Dela:

Mentorsprogram för skolledare – en chans att utvecklas i yrket

Sponsrat innehåll

”Min mentor har hjälpt mig att öka min förmåga att kunna se längre än här och nu. Att lyfta huvudet från tillfälliga bränder och tänka större, mer långsiktigt.” Så beskriver en av deltagarna hur hon växte som chef och ledare genom Lärarförbundet Skolledares mentorsprogram.

Möjligheter att utvecklas i sitt yrke är viktigt och ett mentorskap kan vara en viktig kugge i den utvecklingen. Lärarförbundet Skolledare, menar att varje ny skolledare ska erbjudas en mentor. Men i praktiken sker det allt för sällan.

Ett mentorskap ska vara ett fantastiskt intressant och utvecklande möte mellan två människor. 

För att bidra till en förändring erbjuder nu Lärarförbundet Skolledare, i samarbete med Ledarinstitutet, en möjlighet att delta i ett skräddarsytt mentorsprogram för skolledare.

Ett mentorskap ska vara ett fantastiskt intressant och utvecklande möte mellan två människor. I mentorskapet skapas en unik tillitsfull relation, med utbyte av kunskap och perspektiv. Samtalen ger både mentor och adept nya perspektiv, idéer, stöd och uppmuntran.

Caroline Ekman, biträdande rektor i Solna, är en av dem som deltog i mentorsprogrammet i fjol. Hon var relativt ny på jobbet som biträdande rektor på ett fritidshem och såg programmet som en möjlighet att få råd av någon med mer erfarenhet.

Så här beskriver hon sin upplevelse:

”Att få sitta i lugn och ro och få samtala om dilemman och svårigheter har varit väldigt värdefullt. Jag har fått tips och verktyg som har hjälpt mig i min tankeverksamhet och som hjälpt mig att prioritera bättre i mitt arbete.”


Mentorsprogrammet riktar sig till dig som:
  • Är relativt ny i din skolledarroll och vill utvecklas både personligt och professionellt
  • Vill ha en mentor till stöd i din utveckling
  • Är medlem i Lärarförbundet Skolledare och har ett intresse att utveckla professionen i samarbete med Lärarförbundet Skolledare
Bli mentor

Om du har längre erfarenhet och vill vara med och utbyta kunskap ur det perspektivet kan du ansöka om att bli mentor. För att bli mentor ska du:

  • Vilja bidra till adeptens personliga och professionella utveckling
  • Vilja utbyta kunskap och perspektiv i skolledarrollen
  • Vilja dela med dig av din erfarenhet och kunna avsätta tid

Om du ännu inte är medlem i Lärarförbundet Skolledare kan du enkelt gå med redan i dag. Just nu bjuder vi på medlemsavgiften under de första sex månaderna. Ansökningstiden till mentorsprogrammet pågår fram till den 26 april. Läs mer och ansök här.


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2022-04-06 15:09 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2022-04-07 14:54 av Ebba Reinolf


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Marie Gustafsson är Sveriges Bästa Lärare 2023

Sydsvenska Handelskammarens årliga utmärkelse ”Sveriges Bästa lärare” går i år till Marie Gustafsson från Vendestigens Skola i Djursholm. ”Det är med stor glädje och tacksamhet som jag tar emot priset för Sveriges bästa lärare. Jag känner mig hedrad!”

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun

Rachel Törnell är namnet på kommunens nya chef för barn- och utbildningsförvaltningen (BUF). ”Det känns spännande och inspirerande”, säger hon.

Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier