Dela:

Mentorsprogram för skolledare – en chans att utvecklas i yrket

Sponsrat innehåll

”Min mentor har hjälpt mig att öka min förmåga att kunna se längre än här och nu. Att lyfta huvudet från tillfälliga bränder och tänka större, mer långsiktigt.” Så beskriver en av deltagarna hur hon växte som chef och ledare genom Lärarförbundet Skolledares mentorsprogram.

Möjligheter att utvecklas i sitt yrke är viktigt och ett mentorskap kan vara en viktig kugge i den utvecklingen. Lärarförbundet Skolledare, menar att varje ny skolledare ska erbjudas en mentor. Men i praktiken sker det allt för sällan.

Ett mentorskap ska vara ett fantastiskt intressant och utvecklande möte mellan två människor. 

För att bidra till en förändring erbjuder nu Lärarförbundet Skolledare, i samarbete med Ledarinstitutet, en möjlighet att delta i ett skräddarsytt mentorsprogram för skolledare.

Ett mentorskap ska vara ett fantastiskt intressant och utvecklande möte mellan två människor. I mentorskapet skapas en unik tillitsfull relation, med utbyte av kunskap och perspektiv. Samtalen ger både mentor och adept nya perspektiv, idéer, stöd och uppmuntran.

Caroline Ekman, biträdande rektor i Solna, är en av dem som deltog i mentorsprogrammet i fjol. Hon var relativt ny på jobbet som biträdande rektor på ett fritidshem och såg programmet som en möjlighet att få råd av någon med mer erfarenhet.

Så här beskriver hon sin upplevelse:

”Att få sitta i lugn och ro och få samtala om dilemman och svårigheter har varit väldigt värdefullt. Jag har fått tips och verktyg som har hjälpt mig i min tankeverksamhet och som hjälpt mig att prioritera bättre i mitt arbete.”


Mentorsprogrammet riktar sig till dig som:
  • Är relativt ny i din skolledarroll och vill utvecklas både personligt och professionellt
  • Vill ha en mentor till stöd i din utveckling
  • Är medlem i Lärarförbundet Skolledare och har ett intresse att utveckla professionen i samarbete med Lärarförbundet Skolledare
Bli mentor

Om du har längre erfarenhet och vill vara med och utbyta kunskap ur det perspektivet kan du ansöka om att bli mentor. För att bli mentor ska du:

  • Vilja bidra till adeptens personliga och professionella utveckling
  • Vilja utbyta kunskap och perspektiv i skolledarrollen
  • Vilja dela med dig av din erfarenhet och kunna avsätta tid

Om du ännu inte är medlem i Lärarförbundet Skolledare kan du enkelt gå med redan i dag. Just nu bjuder vi på medlemsavgiften under de första sex månaderna. Ansökningstiden till mentorsprogrammet pågår fram till den 26 april. Läs mer och ansök här.


Sponsrat innehåll

Sidan publicerades 2022-04-06 15:09 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2022-04-07 14:54 av Ebba Reinolf


Skolportens konferenser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar
  John Löwenadler

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Namn och Nytt
Tillförordnad förvaltningschef klar

Christina Josefsson blir tillförordnad förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen medan rekrytering av ny chef pågår.

Malin Broberg blir nya rektor för Göteborgs universitet

Universitetsstyrelsen förslår Malin Broberg som ny rektor för Göteborgs universitet. ”Det känns otroligt spännande och hedrande. Omtumlande och lite läskigt”, säger hon.

Helen Larsholt ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen

Helen Larsholt tillträder den 1 februari som ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Tanums kommun. Hon har lång erfarenhet inom utbildningsområdet och har de senaste åren arbetat som avdelningschef tillika skolchef och arbetsmarknadschef.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Kommunfullmäktige firade 2022 års pedagogiska pristagare

Anna-Lena Peredo, Li Zettermark, Maria Baum, Monica Junefelt och Birgitta Eklund Selander är 2022 års pedagogiska pristagare. De firades på kommunfullmäktiges möte 30 januari.

Två skolor vinner EU-tävling

Holavedsgymnasiet i Tranås och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har vunnit varsin plats till Euroscolaprogrammet.

Guldäpplet-vinnaren: Så maxar ni era digitala verktyg i vardagen

2022 var Martin Howe i Borlänge kommun en av tre som tilldelades lärarpriset Guldäpplet. I arbetet fokuserar Martin Howe på inkludering och tillgänglighet, där han försöker öka elevers måluppfyllelse genom digitala verktyg. Voister har pratat med pristagaren.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier