Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Alf Solander: Fuska med tiden?

Publicerad:2019-05-09
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om det känsliga ämnet fuskande medarbetare. 

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson.

Har du varit med om fuskande medarbetare? Det är inget konstigt, där det finns människor finns det fuskare. Det gäller elever och självklart också oss vuxna. Allt fusk är inte av ondo. Utan fuskare skulle vi knappast ha mött många av världshistoriens upptäckter. Ta Christofer Columbus: Han skulle fuska sig till Indien och upptäckte en ny världsdel. Med Alexander Graham Bells telefon slapp vi besöka farmor, och med spinnmaskinen Spinning Jenny som uppfanns år 1764 inleddes upplösningen av det brittiska barnarbetet.

Men för en skolledare är det plågsamt med fuskande medarbetare. Ju större arbetsplats och äldre skolåldrar, ju mer fusk. Inte för att gymnasielärare har lägre moral än förskollärare, men de är mindre iakttagna och har mer flexibel arbetstid. Hur ska du agera när medarbetare systematiskt försvinner från konferenser, ställer in utvecklingssamtal, går tidigt eller kommer sent?

Det är pinsamt att sätta ner foten och leder ofta till bråk, ty människor erkänner sällan sitt fusk. Ändå får rektor inte titta bort och bli en del av systemet! Det leder till nya glidningar och du uppfattas som feg, för på alla arbetsplatser vet alla vem eller vilka som är de största smitarna – även om man inte ”golar” på kollegor.

Jag minns ett lärarlag som tog sig extrema friheter, kom sent, gick tidigt, golfresor för ämnespengar, en långhelg i Paris när kollegorna ”löste” lektionerna. De tyckte knappt att de gjorde något fel. Eleverna fick ju sin undervisning och aldrig förr hade någon skolledare lagt sig i deras interna arbete. Men det var inte så internt, det var känt och avskytt av kollegiet som ville ha lika regler för alla.

3 tips – så kan du tänka kring fuskande medarbetare:

  • Leta inte fuskare. Du upptäcker dem alltid, genom elever, föräldrar, genom blotta ögat och över tid.
  • Var försiktig med att attackera fuskare. Det kan vändas emot dig, också i situationer när du har mycket på fötterna. Var klok, markera, ställ frågor som visar att du ser och förstår saker.
  • Det är mycket jobbigt att konfrontera medarbetare. Det var inte därför du läste på högskolan eller valde att bli rektor. Men det blir en vana att våga ta tuffa samtal och du lär dig att se dem som en del av jobbets avigsidor.

Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten har en ny uppdaterad app!

Ladda ner den i App Store eller Google Play!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev