Dela:

Mentorsprogram för skolledare – en chans att utvecklas i yrket

Sponsrat innehåll

”Min mentor har hjälpt mig att öka min förmåga att kunna se längre än här och nu. Att lyfta huvudet från tillfälliga bränder och tänka större, mer långsiktigt.” Så beskriver en av deltagarna hur hon växte som chef och ledare genom Lärarförbundet Skolledares mentorsprogram.

Möjligheter att utvecklas i sitt yrke är viktigt och ett mentorskap kan vara en viktig kugge i den utvecklingen. Lärarförbundet Skolledare, menar att varje ny skolledare ska erbjudas en mentor. Men i praktiken sker det allt för sällan.

Ett mentorskap ska vara ett fantastiskt intressant och utvecklande möte mellan två människor. 

För att bidra till en förändring erbjuder nu Lärarförbundet Skolledare, i samarbete med Ledarinstitutet, en möjlighet att delta i ett skräddarsytt mentorsprogram för skolledare.

Ett mentorskap ska vara ett fantastiskt intressant och utvecklande möte mellan två människor. I mentorskapet skapas en unik tillitsfull relation, med utbyte av kunskap och perspektiv. Samtalen ger både mentor och adept nya perspektiv, idéer, stöd och uppmuntran.

Caroline Ekman, biträdande rektor i Solna, är en av dem som deltog i mentorsprogrammet i fjol. Hon var relativt ny på jobbet som biträdande rektor på ett fritidshem och såg programmet som en möjlighet att få råd av någon med mer erfarenhet.

Så här beskriver hon sin upplevelse:

”Att få sitta i lugn och ro och få samtala om dilemman och svårigheter har varit väldigt värdefullt. Jag har fått tips och verktyg som har hjälpt mig i min tankeverksamhet och som hjälpt mig att prioritera bättre i mitt arbete.”


Mentorsprogrammet riktar sig till dig som:
  • Är relativt ny i din skolledarroll och vill utvecklas både personligt och professionellt
  • Vill ha en mentor till stöd i din utveckling
  • Är medlem i Lärarförbundet Skolledare och har ett intresse att utveckla professionen i samarbete med Lärarförbundet Skolledare
Bli mentor

Om du har längre erfarenhet och vill vara med och utbyta kunskap ur det perspektivet kan du ansöka om att bli mentor. För att bli mentor ska du:

  • Vilja bidra till adeptens personliga och professionella utveckling
  • Vilja utbyta kunskap och perspektiv i skolledarrollen
  • Vilja dela med dig av din erfarenhet och kunna avsätta tid

Om du ännu inte är medlem i Lärarförbundet Skolledare kan du enkelt gå med redan i dag. Just nu bjuder vi på medlemsavgiften under de första sex månaderna. Ansökningstiden till mentorsprogrammet pågår fram till den 26 april. Läs mer och ansök här.


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2022-04-06 15:09 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2022-04-07 14:54 av Ebba Reinolf


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 11 maj!
  Skolportens magasin nr 3/2022.

Nytt nr ute 11 maj!

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd
  Karolin Wagner

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Karolin Wagner ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd. Hon kommer att tala om hur man kan få eleverna mer intresserade av slöjdämnet.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Han blir skolledare i Rinkeby – igen

Hans Ovsjö blir ny rektor på Knutbyskolan i Rinkeby i Stockholm. Han kommer närmast från Nälstaskolan och har tidigare bland annat arbetat på Rinkebyskolan. Den egna skoltiden var inte enbart positiv och efter några jobbiga skolår blev högskoleprovet en räddning.

”Jag är bra på att leda”

Efter tio år som lärare blev Madeleine Heiman rektor. Hon ville skapa en skola som är bra för varenda en av de där underbara ungdomarna hon mötte i klassrummet. Därför ville hon leda.

Ny rektor på Midsommarkransens grundskola

AnnMarie Taylor blir med start i augusti ny rektor på Midsommarkransens grundskola i Stockholm. Hon kommer närmast från en tjänst som it-chef på utbildningsförvaltningen och har tidigare bland annat varit rektor och skolledare i Vårberg och på Östermalm.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

”Jag är bra på att leda”

Efter tio år som lärare blev Madeleine Heiman rektor. Hon ville skapa en skola som är bra för varenda en av de där underbara ungdomarna hon mötte i klassrummet. Därför ville hon leda.

Arbetet bakom journalistpriset – ”Lärarna offer för systemfel”

Här är bakgrunden till att Skolvärldens reporter PeKå Englund fick Fackförbundspressens journalistpris för sitt dokument om skolattacken i Eslöv.

Förskolepris till Örebrorektor

Jenny Eriksson, rektor för förskolorna Almby och Södra gården i Örebro tilldelas Förskoletidningens utmärkelse Årets förskolekraft 2022.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier