Marie Eneqvist startade den första kunskapsklubben, Matteklubben, för sex år sedan.

Under åren har kunskapsklubbarna utökats till flera ämnen och skolformer. För grundsärskolans elever finns nu särskilda undervisningsmaterial för både matematik och IT. Materialet kan användas för åk 1-9 och oavsett om eleven läser ämnen eller ämnesområden. 

”Tanken med kunskapsklubbarna är att ge lärare en paketlösning att använda om och om igen.”

För att göra kunskapsklubbarna relevanta för undervisningen är allt material utarbetat av lärare och har koppling till läroplanen. I arbetet med att ta fram grundsärskolans kunskapsklubbar har lärare på Södermalmsskolans grundsärskola i Stockholm varit referensgrupp. De har tyckt till och vidareutvecklat materialet ytterligare tillsammans med sina elever. 

Grundare till Kunskapsklubbar, 
Marie Eneqvist och Annika Faxander
Grundare till Kunskapsklubbar,
Marie Eneqvist och Annika Faxander

– Vi har också haft förmånen att samarbeta med de prisbelönta lärarna Camilla Askebäck Diaz och Patricia Diaz. Det känns väldigt bra, det är viktigt för oss att det vi gör är förankrat hos lärarna, säger Annika Faxander.  

Tanken med kunskapsklubbarna är att ge lärare en paketlösning att använda om och om igen. Paketet består av kreativt material, praktiska och pedagogiska övningar samt en lärarhandledning. Grundsärskolans övningar är även filmade för ytterligare tillgänglighet. 

– Det ska vara enkelt och roligt att arbeta med materialet, för arbetslaget, den enskilda läraren, de elever som redan gillar ämnet men också för dem som har större utmaningar, säger Annika Faxander. 

– När det gäller exempelvis matematik får vi ofta höra att elever som har svårt plötsligt tycker att matte är kul och att de fått en helt annan självkänsla. Den responsen ger oss en otrolig kick och är ett fint kvitto på att det vi gör har betydelse, säger Annika Faxander.


För mer information om Matteklubben och IT-klubben för grundsärskolan, se www.kunskapsklubbar.se


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2020-10-29 13:49 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2020-10-30 11:35 av Ebba Reinolf


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Minikockar tar över i köket: ”Jättestolta”

En spännande utlottning en gång i veckan – med ett åtråvärt pris: Vinnarna ta på sig kockmössor och förkläden. Sedan tar de över köket på förskolan Pärlan i Vårby och fixar mellanmål till kompisarna. Och det finns flera vinningar med minikockarna.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier