Lön och karriär
Lön och karriär

Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare eller skolledare.
Mest läst senaste månaden
Nyhetskategorier
Från stök och bråk till bäst studiero i Sverige
Hellidsskolan i Tidaholm gick från att ha åtskilliga problem till att få bäst resultat på området i hela Sverige i Skolinspektionens undersökning 2022. Hör Thomas Lundell, elevcoach på Hellidsskolan och Annika Lilja, docent i pedagogiskt arbete på Göteborgs universitet.
Nyhetskategorier
Här protesterar lärarna mot ”döden för svenska skolan”
Under rubrikerna ”Vi mår inte bra” och ”Döden för svenska skolan” protesterade Sveriges Lärare mot nedskärningarna i Göteborgs skolor. Inne i Börshuset klubbade kommunfullmäktige en budget som innebär fortsatt kris för skolan.
Nyhetskategorier
Den skadliga konkurrensen – Så slår kundorienteringen mot skolan
Denna rapport handlar om lärares utsatthet för orimliga krav, påverkan på undervisning och betygsättning och vilka konsekvenser det får. (pdf)
Konferenser
Läs mer
Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Forskningsnyheter
Forskning och utveckling kategorier
Så kan elevers skrivande utvecklas
Mellanstadieeleverna skrev längre texter, med ett mer komplext och varierat språk. Det lyckade resultatet av studien Skrivande som näring för demokratin, resulterar nu i en bok som riktar sig till lärare och lärarstudenter.
Forskning och utveckling kategorier
“Forskningen ska ingå i pedagogernas planerade undervisning”
Förskolerektorn Angelica Stäring i Kungsbacka har haft praktiknära forskningsprojekt på två av sina förskolor – båda med fokus på undervisning i teknik. Projekten har lett till professionsutveckling för pedagogerna och utveckling av verksamheterna. Kommunens lektorer har haft en viktig roll i att inspirera och stötta pedagogerna att ta steget.
Forskning och utveckling kategorier
”Digitalisering och nedvärderandet av läraren som kunskapsförmedlare saknar vetenskapligt stöd”
Varje form av förståelse av lärande och undervisning, liksom övergripande beslut om svensk skola, borde bygga på begrepp och modeller från olika teoretiska perspektiv som learning science erbjuder, skriver Agneta Gulz, Magnus Haake och Björn Sjödén.
Forskning och utveckling kategorier
Avhandling om lärarledarskap utsedd till Lärarpanelens favorit
Starka normer leder till att både förstelärare, övriga lärare och rektorer tonar ned förstelärarens kompetens och betydelse. Det konstaterar Frida Grimm vars avhandling om hur lärarledarskap förstås och praktiseras nyligen valts till favorit av Lärarpanelen.
Forskning och utveckling kategorier
Verktygslåda för att hantera arga föräldramejl
Aggressiva mejl från föräldrar, negativa omdömen och exponering på nätet och lärare som filmas i klassrummen för spridning i sociala medier. Nu har forskare i Malmö skapat en verktygslåda för att förebygga digitala aggressioner mot skolledare och lärare.
Forskning och utveckling kategorier
Forskning: Mötet är centralt för folkhögskollärare
Mötet är centralt som pedagogiskt verktyg för lärare på folkhögskola. Men om deltagaren gör motstånd i att mötas kan det skapa en vilsenhet i lärarens pedagogiska praktik. Det visar forskaren Filippa Millenberg i en avhandling om undervisning på hantverkskurser.
Forskning och utveckling kategorier
Hur kan vi utveckla forskning i samverkan mellan forskare och yrkesverksamma?
Sedan 2019 har skolförvaltningarna i Malmö stad tillsammans med Malmö universitet arbetat för att bygga upp en forskningsmiljö i samverkan mellan kommunen och lärosätet. Nyligen träffades forskare som arbetat med projekt inom forskningsmiljön tillsammans med andra intresserade för att utbyta erfarenheter kring praktiknära forskning och diskutera hur forskningssamverkan kan utvecklas.
Forskarintervjuer

Forskning och utveckling kategorier
Konversations-AI hjälper elever att öva på ett nytt språk
Att använda digitala konversationsagenter kan vara ett bra sätt att låta eleverna öva på muntlig interaktion. Det konstaterar Elin Ericsson, som har forskat om hur elever kan öva på att tala på ett främmande språk med hjälp av ett människoliknande AI-verktyg.

Forskning och utveckling kategorier
Juridiken och skolan – komplext och motsägelsefullt
Kan lagar som ska skydda elever från kränkningar samtidigt innebära att lärare undviker svåra diskussioner i klassrummet? Maria Rosén har i sin avhandling undersökt juridikens plats i skolan.

Forskning och utveckling kategorier
Förstelärares skicklighet osynliggörs
Starka normer leder till att både förstelärare, övriga lärare och rektorer tonar ned förstelärarens betydelse som en särskilt skicklig lärare. Det visar Frida Grimm i sin avhandling om hur förstelärare som funktion förstås och praktiseras.

Forskning och utveckling kategorier
Legitimationskrav på fritids kräver lösningsinriktade rektorer
För att uppfylla det utökade legitimationskravet inom fritidshemmet tvingas många rektorer att uppfinna pragmatiska rutinlösningar. Det visar Richard Andersson i sin avhandling.
Skolporten jobb
Se alla jobb

Stockholm stad, Stockholms län3 dagar
Gubbängsskolan söker speciallärare till högstadiet
Läs mer på Skolporten Jobb
Stockholm stad, Stockholms län4 dagar
Två specialpedagoger till Mälarhöjdens skola
Läs mer på Skolporten JobbSenaste nytt om karriär och lön
Så får du tiden att räcka till – rektorns 8 tips
Rektor Kennet Fröjd brinner för sitt jobb – och då ingår det att också ha en strategi för att lägga tidspusslet. Här är hans åtta tips på hur du får tiden att räcka till för både arbete och fritid.
Nyhetskategorier
Helle har ikke planer om kortere skoledage
Skoleleder Helle Bjerg er blevet citeret af statsministeren, og hun var vært, da regeringen holdt skoletopmøde som optakt til det store skoleudspil. Men hun har ingen ros til hverken udspillet eller planer om at gøre skoledagen kortere.
Nyhetskategorier
Tesfaye lover en time kortere skoledag- læs hvorfor der ikke er mange, der kommer til at opleve det
Ifølge ministeren indeholder regeringens skoleudspil ”en permanent løsning” til at korte skoledagen med en time om dagen. ”Men det er der ikke mange børn, der ikke kommer til at opleve”, lyder en politisk reaktion.
Nyhetskategorier
Malmöskola polisanmälde inte antisemitiska hatbrott – sätter in åtgärdsprogram
Elever vid en gymnasieskola i Malmö gjorde Hitlerhälsning och sa att alla judar borde dö. Skolan polisanmälde de misstänkta brotten först efter att tidningen Sydsvenskan uppmärksammat händelsen.
Nyhetskategorier
Ny undersøgelse: Regeringens kortere skoledage er allerede indført
Skoleugen bliver en halv time kortere, lover regeringen i sit nye udspil. Men på langt de fleste skoler er det gjort, viser en undersøgelse, som Folkeskolen har foretaget.
Nyhetskategorier
Lektorn: Nio bra julklappsböcker med lärare i centrum
Genom våra undersökningar står det klart att det finns många högklassiga svenska romaner där lärare utgör huvudkaraktärer, i tid och rum, skriver Erik Cardelús och ger nio initierade julklappstips.
Nyhetskategorier
Madeleine vårdar elevernas lärande
Handledare som ger eleverna trygghet, rimlig resväg och att ta tag i problem tidigt. Det är några faktorer för lyckad apl, menar yrkesläraren Madeleine Forsberg, som gör tio arbetsplatsbesök i veckan.
Nyhetskategorier
Körling: Jag tyckte om ordet lust tills jag förstod hur föräldrar tolkar det
Skolan ska vara meningsfull. Den ska ge kunskaper. De ska få eleverna att ta sig igenom svårigheter och erövra något nytt. Det handlar om att arbeta och streta, skriver krönikören Anne-Marie Körling.
Nyhetskategorier
De kan bli Årets lärare i fritidshem
Fyra finalister har utsetts bland de nominerade till ”Årets lärare i fritidshem” 2023. Den 7 december presenteras vinnaren på Fritidshemmens rikskonferens.
Nyhetskategorier
Malmölärarnas larm – var fjärde kollega ska bort
Malmös grundskolor tillhör det politikerna prioriterar allra högst. Ändå slår lärare på Kryddgårdsskolan nu larm. Beskedet de fått är att skolan nästa år måste spara motsvarande var fjärde anställd. ”Att kalla detta något annat än nedskärningar är ett hån”, skriver lärarna.

Nyhetskategorier
Rektor viktig i arbetet med att öka närvaron i förskolan
Läs Skolportens intervju med Malin Gren Landell, psykolog och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskola och kommer att tala om varför det är viktigt med närvaro i förskolan.
Nyhetskategorier
Främja trygghet och studiero
Trygghet och studiero kan vara avgörande för hur eleverna lyckas med att nå målen för utbildningen. De goda förutsättningar som till exempel strukturerad och varierad undervisning, tillitsfulla relationer mellan lärare och elever och ett aktivt värdegrundsarbete har stor betydelse.
Nyhetskategorier
Förebyggande arbete och tydliga befogenheter är viktigt för trygghet och studiero i skolan
Den 1 augusti 2022 infördes flera ändringar i skollagen inom området trygghet och studiero. Skolverket har i samband med ändringarna fått ett regeringsuppdrag som bland annat innebär att ta fram stöd för skolans personal, informera om lagstiftningen och följa utvecklingen inom området.
Nyhetskategorier
Bildlärarens gamla målningar visar att mycket är sig likt i skolans värld
Man blir svettig bara man tänker på allt som ska stämma, det gäller att inte bli stressad. Men forskning på stress har visat att lärare är bland de mest stresståliga – känns betryggande att veta, skriver den pensionerade bildläraren Louise Lindehoff.
Nyhetskategorier
Nya kravet på IES: Lärare i engelska ska vara behöriga
Skolinspektionen ger Internationella engelska skolan i Växjö fram till slutet av mars att se till att engelskundervisningen sköts av legitimerade lärare i engelska. En feltolkning av skollagen, menar IES.
Skolportens magasin

Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.